Tăriceanu: Dosarul în care sunt trimis în judecată este unul fabricat; afectează și instituția Senatului
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, duminică seară, că dosarul în care este trimis în judecată de procurorii DNA "nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedărilor ilegale", ci este "un dosar fabricat", care afectează inclusiv instituția pe care el o reprezintă la vârf.
"Văd că a observat toată lumea, nu pot să nu observ și eu. Nu aș vrea să comentez. (...) Mi-am exprimat un punct de vedere și aș vrea să subliniez următorul lucru, pentru că văd că au fost făcute în mod voit niște afirmații tendențioase și greșite de către DNA cu scopul de a da imaginea că, sigur, nu se poate ca eu să nu am o pată în cariera mea politică. Despre ce este vorba? Dosarul în care sunt trimis, în momentul de față, în judecată nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedărilor ilegale. (...) Este un dosar fabricat, pe măsură, în care eu sunt acuzat că aș fi făcut afirmații mincinoase, în condițiile în care anumite întrebări nu mi s-au pus, dar, sigur, procurorul de caz a tras concluzia că eu aș fi făcut afirmații mincinoase", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, la România tv, întrebat cum comentează "celeritatea" cu care se dorește judecarea dosarului în care este inculpat de către procurorii DNA.
Președintele Senatului a spus că nu dorește să intre în "detaliile" dosarului în care este judecat, așa cum a făcut "Procuratura", care a dat un "amplu comunicat", adăugând că lucrurile vor fi lămurite în instanță.
"Cert este un lucru: trebuie să facem aici distincție între persoana mea, Călin Popescu-Tăriceanu, și poziția pe care o am eu ca reprezentant al Senatului, în calitate de președinte. În momentul în care eu sunt trimis în judecată, nu sunt trimis în judecată ca persoană, eu știu, obișnuită, Călin Popescu-Tăriceanu. Chiar și comunicatele DNA făceau referire de fiecare dată, subliniau — președintele Senatului. Deci, este vorba de instituția care este târâtă în această situație foarte neplăcută, pe care unii oameni o privesc și nu știu exact ce să creadă. Mi se pare că intrăm într-o zonă a unui fel de război între puterea judecătorească și cea legislativă, în care puterea judecătorească vrea să arate că este cea mai importantă și că ea dă tonul și pune pe toată lumea la respect. Indiferent dacă acuzațiile sunt solide sau nu sunt solide, să trimiți în instanță pe președintele Senatului nu e de ici — de colo. Face vâlvă și în țară și în străinătate", a afirmat Tăriceanu.
El a adăugat că această abordare "denotă o anumită lipsă de responsabilitate, pentru că, în acest fel, încrederea în instituțiile statului și în cei care ocupă anumite poziții importante este afectată".
"Și, observatorii interni și străini își pun întrebarea: ce țară este România? Ei nu o să stea să analizeze în detaliu dosarul retrocedărilor sau despre ce este... Știrea în sine este importantă și, sigur, că acest lucru întărește o percepție care s-a creat și la care, din păcate, România a lucrat din greu s-o reușească, cu ghilimele spun acest lucru, și anume: România, o țară coruptă, o țară în care clasa politică trebuie măturată, după cum se vede. Mie mi se pare că este o acțiune, practic, programată de a elimina pe toți cei care astăzi dețin funcții importante din viața politică", a declarat președintele Senatului.
El a mai spus că, indiferent de procesul care i-a fost intentat, nu va renunța să apere "drepturile și libertățile cetățenilor în România" și să vorbească "despre abuzurile și excesele făcute de instituțiile de forță în România, despre dezechilibru între raporturile de putere între instituțiile fundamentale".
"Voi rămâne același critic atent și obiectiv care are în vedere, hai să spunem, reîntoarcerea la o normalitate, care înseamnă statul de drept și nu statul de drepți pe care îl avem astăzi în România, din păcate", a subliniat președintele Senatului.
Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
AGERPRES