Tăriceanu, despre întâlnirea cu ambasadorii: Nu au fost date sfaturi Parlamentului
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că, la întâlnirea cu șefii unor misiuni diplomatice avută miercuri, a subliniat de la început că, în ceea ce privește subiectele de politică internă, discuția este informală și de informare, adăugând că "nu au fost date sfaturi Parlamentului sau avansate opinii personale care să vizeze agenda Legislativului".
Președintele Senatului s-a întâlnit, împreună cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Paul Brummell, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, Mattheus van Bonzel, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA, Dean Thompson, și șeful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei, Achim Troster.
"În ceea ce privește subiectele de politică internă am subliniat din start o realitate cu care toți participanții au fost de acord: discuția a fost informală și de informare. Cu alte cuvinte, așa cum este și normal, nu au fost date sfaturi Parlamentului sau avansate opinii personale care să vizeze agenda legislativului", a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis, joi, AGERPRES.
"Conform uzanțelor diplomatice, ambasadorii nu se implică în politica internă a unui stat. Ambasadorii nu îi cheamă pe președinții Camerelor sau pe reprezentanții altor instituții 'la ordine' la sediile ambasadelor. Agenda de discuții și mesajele oficiale ale ambasadorilor se referă la chestiuni de relații externe bilaterale, de interese comune de ordin strategic, ș.a.m.d. Din acest punct de vedere, am considerat necesar ca discuțiile pe care le-am purtat ieri (miercuri — n.r.) să aibă loc la sediul Senatului. Mai mult, am susținut ca agenda discuțiilor să cuprindă, în primul rând, subiecte care țin de politică externă și de interes pentru țările noastre: parteneriatul pe probleme de securitate, relațiile strategice în cadrul NATO sau mediul de afaceri din România", a adăugat președintele Senatului.
El a subliniat că "Parlamentul României este suveran, iar agenda de legi a Parlamentului nu poate fi obiectul dezbaterilor cu reprezentanții diplomatici ai altor state". "Ceea ce este valabil în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda sau Germania, trebuie să fie valabil și în România. Din acest punct de vedere, cred că trebuie subliniată poziția publică pe care E.S. domnul Paul Brummell, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, a avut-o după întâlnire, când a precizat că nu este rolul diplomaților 'de a sugera legi', precizare cu care sunt în totalitate de acord", a spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a punctat totodată că, în cadrul discuțiilor, a prezentat punctul de vedere referitor la necesitatea consolidării statului de drept. "Am împărtășit cu toții, din perspectiva relațiilor de parteneriat în Uniunea Europeană și NATO, necesitatea de a consolida instituțiile care să fie capabile să apere drepturile și libertățile cetățenești în fața abuzurilor, preocupare care este comună și altor instituții din România: Președinția, Consiliul Superior al Magistraturii, societatea civilă. Apreciez această discuție care a avut loc într-o manieră deschisă și foarte amicală și în care am fost de acord asupra necesității garantării și apărării drepturilor și libertăților individuale care sunt valorile comune în orice stat de drept din lumea liberă, democratică", adaugă Tăriceanu, potrivit comunicatului. AGERPRES