Tătaru: SJU Focşani va primi sprijin de la toate spitalele militare din ţară, ca să nu devină ''o nouă Suceava''

Tătaru: SJU Focşani va primi sprijin de la toate spitalele militare din ţară, ca să nu devină ''o nouă Suceava''

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focşani va fi condus de comandantul Spitalului Militar Braşov şi va primi suport din toate spitalele militare, iar pentru ca Vrancea să nu devină "o nouă Suceava" este nevoie ca lucrurile să fie puse "pe un făgaş normal", a declarat, luni, la Focşani, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Comandantul Spitalului Militar din Braşov va veni (la conducerea SJU Focşani - n.red.) (...) Plus suportul va veni din toate spitalele militare. În acest moment, avem specialişti veniţi de la spitalele militare, şi pe logistică, şi pe reorganizare. Nu vor face ceva deosebit faţă de ceea ce ştiam şi ce ar trebui să fie în aceste spital. Adică acele circuite epidemiologice. O rigurozitate militară este cea care trebuie în acest moment. Vin după modelul Suceava, vin după Deva, în care întâlnim aceleaşi probleme, iar pentru ca Focşaniul sau Vrancea să nu devină o nouă Suceava trebuie să luăm de la început aceste lucruri şi să le punem pe un făgaş normal, chiar dacă la un moment dat o să vedem că unora li se va părea prea riguros sau prea milităreşte. Este un moment în care trebuie să înţelegem toţi că (...) trebuie să respectăm nişte reguli, trebuie să avem grijă de noi. Sunt momente în care, dacă nu luăm echipament cum trebuie pe noi, dacă nu ne îmbrăcăm cum trebuie, nu ne dezechipăm cum trebuie, nu respectăm precauţiile în continuare, nu ne spălăm pe mâini, nu facem acea dezinfecţie completă când plecăm de la spital, vor fi nişte probleme", a declarat Nelu Tătaru.

Acesta a susţinut că la SJU Focşani este o evaluare în curs, pentru a stabili care este personalul care poate susţine activitatea medicală, deoarece spitalul trebuie să asigure atât patologia COVID, cât şi cea non-COVID.

"Voi face o primă evaluare astăzi, care constă în evaluarea personalului medical, să vedem cine poate face activitate medicală, în identificarea şi izolarea focarului din Spitalului Judeţean Focşani. Rămâne să vedem ce secţii pot funcţiona, rămâne să reaşezăm secţia de Boli Infecţioase, să poată prelua şi cazurile grave. Am discutat despre spitalul de la Adjud, în condiţiile în care este un spital suport. Rămâne să vedem ce patologie poate trata Spitalul Judeţean. Menţionez că trebuie să avem şi o patologie COVID, dar şi una non-COVID. Nu putem neglija patologia non-COVID, Spitalul Judeţean, ca toate celelalte spitale judeţene rămânând ultimul bastion, atât pentru patologie COVID, cât şi pentru patologie non-COVID", a subliniat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la modificarea procedurilor, pentru ca personalul medical să poată fi testat "măcar o dată la şapte zile".

"Lucrăm la modificarea acelor proceduri de testare, în care tot personalul medical să fie testat în măsura în care prezintă simptomatologie sau periodic, dacă nu prezintă simptomatologie, un personal medical care trebuie să asigure activitatea medicală ce trebuie desfăşurată şi pentru locuitorii judeţului Vrancea (...) Propunerea mea este şi pentru personalul medical care nu are simptomatologie să fie testat, măcar o dată la şapte zile, ca să putem vedea evaluarea lui", a susţinut ministrul.

Acesta a recomandat încă o dată personalului medical să poarte echipamentul de protecţie şi să trateze fiecare caz ca unul COVID-19.

"Am recomandat acelaşi lucru pe care îl recomand de fiecare dată: să aibă grijă de ei, ca şi precauţie, să poarte echipamentul, să trateze fiecare pacient venit în acel cort ca suspect de coronavirus şi să solicite, ori de câte ori este nevoie sau au simptomatologie, testarea", a spus ministrul.

Întrebat dacă managerul SJU Focşani a fost demis, Tătaru a declarat că acesta se află în concediu medical şi va lua în calcul trimiterea corpului de control la unitatea medicală din Focşani dacă managementul militar "va scoate la iveală alte nereguli".

"Eu, astăzi, am venit ca un profesionist. Pentru mine, au fost două focare, unul la Spitalul Militar Focşani, un focar la Spitalul Judeţean. Aceste două focare au şi nişte linii comune, atât de personal, cât şi de interacţiune. Rămâne izolarea fiecărui focar în parte şi anchetă epidemiologică pentru fiecare focar în parte. (...) Managerul de aici, fiind într-un concediu medical, nu este nici destituit, nici demis. În acest moment, el fiind în concediu medical, avem un ordin de misiune de la Ministerul Apărării, care preia managementul în această perioadă, urmând ca, dacă acest management militar scoate la iveală şi alte nereguli, să trimitem un corp de control şi atunci să ne gândim şi la evaluarea managementului unităţii. Noi, în acest moment, mergem pe partea noastră medicală, managerială", a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a efectuat, luni, o vizită de lucru la Focşani, pentru a face o evaluare a managementului SJU Focşani, a activităţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea şi a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea. AGERPRES 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”