Tăriceanu, un TÂRFOI care chiar ÎȘI MERITĂ soarta!

Tăriceanu, un TÂRFOI care chiar ÎȘI MERITĂ soarta!

Tariceanu, târfoiul cu cel mai dur discurs antijustitie, chiar își merită soarta! Care sunt cele mai recente atacuri la adresa DNA? "Ne intoarcem treptat la atmosfera de frica si de teroare care a domnit in perioada anilor '50 si '60" e unul dintre ele!

Jegul de Tăriceanu a fost pus sub urmarire penala de DNA la o zi dupa ce a participat la o dezbatere electorala la Antena 3 in care candidatul partidului sau, Daniel Barbu, a avertizat: "anticoruptia ucide", iar Romania este un "stat represiv", in special in ultimii 11 ani. A fost o afirmatie in tonul celor facute in ultimul an de Tariceanu, liderul ALDE si presedintele Senatului, care a spus in mai multe randuri ca Romania nu este stat de drept, ca DNA si SRI isi ies din atributiile legale si ca Romania se intoarce la atmosfera de teroare din anii '50 - '60. Este un discurs antijustitie practicat si de fostul premier Victor Ponta, de fostul presedinte Traian Basescu, de Elena Udrea sau de Sebastian Ghita, toti avand in acest moment probleme in justitie.

De altfel, Tariceanu a parut mai apatic decat de obicei in emisiunea Sinteza Zilei de luni seara, cand a trebuit sa tina un scurt discurs de sustinere pentru Daniel Barbu. Liderul ALDE a mentionat ca "profesorul universitar Daniel Barbu a fost capabil sa puna un diagnostic foarte corect al uneia dintre principalele probleme" ale administratiei, si anume "mecanismele viciate de luare a deciziilor". "Prof. Barbu a venit cu ideea democratica de a consulta cetatenii prin referendum pentru marile decizii si marile proiecte" a spus Tariceanu, fara a se ridica in picioare sa isi sustina candidatul, asa cum au facut cei are au vorbit pentru Gabriela Firea, Catalin Predoiu si Nicusor Dan.

Daca Tariceanu s-a abtinut de aceasta data sa mentioneze abuzurile justitiei, a facut-o Barbu: "Mi-a trecut si mie prin cap sa las un loc liber in aceasta seara si sa pun pe el "anticoruptia ucide" (referire la faptul ca Nicusor Dan avea un scaun liber in zona sustinatorilor sai pe care scria "coruptia ucide" - n.r.). Ma bucur ca nu am facut-o. Joi, 19 mai, doamna Elena Capatana, contabil la scoala nr. 96, a facut un atac de cord si a murit in clipa cand, asa, o masa de mascati a descins la scoala, fara sa o vizeze pe ea, dar modul de operare al anchetatorilor a determinat decesul acestei doamne. Asa cum se numara ipotetic mortii din spitale in urma infectiilor nosocomiale, ma gandesc daca am putea numara si victimele sistemului represiv din Romania ultimilor 26 de ani si cu precadere din Romania ultimilor 11 ani", a spus Barbu, citat de News.ro.

Tariceanu a devenit practic, prin punerea sub urmarire penala de luni, "cap de lista" pentru lideri si fosti lideri ai Romaniei care ataca justitia, lista care ii contine pe Victor Ponta, Sebastian Ghita, Elena Udrea si Traian Basescu, cei care, fie in discursuri sustinute in parlament, fie la televizor, fie in postarile de pe Facebook, vor sa inoculeze ideea ca Romania este sub asediul procurorilor si ca ceea ce li se intampla lor i se poate intampla oricarui cetatean din Romania - este suficient sa amintim afirmatia lui Ponta care, iesind din sediul DNA anul trecut, a declarat ca a venit la DNA "ca orice om normal".

Mai jos o trecere in revista a declaratiilor anti-justitie ale lui Tariceanu:

* Tariceanu a scris pe Facebook, dupa ce Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul: "Aceste interpretari absolut originale sunt parte a unei actiuni concertate, prin care in procesul alegerilor intervin institutii de forta ale statului care cenzureaza 'de facto' puterea politica, in loc ca lucrurile sa stea invers. Am putea spune ca, sub lozinca luptei anticoruptie, institutii de forta ale statului fac o preselectie nemaiintalnita a candidatilor si viitorilor alesi", a comentat Tariceanu, afirmand ca "a venit momentul cand trebuie sa actionam solidar pentru salvgardarea libertatilor castigate cu multe sacrificii la Revolutie".

