Taxele pe locuințe cresc și de 20 de ori în 2016, prin relaxare fiscală!

Taxele pe locuințe cresc și de 20 de ori în 2016, prin relaxare fiscală!

Ce impozite se datoreaza catre primarie pentru un apartament pentru un apartament detinut ca persoana fizica in anul 2016? Cum voi fi impozitat daca in acesta este un sediu social pentru o firma sau am infiintat sediul social pentru un PFA sau pentru practicarea unei profesii independente! Pentru a raspunde la aceasta intrebare pornim de la taxarea actuala. In anul 2015, impozitarea unui apartament detinut de o persoana fizica se realizeaza prin aplicarea unei cote procentuale de impozit in procent de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Ca sa nu existe discutii privind valoarea impozabila a cladirii, legiuitorul a stabilit prin art. 251 din Codul fiscal cat este valoarea unei constructii raportandu-ne la un metru patrat, valoare determinata in functie de mai multi parametrii: detinerea unor instalatii de incalzire, de apa, canalizare, compozitia peretilor, pornind de la materiale simple de constructii pana la materiale traditionale si rangul localitatii.

De exemplu, baza impozabila pentru o cladire cu cadre din beton armat este de 935 lei/mp, cand aceasta este situata intr-o zona ultracentrala.

Ce ne aduce nou anul 2016 din perspectiva taxelor datorate la bugetul local pentru locuinte?

In anul 2016, din perspectiva impozitarii cladirilor rezidentiale, observam 3 modificari structurale, modificari regasite la art. 457 din Codul fiscal adoptat de Parlament insa retrimis spre analiza de catre Presedinte:
a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte, de la anul avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate; Aici se permite numai dublarea impozitului. Practic familiile ce nu au acasa sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior; Aceste valori sunt deja introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

c) impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere si un impozit de 13 ori mai mare. Si dece sa nu-l ceara ca doar firmele nu voteaza? 

Cresterea impozitului de numai 13 ori, cand apartamentul are destintie economica, este conditionata de o reevaluare in ultimii 5 ani.

Daca nu s-a facut acesta reevaluare in ultimii 5 ani, impozitul este stabilit in procentul de 2% din valoarea impozabila determinata prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila stabilita direct din lege.
In acest caz, impozitele pot creste si de 20 de ori fata de nivelul actual, situatie rezultata din aplicarea art. 457 coroborat cu art. 458 alin. (4) din proiectul de Cod fiscal. Culmea este ca dispozitia legala este imperativa iar primariile nu pot reduce impozitul nici daca vor.

Ce se intampla daca numai o camera este sediul de firma, PFA, profesii independente?
In situatia descrisa, cand apartamentul este folosit atat in activitati economice cat si ca spatiu de locuit, impozitarea se realizeaza diferentia, in regim mixt, avandu-se in vedere cat din aceasta suprafata este destinata activitatii economice si cat din suprafata apartamentului este detinata locuintei.

Practic, impozitul total se determina prin insumarea unui impozit redus aferent suprafetei utilizate pentru locuit cu un impozit majorat aplicabil numai pentru suprafata in care se desfasoara activitati economice. Aceasta procedura de impozitare este reglementata de art. 459 din proiectul de Cod fiscal.

Desigur, impozitarea majorata pentru fiecare dintre aceste camere, proportionala cu suprafata, se va realiza daca si respectiva firma/PFA desfasoara activitati economice in aceasta incinta. De aici toti putem sa facem supozitii in sensul ca poate sa existe un sediu de societate intr-o camera dintr-un apartament iar asociatul unic al acelei societati desfasoara activitate numai la sediul clientilor. Este greu de spus daca avem activitate economica sau nu avem o activitate economica in incinta acestei camere.

Legiuitorul ne da un singur indiciu in acest sens, spunand ca prezuma desfasurarea unei activitati economice daca cheltuielile cu intretinerea respectivei locatii sunt decontate de respectiva societate sau respectivul PFA, conform art. 159 alin. (3) lit. b) din proiectul de Cod fiscal.

Nota autorilor: Cei doi autori, consultantii fiscali Adrian Benta si Dragos Patroi se delimiteaza de opinii partizane sau influente politice, opiniile exprimate reprezentand expresia analizei temeiului normativ.

Adrian Bența, Dragoș Pătroi


populare
astăzi

1 Spre asta se îndreaptă omenirea, oameni buni? Și noi, cu Georgescu, suntem în „trend”?

2 SRI, răspuns „gri” cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

3 Institutul Rus pentru Economie Mondială și Relații Internaționale: „În a doua jumătate a lui 2025 este posibil scenariul unei escaladări rapide a con…

4 Așa o fi?

5 ALERTĂ Profesorul Paul Dragoș Aligică, membru al Academiei Române, acuză „pătura occidentalistă” din România de „decizionism de natură fascistă” după …