Te cutremuri când citești așa ceva! ARHIVA GEOLOGICĂ a României a ajuns la Tender!

Te cutremuri când citești așa ceva! ARHIVA GEOLOGICĂ a României a ajuns la Tender!

Risc Seismic

Aproape toate datele strategice ale economiei românești au ajuns în ghearele securiștilor! Vă mai aduceți aminte că statul român i-a dat pe doi firfirei lui Dan Ioan Popescu toate planurile și studiile a ceea ce înseamnă sistemul energetic al României? Uite altă bombă! Ovidiu Tender vrea să vândă cu cel puțin 5,5 milioane euro un teren din Chitila unde se află și arhiva geologică a României!

Furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflat de un an în insolvență, vrea să scoată la vânzare un teren de aproape 22.000 metri pătrați situat în cartierul Chitila din sectorul 1 al Capitalei, intenționând să obțină cel puțin 5,5 milioane de euro, scrie  Profit.ro .

"Din totalul suprafeței de 20.741,22 mp, pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp se află depozitată Litoteca Națională, aflată în administrarea Institutului Geologic al României, care în prezent deține spațiul societății fără a avea un titlu valabil. Prospecțiuni a obtinut în prima instanță hotărârea judecătorească de evacuare împotriva Institutului Geologic al României, însă o tranzacție imediată va include și operațiunea de dezmembrare a proprietății în două loturi și vânzarea etapizată, primul lot de aproximativ 17.740 mp, iar cel de-al doilea în suprafață de 3.000 mp", se arată într-un document al Euro Insol.

Litoteca, constituită începând cu 1938, este un depozit de probe geologice (carote) ce conține sute de tone de mostre de foraje structurale, care arată ce conțin straturile geologice din zonele forate de pe întreg teritoriul României. Pe lângă imensa valoare științifică și documentară, litoteca este importantă și din punct de vedere economic, fiind valorificată prin studiile pe care le solicită companiile interesate de exploatarea resurselor minerale din România, studii care se bazează pe conținutul mostrelor din arhivă și pe documentația aferentă acestora.

Situația nefirească a Litotecii Naționale, aflată în administrarea Institutului Geologic al României și situată pe terenul proprietate a Prospecțiuni SA, datează încă de la privatizarea companiei, din anul 2000.

Practic, statul a privatizat Prospecțiuni SA omițând să clarifice situația depozitului și fără să-l mute de pe terenul care a intrat în posesia investitorului privat. Mai mult, într-un interviu acordat anul trecut publicației România Liberă, soția lui Ovidiu Tender declara, ca reprezentant al Prospecțiuni SA, că la data tranzacției nici nu era la curent cu existența litotecii.

De altfel, accesul la arhivă este extrem de strict reglementat, fiind guvernat de legislația protecției informațiilor clasificate, inclusiv de normele în materie ale Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM). Un prim proces pentru evacuarea depozitului ce conține litoteca a fost câștigat de Prospecțiuni SA încă din 2006, însă a rămas fără nici un rezultat, Institutul Geologic al României neavând resursele necesare pentru a schimba locația arhivei. Compania a suportat în continuare și cheltuielile de întreținere și pază a depozitului.

Institutul Geologic al României (IGR), fondat în 1906 prin decret semnat de către regele Carol I, își are și sediul central în curtea Prospecțiuni SA, la adresa din strada Caransebeș nr. 1, sector 1, București. Instituția a terminat anul 2015, ultimul pentru care există date publice disponibile, cu un profit net de circa 174.000 lei, la venituri de 12,3 milioane lei, dar și cu datorii de peste 3 milioane lei.

IGR se află în în coordonarea noului Minister al Cercetării și Inovării, fosta Autoritate Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din subordinea Ministerului Educației Naționale, ale cărei subvenții au reprezentat în 2015 peste o treime din veniturile totale ale Institutului. Potrivit legislației în vigoare, IGR exercită atribuțiile de serviciu geologic național al statului român, care asigură organizarea, gestionarea și valorificarea publică a fondului național de date geologice, conservarea și valorificarea carotelor de foraje, a colecțiilor de minerale, roci și flori de mină, precum și monitorizarea stării mediului din zonele miniere.


Risc Seismic


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!