Tăvălugul COVID-19 așteptat să revină cu 30.000 de infectări săptămânale

Tăvălugul COVID-19 așteptat să revină cu 30.000 de infectări săptămânale

Un nou val de infectări COVID pune stăpânire pe România, iar experții atrag atenția că și numărul deceselor ar putea exploda dacă nu luăm măsuri de protecție

Virusul COVID-19 s-a modificat de mai multe ori

Virusul COVID-19 s-a modificat de mai multe ori

Numărul de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 va crește constant în următoarea perioadă, urmând să asistăm la o triplare a cazurilor săptămânale, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma. „Săptămâna trecută au fost înregistrate în România aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19. Este o creștere de 32,4% față de cele 11.000 de cazuri noi înregistrate în săptămâna precedentă, când a fost pentru prima dată depășit pragul de 10.000 de cazuri noi. La începutul lunii august am anunțat debutul unui nou val endemic (Valul 8) și am schițat o prognoză generică pentru următoarele două luni pe baza evoluției primului val endemic (Valul 7), luând în considerare o creștere săptămânală medie de 25%”, arată cercetătorul pe pagina sa de Facebook.

Practic, am depășit 10.000 de cazuri noi încă din a doua săptămână a lunii septembrie. „Suntem așadar de două săptămâni în scenariul realist și riscul de a intra în scenariul pesimist care începe la peste 30.000 de cazuri noi pe săptămână este ridicat. Creșterea medie săptămânală înregistrată în ultimele 5 săptămâni a fost de 52%. Cu alte cuvinte, valul 8 crește de 2 ori mai repede decât anticipam în august. În acest ritm, chiar dacă creșterea se reduce la 25%, vârful va depăși 30.000 de cazuri noi în 3-4 săptămâni, deci la mijlocul lunii octombrie. În realitate, valorile sunt mult mai mari, pentru că nivelul de testare este cel mai scăzut de la începutul pandemiei. (...) Conform criteriilor oficiale enunțate chiar de ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, ar fi trebuit declarată o nouă epidemie de COVID încă de la finalul lunii august. (...) În valul 8 au murit deja la fel de mulți români din cauza COVID-19 (95 de decese) cât au murit în ultimul sezon de gripă (97 de decese), majoritatea (59 de decese) în ultimele trei săptămâni”, arată cercetătorul.

Care vaccin booster merită făcut

Octavian Jurma spune că, dacă autoritățile nu iau o serie de măsuri urgente, pentru mulți români urmările vor fi fatale. „Până la finalul valului 8 ne putem aștepta ca peste 1.000 de români să își piardă viața în lipsa unui tratament adecvat și a vaccinului booster actualizat pentru XBB. Deși Paxlovid, cel mai eficient tratament împotriva COVID-19, a fost aprobat de EMA în urmă cu aproape 2 ani, România rămâne singura țară din Europa unde antiviralul este aproape imposibil de obținut. Nu știm nici când va fi disponibil vaccinul XBB care a fost deja aprobat de EMA în luna august. (...) Aș vrea să mai știu și de ce Guvernul nostru consideră că reducerea riscului de deces cu până la 50% în fața unui nou val epidemic nu e un motiv suficient pentru a permite românilor măcar să își cumpere tratamentul din farmacii. (...) Vaccinul actualizat XBB va fi probabil disponibil în octombrie sau noiembrie în urma presiunii publice la fel ca boosterul BA.5 de anul trecut. Din datele pe care le am despre noile versiuni, boosterul XBB e singurul vaccin anti-COVID pe care mai merită să îl facem. Protecția oferită de boosterul bivalent BA.5 este prea scăzută față de noile versiuni și riscul de imprinting imun prea mare, ca să mai merite făcut în acest moment (cu excepția cazurilor în care există o recomandare medicală specifică). Când ar fi bine să facem boosterul XBB? Imediat cum va fi disponibil, în cel mai fericit caz octombrie, dar mai probabil noiembrie sau decembrie”, a precizat cercetătorul.

În SUA, unele companii și școli au impus obligativitatea măștii

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în această vară a ridicat întrebări cu privire la necesitatea de a readuce sau nu în discuție anumite măsuri de siguranță, cum ar fi purtarea măștilor, relatează „The Independent“ . Mai multe companii și școli din SUA au decis să reintroducă obligativitatea purtării măștilor medicale, având în vedere creșterea numărului de spitalizări.

„Există o creștere, dar nu este ceva pentru care trebuie să tragem un semnal de alarmă”, a declarat, pentru „Seattle Times“, medicul David Dowdy, epidemiolog specializat în boli infecțioase la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Deși mulți experți în sănătate, precum dr. Dowdy, nu cred că oamenii au motive de îngrijorare, unii și-au exprimat îngrijorarea.

Astfel, în timp ce mulți oameni au renunțat la purtarea măștilor, expertul în boli infecțioase de la UC San Francisco, dr. Peter Chin-Hong, a declarat pentru „Los Angeles Times“ că renunțarea definitivă la măști ar expune oamenii la un risc mai mare de a se infecta, precizând: „Chiar acum, când lucrurile încep să se agraveze în toată țara, ar fi bine să vă gândiți la reintroducerea purtării măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și în aeroporturi”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…