Tătaru: Avem pentru Terapie Intensivă 1.200 de paturi, cu extensie până la 1.500

Tătaru: Avem pentru Terapie Intensivă 1.200 de paturi, cu extensie până la 1.500

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Constanţa, că la Terapie Intensivă sunt la nivel naţional, pentru pacienţii cu COVID-19, ''1.200 de paturi cu extensie până la 1.500''.

Tătaru a menţionat că la unităţile medicale din judeţul Constanţa se va face o suplimentare cu 33 de paturi.

"În evaluarea pe care am făcut-o la Spitalul Judeţean vom avea o extensie de 14 paturi de Terapie Intensivă, la Spitalul de Pneumoftiziologie încă 12 paturi şi la Spitalul Mangalia 7 paturi. Deci, pentru Regiunea de Sud-Est o extensie de 33 de paturi pe care să le avem într-o rezervă, în perioada următoare, în funcţie de evoluţie. Nu trebuie să ne lăsăm doar în baza corpului medical, a spitalelor şi a paturilor pe care le facem ca extensie. De astăzi avem 10 paturi aici, în Terapie Intensivă, avem deja 6 la Pneumoftiziologie şi în decurs de două săptămâni le avem pe toate 12, săptămâna viitoare cele 7 din Mangalia sunt în funcţie", a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, următoarele trei - patru săptămâni sunt "grele".

"Avem trei - patru săptămâni grele, avem trei - patru săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. În contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta, în care vedem lockdown-uri, în care vedem impuneri de restricţii, haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri", a afirmat Tătaru.

Întrebat dacă există personal pentru cele 3.000 de paturi din ţară, câte a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, ministrul a răspuns afirmativ.

"Există personal în acest moment. Trebuie să ştiţi că aceste paturi au personal în acest moment, altfel nu existau aceste paturi. Aceste paturi sunt pentru patologie COVID şi pentru patologie non-COVID. Rămâne ca tot ce disponibilizăm sau extindem ca şi Terapie Intensivă să facem şi echipe complexe din cei care erau deja în Terapie Intensivă, plus secţii asemănătoare", a declarat Tătaru.

El a precizat că medici rezidenţi vor fi angajaţi la Spitalul Gerota şi detaşaţi la unităţile medicale cu deficit de personal.

"În această perioadă s-au desfăşurat examene de specialist pentru mai multe specialităţi şi, în şedinţa de Guvern de aseară, prin ordonanţă de urgenţă toţi cei care nu au post şi nu pot fi angajaţi nicăieri, vor fi angajaţi la Spitalul Ministerului de Interne, la Gerota. Sunt în jur de 200 de colegi, medici rezidenţi sau medici specialişti din şase specialităţi, care vor fi detaşaţi către aceste spitale", a declarat ministrul Sănătăţii, după ce i s-a spus că la spitalul de la Feteşti nu există medic cu normă întreagă la ATI.

Întrebat dacă şi spitalele private vor intra în lupta anticoronavirus, Tătaru a spus că se va întâmpla acest lucru în măsura în care nu va mai exista un număr suficient de paturi în spitalele publice. AGERPRES/(A - autor: Nona Jalbă, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”