TAXELE de înscriere la ADMITERE la universitățile de STAT din București

TAXELE de înscriere la ADMITERE la universitățile de STAT din București

Iată cuantumul taxelor de înscriere la admitere în principalele universități publice din București pentru anul în curs:

Universitatea din București – între 80 lei și 330 lei, în funcție de facultate. Cea mai mică taxă de înscriere la admitere este la Fizică – 80 lei, iar cea mai scumpă la Drept – 330 lei. În medie, majoritatea facultăților percep o taxă de 150 lei. Pentru opțiunile suplimentare se achită sume între 50 și 150 lei. Fiecare facultate are cuantumuri diferite.

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – 200 lei, indiferent de specializare, din care 75% reprezintă taxă administrativă, iar 25% taxă de participare. În caz de retragere a dosarului înainte de concurs, doar taxa de participare se returnează. Taxa de înscriere se plătește doar prin mandat poștal.

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – 150 lei, iar pentru fiecare specializare suplimentară se mai adaugă câte 50 lei.

Universitatea Politehnică din București – 125 lei, indiferent de câte opțiuni suplimentare completează pe formularul de înscriere.

Școala Națională de Studii Politice și Adminsitrative – 150 lei. La Facultatea de Științe Politice se plătesc câte 150 lei taxă de înscriere pentru fiecare sesiune de pretestare.

Academia de Studii Economice – 100 lei, pentru care se pot face două opțiuni. Pentru fiecare opțiune suplimentară se mai achită câte 25 lei.

Din această taxă de înscriere la admitere se adună sume importante, la nivel de sute de mii sau milioane de lei, o resursă extrabugetară semnificativă, echivalentă a cel puțin 1 sau 2% din finanțarea de la stat a unei universități.

La unele universități aceste sume intră în bugetul instituției, alteori se împart aceste venituri între Rectorat și facultăți. Sunt universități unde membrii comisiei de admitere, de la decan până la secretară, primesc o parte a acestor bani, sub forma de salarii suplimentare, la limita interpretării legii.

Taxa de înscriere la admiterea la o facultate este o sursă de venit extrabugetară, care aduce sume frumoase fiecărei universități, mai ales că absolvenții de liceu optează pentru mai multe facultăți și astfel plătesc mai multe taxe de admitere.

Taxele de înscriere la admitere sunt stabilite de fiecare universitate în virtutea autonomiei universitare. Teoretic această taxă ar trebui să acopere cheltuielile pentru procesarea dosarului de admitere și pentru organizarea concursului de admitere. În majoritatea cazurilor, concursul de admitere constă în clasamentul mediei de la examenul de bacalaureat sau o combinație între această notă și o disciplină din liceu, deci toată procesarea constă în introducerea datelor într-un banal fișier în excel care face în 2 secunde ordonarea sau într-un ”sofisticat” program integrat, care oricum este o muncă banală de secretariat. Doar o parte a facultăților organizează un examen propriu-zis de admitere, care necesită un efort suplimentar din partea corpului academic la corectarea lucrărilor.

Dacă la unele universități taxele sunt identice pentru toate facultățile – UMF Carol Davila, USAMV, Politehnică sau ASE, sunt și variații mari între taxele de admitere la facultăți din aceeași universitate – Universitatea din București. Sau

Doar la Politehnică se plătește o singură taxă de înscriere indiferent de numărul de opțiuni ale candidatului, în rest se plătesc sume în plus pentru opțiunile suplimentare. Cea mai mare variație este la Universitatea din București.  SURSA/România Curată


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…