Tăriceanu, ÎNGROPAT de declarațiile fostei soții și a unui om de afaceri. Peste tot stătea bot în bot cu Filiera Evreiască!

Tăriceanu, ÎNGROPAT de declarațiile fostei soții și a unui om de afaceri. Peste tot stătea bot în bot cu Filiera Evreiască!

Tăriceanu a fost îngropat marți de declarațiile fostei soții și a unui om de afaceri. Peste tot stătea bot în bot cu Filiera Evreiască! Fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, Ioana Valmar, a fost audiată marţi la Curtea Supremă în dosarul în care preşedintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Aceasta a mărturisit în faţa instanţei că „La nunta lui Dan Andronic am stat cu Shimon Sheves la masă“, scrie Adevărul . "Cunosc că partenerii israelieni erau în relaţii de afaceri cu Tăriceanu, iar în afara acestora, erau şi relaţii de prietenie. Domnul Truică îmi spunea, de regulă, că se întâlneşte cu Tăriceanu, sau îl duceam chiar eu acolo. Nu am participat la astfel de întâlniri. Numai de la Truică ştiam de aceste întâlniri, şi că se întâlnesc. I-am văzut împreună pe Remus Truică, Tal Silberstein şi Popescu Tăriceanu, o singură dată, respectiv la serbarea zilei lui Silberstein, la care am participat şi eu. Evenimentul a fost scurt, a durat două zile, şi nu am auzit alte discuţii", a declarat martorul Relu Aparaschivei.

Ioana Valmar

Notarul Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, a dat astăzi o declaraţie de martor în dosarul în care preşedintele Senatului este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Ea a dat detalii despre relaţiile pe care politicianul le-a avut cu Tal Silberstein, Dan Andronic sau Remus Truică. Călin Popescu Tăriceanu a lipsit la acest termen din proces, dar a fost reprezentat de avocat.

Ioana Valmar, fosta Tăriceanu, şi-a început audierea la ora 12.00. Ea a arătat că-şi menţine declaraţiile de martor date la DNA. „Am fost audiată în legătură cu retrocedarea fermei Băneasa. La momentul declaraţiilor am fost solicitată la DNA, prin citare telefonică. Nu s-au făcut presiuni asupra mea să dau acele declaraţii. Nu am ştiut că aveam posibilitatea să nu dau acele declaraţii", a precizat Ioana Valmar.

„În anul 2008 am fost contactată pentru autentificarea unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren. Această autentificare nu a avut loc la biroul notarial pe care-l coordonez. În acele declaraţii am mai arătat ce părţi mi-au solicitat autentificarea, care era valoarea acelui teren, în 2008, pe grilă notarilor, faptul că reprezentantul cumpărătorului mi-a cerut să evaluez terenul la un preţ mai mic. Taxele notariale urmând a fi mai mici", a declarat Ioana Valmar. Ea a mai spus că procurorii i-au pus mai multe întrebări, cărora le-a răspuns punctual.

"Îmi amintesc că răspunzandu-i procurorului, am susţinut că i-am adus la cunoştinţă soţului meu propunerea reprezentantului cumpărătorului, i-am spus că nu am fost de acord cu cererea acestuia, soţul meu de la acea dată spunând că am procedat corect, respectiv a spus: să aplic legea", a completat Ioana Valmar.

"La întrebarea procurorului, dacă-i cunosc pe Dan Andronic, Tal Silberstein şi Marius Marcovici am răspuns afirmativ. În ce priveşte ce relaţii au existat între aceştia şi fostul meu soţ, am spus că i-au fost consultanţi în 2008. În ce-l priveşte pe Andronic, am spus că a fost o relaţie mai apropiată, de familie. Despre Shimon Shevez am răspuns că l-am văzut o singură dată cu ocazia nunţii lui Dan Andronic", a mai declarat fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ioana Valmar a arătat că atunci când a fost audiată a spus despre intenţia lui Tal Silbestein de a investi în România, dintr-o discuţie cu acesta. "I-am spus că doresc să văd actele de proprietate şi vom discuta la momentul acela. La biroul meu însă nu s-au încheiat astfel de acte, vizând vânzarea de terenuri", a precizat Ioana Valmar.

Ea a spus că Marius Marcovici ar fi lucrat în campania electorală, dar că nu ştie pentru cine, sau în cadrul cărei societăţi.

"În legătură cu cumpărarea de către Tal Silberstein, a unor terenuri retrocedate de Paul al României, precizez că despre acestea era vorba. Discuţia era în general, nu despre un teren anume. În anul 2007, cel mai devreme, am aflat că societatea în care era implicat Tal Silberstein dorea să achiziţioneze aceste terenuri", şi-a continuat declaraţia Ioana Valmar.

