Țările baltice vor să spună adio rețelei electrice controlată de Rusia în februarie 2025

Țările baltice vor să spună adio rețelei electrice controlată de Rusia în februarie 2025

Operatorii rețelelor electrice din Estonia, Letonia și Lituania au semnat un acord care vizează decuplarea de la rețeaua electrică sincronizată cu Rusia și Belarus în luna februarie a anului viitor, potrivit Agerpres.

Țările baltice vor să se decupleze de la rețeaua electrică controlată de Rusia FOTO Shutterstock

Țările baltice vor să se decupleze de la rețeaua electrică controlată de Rusia FOTO Shutterstock

Cele trei țări baltice se bazează încă din perioada sobietică pe operatorii ruși pentru controlul frecvențelor și echilibrarea rețelei electrice, prin așa-numitul sistem BRELL.

"Vom părăsi BRELL în luna februarie. Ţările baltice vor testa funcţionarea izolată a reţelelor electrice şi decuplarea", a transmis ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

După un deceniu de negocieri, statele baltice au semnat în 2018 un acord pentru a-şi conecta reţele electrice la reţeaua din UE până în 2025.

"Am ştiut dintotdeauna că, aşa cum am devenit parte a Uniunii Europene şi NATO, vom deveni şi parte a sistemului european de electricitate", a adăugat oficialul lituanian.

Uniunea Europeană a alocat în total 1,2 miliarde de euro pentru pregătirea regiunii baltice de decuplarea de la rețeaua BRELL. Suma reprezintă aproximativ trei sferturi din costuri, a precizat operatorul rețelei electrice din Lituania.

Potrivit acestuia, decuplarea ar urma să aibă loc pe 8 februarie 2025, când țările baltice ar urma să își sincronizeze frecvențele rețelelor lor cu cea din Europa continentală, printr-o legătură cu Polonia,

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii