Tăriceanu, despre revocarea lui Augustin Lazăr: E o criză politică; trebuie tranşată cât mai repede
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat luni seară, la Antena 3, în legătură cu revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că ne aflăm într-o criză politică şi ar fi bine ca aceasta să fie tranşată cât mai repede de Consiliul Superior al Magistraturii şi de preşedintele României.
Călin Popescu-Tăriceanu a făcut referire la informaţia potrivit căreia în dosarul de candidatură al actualului procuror general există o rezoluţie de clasare care îl vizează pe preşedinte Klaus Iohannis, arătând că este vorba de o acuzaţie "foarte gravă", una dintre variante fiind aceea că s-a comis "un şantaj brutal" la adresa preşedintelui de către procurorul general.
"Şi în trecut asupra preşedintelui au planat diverse acuzaţii, legate de problemele domniei sale cu casele de la Sibiu, cu anumite acte notariale etc., dar de data aceasta, ceea ce rezultă că s-a întâmplat în dosarul prin care domnul Lazăr a fost numit de preşedinte procuror general al României, ce putem spune? Că acea piesă din dosar, care îi aducea aminte preşedintelui că unul din dosarele în care era vizat a fost clasat, era o formă subtilă sau mai puţin subtilă de a-i aduce aminte: atenţie, că te-am ajutat, deci ai o obligaţie către mine sau, dacă vreţi, chiar o variantă, cred, mai degrabă, un şantaj brutal din partea actualului procuror general la adresa preşedintelui României", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
Acesta a susţinut că ar fi fost de dorit ca preşedintele să tranşeze această chestiune printr-o declaraţie lipsită de orice echivoc, pentru că, "altfel, rămâne să planeze această suspiciune, că numirea nu a fost făcută cu totul şi cu totul dezinteresat şi la nivelul acesta este foarte grav, ţinând cont şi de alte lucruri care s-au întâmplat în prealabil".
Preşedintele Senatului consideră că în momentul în care ministrul Justiţiei a decis să pornească procedura de revocare, elementul legat de "piesa din dosar cu clasarea a fost lucrul care l-a determinat să nu mai aştepte", chiar dacă se punea în discuţie şi oportunitatea politică a demersului.
"E o dilemă cumplită: tu, ca ministru, ce faci? Din considerente politice te faci că închizi ochii, de fapt ţii gunoiul sub preş şi mergi mai departe, ştiind bine şi fiind dovezi clare că s-a făcut şantaj la preşedinte pentru numire că, în funcţie, procurorul nu şi-a dus al îndeplinire obligaţiile şi responsabilităţile, că a încălcat cu bună-ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale, că intervine politic (...) sau lucrurile nu mai contează şi ţii cont de chestiunile de conjunctură politică: nu e bine acum. Niciodată nu e bine. Sigur că revocarea procurorului general nu este o măsură uzuală. Deci, vă spun foarte clar: eu cred că deja este o criză politică şi ca această criză politică să nu se extindă mult mai mult în timp, ar fi bine ca ea să fie tranşată cât se poate de repede şi cei doi actori care urmează în această suită procedurală, bineînţeles, CSM şi ulterior preşedintele, ar face bine să închidem acest capitol cât mai curând", a subliniat Călin Popescu-Tăriceanu. AGERPRES