Tăriceanu: Niciuna dintre hotărârile pe care le-am dat nu a fost însoţită de plata vreunei sume de bani
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că hotărârile de guvern pe care le-a dat sunt ''pe deplin legale'' şi niciuna dintre acestea nu a fost însoţită de plata vreunei sume de bani către firma Microsoft.
"Aceste hotărâri sunt pe deplin legale şi niciuna dintre hotărârile pe care le-am dat nu a fost însoţită de plata vreunei sume de bani către firma Microsoft, în aşa fel încât să poată să se facă vreo legătură între acţiunea Guvernului şi acuzaţiile formulate de procurori pentru foloase indirecte pe care le-aş fi obţinut eu. Şi întrebările care au fost la comisie au încercat să desluşească acest lucru, care a fost suportul deciziei HG. Pentru că nu era foarte clar acest lucru. De altfel, HG sunt documente publice, inclusiv notele de fundamentare, şi am explicat că acest lucru a fost făcut în cadrul Guvernului de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, care a plecat de la o operaţiune firească, şi anume de inventariere a numărului de licenţe Microsoft, programe Windows care sunt utilizate în administraţia publică centrală, de ministere, de autorităţi publice, de alte instituţii care ţin de Guvern şi pentru care sigur că trebuia să existe plata necesară", a precizat Tăriceanu.
În context, preşedintele Senatului a susţinut că "Guvernul nu a făcut absolut decât un act de intrare în legalitate, fără de care Executivul ar fi putut să fie dat în judecată de firma Microsoft".
"Le-am spus (n.r. - membrilor Comisiei juridice) ceea ce v-am spus şi dumneavoastră în repetate rânduri, şi anume că acuzaţiile se bazează pe următoarea idee: HG care au fost date ar fi favorizat într-un fel o anumită firmă şi le-am explicat că HG nu au făcut decât să pună în legalitate instituţiile din România, inclusiv cele care aparţin direct de Guvern, mă refer la ministere, întrucât erau folosite licenţe Windows fără să fi existat o plată pentru utilizarea lor. Mai ales după 1 ianuarie 2007, când România a devenit membră a UE, obligaţiile noastre au crescut de a respecta dreptul de proprietate intelectuală. Deci în România, ca să înţeleagă fiecare dintre cetăţeni, aşa cum dumneavoastră vă duceţi la magazine şi cumpăraţi un computer, un laptop, cumpăraţi şi o licenţă, fie că este inclusă în preţ, fie o cumpăraţi separat, aşa şi cei care utilizează tehnică de calcul şi licenţe Windows trebuie să plătească. Deci Guvernul nu a făcut absolut decât un act de intrare în legalitate, fără de care Guvernul ar fi putut să fie dat în judecată de firma Microsoft", a explicat Tăriceanu. AGERPRES