„Ştiu că Tal Silberstein şi Dan Andronic au fost la locuinţa noastră până în 2008”

Fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu a explicat că avocatul acestei societăţi i-ar fi spus că unul din asociaţi/administratori ar fi fost Remus Truică.

"Întâlnirea pe care am avut-o cu Truică a avut că obiect acea situaţie cu taxele notariale. În calitate de notar public, atunci când avocatul cumpărătoarei, Robert Roşu, mi-a spus despre eventualitatea încheierii contractului, mi-a mai spus că societatea este Reciplia, iar administratorul este Remus Truică", a mai completat Ioana Valmar. "La nuntă lui Dan Andronic am fost însoţită de fostul meu soţ şi am stat la aceeaşi masă cu Shimon Shevez, fiind prezent şi Tal Silberstein. Întâlnirea cu Remus Truică a avut loc la domiciliul acestuia din Snagov", a spus fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Ştiu că Tal Silberstein şi Dan Andronic au fost la locuinţa noastră până în 2008. După acest an nu-mi amintesc, dar ştiu că s-au menţinut nişte relaţii. Nu cunosc dacă Remus Truică a discutat cu soţul meu despre retrocedarea de bunuri sau drepturi succesorale. Nu-mi amintesc că în perioada 2006-septembrie 2011, dată la care am divorţat, Truică Remus să fi fost la domiciliul nostru. Între fostul meu soţ şi Remus Truică nu au existat relaţii profesionale, posibil să ne fi întâlnit la diferite evenimente. Mosche Agavi a fost, la un moment dat, clientul biroului meu notarial, la care a încheiat câteva acte, fără legătură cu această retrocedare", a declarat Ioana Valmar.

Fosta soţie a lui Tăriceanu a mai arătat ca la nunta lui Dan Andronic, masa avea 10 locuri, iar ea a remarcat-o pe soţia lui Shimon Shevez, "care era foarte frumoasă". "Pentru că de obicei nu discutăm cu soţul meu despre activitatea de la biroul notarial, despre clienţii mei. Mi s-a părut nelalocul ei propunerea pe care mi-a făcut-o. Această a fost o excepţie", a mai arătat Ioana Valmar. "Pentru că Tal Silberstein îmi spusese că în eventualitatea cumpărării unor terenuri, mi se va adresa biroului meu, am crezut, atunci când m-a contactat Robert Roşu, că de acolo a venit alegerea biroului", a mai spus Ioana Valmar.

Relu Aparaschivei

Al doilea martor audiat a fost afaceristul Relu Aparaschivei. Acesta a arătat că a dat detalii la DNA despre relaţiile pe care Remus Truică, cu care lucra direct, le avea cu alte persoane. Acesta i-ar fi spus şi despre nemulţumirea acestuia privind plata unor taxe notariale.

"Cunosc că partenerii israelieni erau în relaţii de afaceri cu Tăriceanu, iar în afara acestora, erau şi relaţii de prietenie. Domnul Truică îmi spunea, de regulă, că se întâlneşte cu Tăriceanu, sau îl duceam chiar eu acolo. Nu am participat la astfel de întâlniri. Numai de la Truică ştiam de aceste întâlniri, şi că se întâlnesc. I-am văzut împreună pe Remus Truică, Tal Silberstein şi Popescu Tăriceanu, o singură dată, respectiv la serbarea zilei lui Silberstein, la care am participat şi eu. Evenimentul a fost scurt, a durat două zile, şi nu am auzit alte discuţii", a declarat martorul.

Aparaschivei a arătat că nu a auzit de la Truică să fi fost ajutat de Tăriceanu în această retrocedare. "Truică Remus mi-a spus că partenerii evrei doresc că actele de vânzare să fie întocmite la cabinetul doamnei Tăriceanu", a precizat martorul.

"De la Remus Truică ştiu că Tăriceanu dorea acest lucru. Ştiu că domnul Tăriceanu a fost în vizită la biroul lui Truică, dar nu ştiu în ce an, nu am luat parte la nicio discuţie între cei doi. Parcă îmi amintesc, dar nu ştiu în ce an, fiind împreună cu Truică, ne-am întâlnit cu Tăriceanu la un restaurant pe malul lacului Snagov, nu ştiu ce s-a discutat, era o masă mai mare cu mai multă lume. Între Truică şi Tăriceanu era o relaţie amicală, consider că prietenie este prea mult. Remus Truică mi-a spus că Marius Marcovici a fost trimis de evrei la Guvern. Nu mi-a spus ce făcea acolo, tangenţial aflând cele de mai sus când l-am întrebat ce se întâmplă cu Marcovici de nu mai apare", şi-a completat declaraţia Relu Aparaschivei.

Martorul a explicat că de la Truică a aflat că Shimon Sheves şi Benny Steinmetz au avut întâlniri cu Călin Popescu Tăriceanu. "Am făcut denunţ penal în dosarul în care sunt judecaţi Truică Remus, Tal Silberstein, Dan Andronic, Marcovici Marius şi alţii. Nu am fost învinuit în dosarul respectiv. Sunt martor în respectivul dosar", a mai precizat Aparaschivei.

Următorul termen a fost stabilit pe 23 mai 2017, când urmează să fie audiaţi Serban Mihailescu si Traian Poenaru.

În acest dosar vor fi audiaţi şi "prinţii" Lia-Georgia a României şi Paul al României. Procedura este mai complicată, din punct de vedere procedural, deoarece cei doi nu vorbesc bine limba română, iar Curtea Supremă a spus că este nevoie de un translator.

Tăriceanu nu recunoaşte învinuirile

Dosarul vizează retrocedarea nelegală a unei suprefeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. La primul termen al procesului, în 14 martie, preşedintele Senatului a spus că nu recunoaşte învinuirile şi nici nu le înţelege, precizând că nu vrea să fie judecat în procedură simplificată şi că vrea să dea o declaraţie la un alt termen de judecată, instanţa stabilind ca el să fie audiat în 11 aprilie. Avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu le-a spus judecătorilor că preşedintele Senatului doreşte să dea declaraţie de inculpat şi a cerut termen pentru a pregăti apărarea. Unul dintre judecătorii din complet i-a spus lui Tăriceanu că poate să recunoască învinuirile care i se aduc şi să beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că vrea să fie judecat în procedură obişnuită, pentru că nu recunoaşte acuzaţiile care i se aduc şi nici nu le înţelege. Avocatul lui Tăriceanu le-a mai spus judecătorilor că apărarea vrea să ceară probe în proces şi, totodată, să vadă ce probe vrea să prezinte Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a mai spus că patru martori audiaţi nu sunt trecuţi în rechizitoriu, iar alţi martori au fost audiaţi într-un dosar disjuns.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a spus că acuzarea nu contestă probele administrate în faza de urmărire penală şi că este de acord cu cererea avocatului de studiere a actelor depuse la primul termen din dosarul lui Tăriceanu. Întrebat, la ieşirea din sala de judecată, de ce nu înţelege acuzaţiile, Tăriceanu a spus: "Prefer ca justiţia să se facă în sala de judecată, şi nu televizată. Îmi cer scuze, această atitudine este un respect pe care eu îl datorez justiţiei şi pe care, ca orice cetăţean, trebuie să-l avem".

Tăriceanu a mai spus, referitor la declaraţia dată ca martor de Victor Ponta în dosarul său, că aceasta este publică, afirmând că nu crede că este "extrem de edificatoare” şi că ar conţine ceva "incriminatoriu". În legătură cu declaraţia dată de fosta soţie a lui Tăriceanu, avocatul a susţinut că aceasta este "o manipulare a presei, a unei anumite părţi a presei care încearcă să acrediteze o teză falsă”. "Nicio declaraţie din dosar nu este împotriva clientului meu", a completat apărătorul lui Tăriceanu.

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului. În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor de procurorii DNA în dosarul de mărturie mincinoasă al preşedintelui Senatului. Întrebat despre relaţia cu Remus Truică, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov, Ponta a recunoscut că-l ştia pe acesta de mai mulţi ani. "După ce am devenit prim-ministru, am evitat să mă mai văd cu Truică, deoarece am fost informat de SRI că sunt probleme cu acesta, fără a primi alte detalii”, a arătat Ponta. Chestionat dacă s-a întâlnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasă la Tăriceanu, Ponta a răspuns afirmativ. "Da, l-am găsit acasă la Călin Popescu Tăriceanu în 2014 şi s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tăriceanu se vedea şi cu Traian Băsescu şi cu Vasile Blaga”, a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.

În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA că, în octombrie 2008, a fost contactată de un avocat de la o firmă de avocatură care i-a cerut să autentifice ca notar, un contract de vânzare-cumpărare privind un teren din Bucureşti şi care aparţinea Prinţului Paul Al României.

"Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucureşti. Avocatul mi-a spus că este pe Strada Siseşti şi mi-a cerut o estimare de taxe. Cumpărător era SC Replicia, prin Remus Truică. I-am comunicat că valoarea minimă pentru tranzacţie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru pătrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul în sarcina vânzătorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truică mi-a cerut să autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a arătat fosta soţie a lui Tăriceanu, în declaraţia de martor.

Într-un final, tranzacţia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tăriceanu şi Truică a ales alt notar. În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?