Țările din Europa care vor înregistra o scădere a populaţiei: principalele motive

Țările din Europa care vor înregistra o scădere a populaţiei: principalele motive

Mai multe țări din Europe și Asia vor înregistra o scădere a populaţiei în următoarele decenii, asemenea Chinei. Această evaluare se bazează pe perspectivele populației publicate în iulie anul trecut de către ONU, care furnizează previziuni până în 2100.

În România, rata de fertilitate este extrem de scăzută FOTO Adevărul

În România, rata de fertilitate este extrem de scăzută FOTO Adevărul

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori au înregistrat o scădere a populației în ultimul deceniu, majoritatea fiind europene, conform Agerpres.

Pe lângă Ucraina, a cărei populație a scăzut brusc din cauza războiului cu Rusia, alte țări din Europa a căror populație este în scădere sunt Italia, Portugalia, Polonia, România și Grecia. Aceste țări au în comun rata de fertilitate deosebit de scăzută, între 1,2 și 1,6 copii pe femeie, conform Băncii Mondiale. Acest fenomen se adaugă unui spor migrator negativ: plecările în străinătate sunt mai numeroase decât sosirile din străinătate în cazul Poloniei, României şi Greciei.

În afara Europei, Japonia înregistrează, de asemenea, un declin al populației vârstnice, din cauza fertilităţii scăzute (1,3 copii pe femeie) şi a imigrației scăzute. Japonia a pierdut peste trei milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

În fine, în Siria, populaţia a fost puternic afectată de război. Cu excepția Siriei, în toate aceste ţări populaţia va fi în continuare în scădere, conform previziunilor ONU. Acestor ţări ar urma să li se alăture China, al cărei declin din 2022, primul în 60 de ani, se va transforma într-o tendinţă de durată.

Cea mai populată ţară din lume , China ar urma să fie detronată anul acesta de India şi ar urma să piardă aproape jumătate din populație până în 2100, trecând de la peste 1,4 miliarde la 771.000 de locuitori.

Alte ţări se vor alătura tendinţei, precum Rusia - care a cunoscut o primă scădere a populaţiei între 1994 şi 2008, în urma destrămării URSS -, Germania, Coreea de Sud sau Spania, ţări a căror populaţie va începe să scadă până în 2030, sau chiar şi Thailanda, Franţa, Coreea de Nord sau Sri Lanka până în 2050.

Populația Europei va începe să scadă din acest deceniu

Populaţia Europei în ansamblu ar urma să înceapă să scadă încă din acest deceniu. Multe alte ţări vor înregistra o scădere a populaţiei în a doua jumătate a secolului al XXI-lea. Populaţiile din Vietnam sau Iran, de exemplu, ar urma să scadă din anii 2050, cele din India, Indonezia, Bangladesh, Turcia sau Regatul Unit din anii 2060.

În concluzie, populaţia mondială ar urma să înceapă să scadă, începând din 2090, după ce va fi depăşit 10 miliarde de locuitori, conform proiecţiilor ONU. În timp ce populaţiile europene, americane și asiatice ar urma să înceapă toate să scadă până în 2100, populația africană ar continua să crească.

Populaţia pe continentul african ar urma să crească de la 1,4 la 3,9 miliarde de locuitori până în 2100. Aproximativ 38% din populaţia lumii ar trăi atunci în Africa, faţă de aproximativ 18% în prezent.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan