Tăriceanu: Kovesi şi Coldea au refuzat să vină la Comisia privind prezidenţialele din 2009 încercând să se protejeze
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi Florian Coldea, fost prim adjunct al şefului SRI, nu s-au prezentat pentru audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind prezidenţialele din 2009 pentru că au încercat "să se protejeze".
"Anumite lucruri au ieşit la suprafaţă. Episodul cu sufrageria lui Oprea ne arată totuşi ceva, vedem care au fost persoanele din acest cerc de influenţă, începând cu Maior, cu Coldea, cu Kovesi, s-ar putea să mai fie şi alţii. Până la urmă, ce am observat, este că această Comisie parlamentară de anchetă nu a putut să îşi ducă obiectivele la bun sfârşit pentru că persoanele la care mă refeream - Kovesi, Maior, Coldea - au refuzat să vină să facă depoziţii în faţă Comisiei de anchetă încercând să se protejeze. Lucrul ăsta mi se pare evident, susţine această idee pe care am formulat-o şi nu numai eu, văd că este din ce în ce mai larg preluată - de existenţa unor structuri paralele de decizie în România. Cei de la Comisia Europeană se fac că nu le văd, nu au auzit de ele, nu sunt de resortul lor, cum a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei, dar, în sfârşit, realitatea nu poate fi negată", a afirmat Tăriceanu, luni, la Senat.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.
Raportul final a fost prezentat pe 23 ianuarie de preşedintele Comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.
"Concluzia raportului este că au fost acţiuni concertate, acţiuni de schimbare a şefilor de prefecturi şi a şefilor de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletinele de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce că au fost aceste acţiuni, că au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului", a afirmat Oana Florea.
Potrivit acesteia, "cu privire la sufrageria" lui Gabriel Oprea, au fost audiate mai multe persoane, dintre care unele au refuzat să se prezinte la comisie, altele au răspuns în scris, fără să spună nimic, în timp ce alţii au menţionat că au răspuns la Parchet.
"Nu am fost foarte ajutaţi în a găsi răspunsuri în această privinţă. În schimb, conform ordonanţei din 20 iunie 2017 de clasare a dosarului, am aflat că în casa domnului Oprea, în noaptea de 16-17 noiembrie 2009, au participat persoane cu funcţii de conducere în autorităţile publice, printre care George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Dan Andronic, Niculae Onţanu şi Anghel Iordănescu. Având în vedere că vorbim de persoane cu funcţii în stat şi că aceste persoane nu au vrut să vorbească despre scopul în care se aflau acolo, face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor acele persoane s-au întâlnit la un eveniment privat cu scopul de a influenţa rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei nu se poate trage o astfel de concluzie", a explicat preşedintele comisiei de anchetă. AGERPRES