Aceste declaratii au determinat CSM sa sesizeze inspectia judiciara.

* "Parlamentul a fost decimat. Majoritatea care a castigat alegerile in 2012 a fost faramitata prin tot felul de manevre. Ma astept ca dupa alegeri, parlamentul sa analizeze si sa faca mai multe corectii. Vrem sa avem un stat de drept sau un simulacru de stat de drept? E un corp de aplaudaci care aplauda lucruri reproduse in Romania. Asa ceva s-a mai intamplat si in anii '50-'60"

* "DNA si SRI ies din cadrul legal. Totul se extinde spre justitie. Cand are servicii comerciale, infiltrate in justitie si presa, atunci e o mare problema. Aceasta campanie este atipica pentru ca este afectata profund, distorsionata, de arestarile care se tin lant de actiunile de anchetare declansate de DNA in plina campanie electorala care scot din cursa numerosi candidati."

* Ce spunea Tariceanu ca i-a transmis Verei Jourova, comisar european pentru justitie, protectia consumatorului si egalitate de gen: "Raportul MCV este dezechilibrat, contine numeroase greseli - cum, de altfel, au mentionat si Ministrul Justitiei, si alti actori institutionali. I-am invederat faptul ca modul in care raportul se exprima, prin care cere in mod imperativ Parlamentului sa intreprinda anumite actiuni, infrange si libertatea parlamentarilor, si independenta Parlamentului, ca institutie, iar acest lucru este inacceptabil in orice democratie parlamentara. Am abordat si alte probleme legate de ceea ce numim in Romania 'statul de drept'. Am subliniat ca aceasta componenta a combaterii coruptiei este una necesara si ca ma bucura rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuza cu privire la modul in care functioneaza statul de drept. Si aici vorbesc despre tele-justitie, despre modul in care cei acuzati inainte de a fi judecati sunt plimbati in fata opiniei publice cu catuse la maini, lucru care incalca demnitatea persoanei.

* "Ne intoarcem treptat la atmosfera de frica si de teroare care a domnit in perioada anilor '50 si '60, cand justitia, in ghilimele, era infaptuita de securitate si cu procuratura. Instantele nu aveau decat un rol formal"

* Cererea de arestare preventiva a lui Sova: "Am declarat de mai multe ori ca ALDE, ca partid liberal, considera oportuna arestarea preventiva in cazul infractiunilor savarsite cu violenta, in cazuri de flagrant si atunci cand persoana urmarita penal ar putea ingreuna aflarea adevarului. In cazul senatorului Dan Sova nu exista fapte comise cu violenta. Statutul juridic pe care-l are in prezent senatorul Sova permite anchetatorilor sa urmareasca intreaga sa activitate si, ca urmare, el nu poate influenta negativ mersul anchetei. In Romania de azi, masura lipsirii de libertate a devenita o regula si nu o exceptie, practica pe care noi, ca liberali, n-o impartasim."

* Arestarea preventiva a Crinutei Dumitrean: "Ceea ce m-a socat si m-a determinat sa iau pozitie in acest caz este arestarea unei femei insarcinate in luna a 8-a. Faptele de care este acuzata dna. Dumitrean sunt vechi de cativa ani si probele aflate la dosarul intocmit de procurori par a fi foarte solide. Oare nu se putea gasi pentru 2-3 luni o alta forma de control asupra celei anchetate, pana cand aceasta ar fi nascut? Eu consider ca arestarea preventiva a unei femei gravide in luna a 8-a, in conditiile in care aceasta nu reprezinta un pericol social si nu poate impiedica bunul mers al anchetei, este un act inuman. Cred ca s-au depasit niste limite si m-am simtit obligat sa intervin cu aceasta declaratie, mai ales ca sunt dosare cu nume grele care zac in nelucrare de ani de zile in sertarele DNA si nimeni nu se grabeste sa faca ceva."

