Tătaru despre bonusul de 500 de euro: Este un spor de periculozitate care se dă pe toată perioada pandemiei
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi seara, că bonusul de 500 de euro reprezintă un spor de periculozitate de care va beneficia tot personalul medical implicat în lupta împotriva infecţiei COVID-19, pe toată perioada pandemiei.
"Este un spor de periculozitate care se dă efectiv pe toată perioada pandemiei, pentru toţi cei care lucrează în context de infecţie COVID. Este un spor care vine pentru ceva ce nu a mai fost, pentru ceva care este necunoscut, pentru ceva care are şi o mortalitate mare, dar şi o rată de îmbolnăvire mare. (...) Acest stimulent nu este doar pentru Suceava, este pentru tot ceea ce înseamnă personal medical superior, mediu şi auxiliar implicat în lupta împotriva infecţiei COVID (...), pentru toate secţiile, pentru toate compartimentele care au pacienţi sau tratează pacienţi cu infecţie COVID, care investighează sau care consultă. Aceşti pacienţi care sunt consultaţi trec prin anumite sectoare. Toate aceste sectoare vor primi această sumă în cuantum de 2.500 lei. Este un spor de periculozitate şi vreau să-l tratăm ca un spor de periculozitate care va fi dat pe perioada pandemiei", a declarat Tătaru la Digi24.
Potrivit acestuia, managementul spitalului sau directorul medical va trebui să raporteze secţiile unde se tratează infecţiile cu COVID-19, pentru ca personalul să poată beneficia de acest bonus.
"Dacă secţia respectivă are pacienţi sau este în prima linie în tratamentul pacienţilor COVID, atunci vor primi. Dar managementul sau directorul medical al spitalului, de obicei, va spune care sunt secţiile care tratează infecţiile coronavirus", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Întrebat despre cazul infirmierei de la Galaţi pedepsită de vecini pentru că lucrează într-un spital care tratează pacienţi cu coronavirus, Tătaru a declarat că există "o panică generalizată", dar că cetăţenii trebuie să aibă încredere în corpul medical, care "îşi va face treaba".
"Avem o neîncredere şi o panică generalizată, că e personal medical, că e cetăţean de rând. Trebuie să înţelegem că panica generalizată nu duce decât la multe decese, pe care le vedem. Un corp medical trebuie să-şi facă treaba şi în aceste condiţii, un corp medical trebuie să fie înţeles, un corp medical se expune, este cel care dacă este valid, va pune capăt acestei pandemii în România, cu mai puţine decese şi mai puţine cazuri grave. Şi fiecare din cetăţenii acestei ţări ar trebui să înţeleagă că vine un moment, cum este acesta, în care corpul medical, poate altădată hulit, sau poate altădată judecat, îşi va face treaba. Un corp medical valid, un corp medical încrezător poate gestiona o situaţie de criză", a fost de părere ministrul. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)