TAXELE, o povară mai mare decât pot duce IMM-urile românești

TAXELE, o povară mai mare decât pot duce IMM-urile românești

Haosul taxelor îi omoară pe patronii români

Chiar daca ultimii doi ani in Romania a devenit mai facila plata taxelor, prin reducerea frecventei platilor acestora de la trimestrial la semestrial, tara noastra se afla in continuare la finalul clasamentului in ceea ce priveste costurile si usurinta de a plati darile catre stat, potrivit Raportului Doing Business, realizat in acest an de World Bank si IFC, potrivit AvocatNet.ro .

Din perspectiva acestui indicator, documentul citat ne plaseaza in 2014 pe locul 134 (din 189 de tari analizate), ceea ce inseamna ca mediul fiscal este in continuare neprietenos, antreprenorii din tara noastra pierzand mai mult timp si mai multi bani pentru crearea si cresterea unei afaceri.

Fiscalitatea este unul dintre factorii majori in decizia unui antreprenor de a investi intr-o afacere deoarece reprezinta un cost permanent, de neocolit, indiferent de tipul sau marimea acestei afaceri.

Un studiu al Bancii Mondiale din 2005 puncteaza principalele 14 cauze de ingrijorare cu care se confrunta mediul de afaceri in momentul luarii unor decizii investitionale. Dintre acestea, nivelul impozitarii este pozitionat pe locul trei, iar domeniul reglementarii si administrarii fiscale pe sapte.

Privit asa, sistemul fiscal ar trebui sa fie, deci, cat mai echilibrat, simplu si stabil, pentru a permite societatilor sa isi planifice strategii pe termen lung si sa isi conduca activitatile de zi cu zi cat mai coerent.

Privita in context european, povara impozitelor directe asupra companiilor este, in Romania, una dintre cele mai reduse din spatiul comunitar. In ciuda acestui fapt, fiscalitatea este perceputa de antreprenorii romani ca fiind impovaratoare, in conditiile in care mai bine de 57% din IMM-urile existente in momentul de fata sunt doar intreprinderi de subzistenta, care permit asigurarea unui oarecare nivel de trai numai proprietarului afacerii si familiei acestuia.

Necorelarea dintre nivelul taxelor si impozitelor si capacitatea de plata a contribuabililor face ca evaziunea fiscala sa atinga cote alarmante, din moment ce un intreprinzator, care nu castiga suficient pentru a-si acoperi nevoile de business si personale, va fi tentat sa nu isi plateasca taxele.

Cei mai multi antreprenori nu reclama doar numarul mare de taxe ce trebuie platit catre stat sau cuantumul acestora, ci si modul lor haotic de aplicare, ceea ce creste exponential si costurile necesare conformarii fiscale, care se adauga platilor efective ce trebuie facute catre autoritati.

Sursa: realitatea.net


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!