* La votul de investitura pentru guvernul Ciolos:
"Persoana dvs impreuna cu reputatia si prestigiul este parte a unul plan elaborat in urma cu un ansi care si-a propus sa indeparteze un guvern ales legitim. Acest plan implica insistutii ale statului care urmareste anihilarea statului de drept. Scopul final este schimbarea de paradigma. Adica schimbarea regimului politic democratic. Presupune subordonarea justitiei si investirea "guvernului meu", cunoasteti sintagma. Veti constata ca marja dvs de manevra va fi incorsetata.
In Romania s-a constituit in afara Constitutiei un cartel neconstitutional netransparent cunoscut ca binomul SRI-DNA. In Romania DNA ancheteaza oportunitea deciziilor luate de parlamentari. Inspectia Judiciara cenzureaza afirmatiile critice ale unor decidenti.
Romania este departe de a fi un stat de drept. Criza politica a fost generata de refuzul principalelor partide de a isi asuma guvernarea. PNL a cerut fara temei dizolvarea parlamentului. Discursul presedintelui se arata a fi unul nedemocratic. Am vazut ca va asumati trei masuri guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda.
Tehnocratia ucide democratia."

Mai jos, o lista a principalelor "rafuieli cu justitia", intocmita de in februarie de HotNews.ro :

16.02.2016 Tariceanu il convoaca pe premierul Ciolos pentru a da explicatii in fata senatorilor despre situatia Antenelor. Tariceanu a acuzat "un grav atentat la libertatea de exprimare" comis de ANAF prin somatia de evacuare in 5 zile lucratoare a sediului Antenelor din Baneasa. Astfel, ca reprezentant al puterii legislative, Tariceanu a cerut executivului sa explice punerea in aplicare a sentintei penale pronuntate in dosarul ICA-Voiculescu, a unei decizii a justitiei, adica recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro prin trecerea in proprietatea statului inclusiv a cladirii unde isi au sediul televiziunile din trustul Intact. Tariceanu implica Parlamentul in conflictul sau cu justitia si cere explicatii de la Executiv, incalcand separarea puterilor in stat.

5.02.2016 Calin Popescu-Tariceanu cere Guvernului sa respinga raportul MCV pe justitie, intrucat Bruxelles-ul acuza Parlamentul ca ar crea obstacole in calea justitiie, prin refuzarea ridicarii imunitatii unor deputati sau senatori. Expertii au cerut in raportul MCV obligarea parlamentarilor prin codul de conduita sa respecte independenta justitiei. In schimb, presedintele Senatului a acuzat ca documentul ar fi dezechilibrat si plini de greseli si a cerut incetarea MCV-ului, potrivit Digi24.

7.09.2015 Presedintele Senatului a cerut schimbarea urgenta a legii pentru a elimina "abuzurile justitiei". "Parlamentul trebuie sa adopte masuri legislative care sa elimine neregulile si abuzurile unor magistrati si interferenta neavenita in actul de Justitie a unor institutii din afara autoritatii judecatoresti", a afirmat Tariceanu. Acesta a subliniat ca nu este normal ca "stabilitatea in functii inalte si reputatia politicienilor sa atarne de declaratiile vreunui denuntator aflat, eventual, in penitenciar si care ar spune orice ca sa mai scape din pedeapsa". De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu l-a aparat pe Sorin Oprescu, criticand modul in care a actionat DNA-ul in actiunea flagrant.

25.06.2015 Prim-vicepresedintel Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca: "I-am spus foarte clar lui Tariceanu ca nu o poate ataca pe sefa instantei supreme. Nu-mi place ca in prezent este o confruntare deschisa intre doua puteri ale statului, Parlament si sistemul judiciar, care se critica reciproc in public, in media. Asta nu e bine pentru niciuna dintre ele si sper ca toata lumea intelege acest lucru in Romania".

22.06.2015 Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca presedintele Senatului a incalcat independenta justitiei prin scrisoarea deschisa in care cerea demiterea Laurei Codruta Kovesi si a Liviei Stanciu. CSM a sustinut ca astfel de "actiuni concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si ale unei parti din mass-media romaneasca ce tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau", informeaza Agerpres.

12.06.2015 Presedintele Senatului a sustinut ca nu este rolul ambasadorilor sa dea sfaturi, la o zi dupa ce ambasadele Olandei si Statelor Unite au criticat faptul ca evolutiile din Parlament ridica probleme mai largi privind atitudinile fata de coruptia din Romania si, respectiv, ca legea nu se aplica egal tuturor, dupa votul pe ridicarea imunitatii lui Victor Ponta, potrivit Digi24.

10.06.2015 Calin Popescu-Tariceanu a atacat-o pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, sustinand ca: "In cazul Ponta nu e conflict de interese. Doamna Livia Stanciu sa puna mana sa citeasca Constitutia! Ea priveste imunitatea ca Gigel de la scularie. Nu e de resortul DNA, nici al Parchetului General, nu e de resortul procurorilor. Justitia nu poate ancheta deciziile politice ale guvernelor".

9.06.2015 Tariceanu a acuzat ca dosarul in care DNA a inceput urmarirea penala a fostului premier Victor Ponta ar fi un abuz de putere din partea justitiei. Presedintele Senatului a subliniat ca justitia nu este infailibila si nu este nicio problema daca unii oameni politici o critica. "Parlamentul este singura institutie demmocratica, spre deosebire de justitie care nu este o institutie democratica - nu mai vorbesc de procuratura care functioneaza ca o institutie semi-militarizata", a declarat Tariceanu.

8.06.2015 Presedintele Senatului a anuntat ca va infiinta o comisie parlamentara speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept. Motivul invocat de acesta a fost nevoia de a restaura increderea cetatenilor in justitie, la doar trei zile dupa inceperea urmaririi penale a fostului premier Victor Ponta, cel care l-a ajutat sa fie votat in fruntea Senatului. Tariceanua a sustinut atunci ca: "Daca nu vom reusi sa redam increderea cetatenilor in actul de justitie atunci sigur ca nu putem sa vorbim de statul de drept si drumul este pavat pentru derapaje de la democratie si instalarea unui regim autoritar asa cum s-a incercat in perioada regimului Basescu". Comisia trebuia sa faca o evaluare "cu privire la modul de functionare al principalelor institutii din Romania si al modului in care se respecta, de exemplu, raporturile dintre puterile statului, echilibrul puterilor si controlul lor reciproc, independenta puterilor in stat", dupa cum a mentionat presedintele Sentaului, citat de Digi24. La finalul procesului de evaluare a democratiei, care ar trebui sa dureze 9 luni, Tariceanu a precizat ca senatorii din comisie trebuie sa vina cu o serie de propuneri "capabile sa corecteze neajunsurile democratice cu care ne confruntam in momentul de fata¬.

26.05.2015 Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut, printr-o scrisoare deschisa, presedintelui Iohannis sa le inlature prin demitere sau demisie pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si pe sefa ICCJ, Livia Stanciu. Astfel, in calitate de reprezentant al camerei superioare a Parlamentului, Tariceanu i-a cerut presedintelui Iohannis sa demita doua reprezentate ale justitiei, o alta interferenta in separarea puterilor in stat. Presedintele Senatului a acuzat-o pe Kovesi ca a arestat-o preventiv in mod nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui denunt calomnios al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instanta de apel. Tariceanu a acuzat ca justitia nu inseamna "intarirea institutiilor represive care pot duce la astfel de abuzuri". In acelasi timp, Tariceanu a cerut inceperea unor anchete disciplinare in cazul lui Kovesi si Stanciu.

13.05.2015 Presedintele Senatului, dupa o intalnire cu ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, a pornit un atac fervent impotriva justitiei. Tariceanu a acuzat "spectacolul deplorabil al catuselor" si "un show-ul mediatic" in care prezentarea unor oameni incatusati "inlatura prezumtia de nevinovatie si creeaza senzatia de transfer a justitiei din sala de judecata in strada". Senatorul a criticat justitia, sublinind ca "un stat de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive, ci institutii puternice capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care unii le pot face".

16.01.2014 Senatorul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Romania are o problema serioasa, care se numeste justitia. "Atitudinile unor lideri politici importanti nu sunt inspirate in comentarii la adresa justitiei si a unor decizii care nu ar trebui comentate, mai ales cand sunt luate cu unanimitate. Cred ca trebuie sa acceptam si principiul independentei justitiei si neutralitatii ei", a subliniat Tariceanu, relateaza ziare.com



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri