Tăriceanu, despre cazul Ponta: Lucrurile acestea pot să îi ducă pe mulți la concluzia că e o încercare de lovitură de stat
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PLR, este de părere că situația care îl vizează pe premierul Victor Ponta poate fi privită și ca "o încercare de lovitură de stat".
"Lucrurile acestea, până în final, privite cu detașare din exterior, pot să îi ducă pe foarte mulți la concluzia că este o încercare de lovitură de stat, pentru că lovitura de stat înseamnă înlăturarea unui regim ales democratic prin instituțiile de forță ale statului", a declarat Tăriceanu, luni, la Senat.
Întrebat dacă consideră că este un gest de normalitate faptul că un prim-ministru numește în Guvern persoane de pe urma cărora a beneficiat de anumite avantaje materiale, Tăriceanu a replicat: "Această idee de a-l acuza pe prim-ministru de conflict de interese este aberantă, deoarece cunoașteți care sunt mecanismele prin care sunt numiți membrii Guvernului. În primul rând, există câteva filtre în partidele politice, unde nominalizările se discută și se votează. Apoi, mai există filtrul Parlamentului — cel mai important, care dă votul de învestitură și, în final, președintele care semnează decretul de numire".
Totodată, președintele Senatului a oferit și un exemplu de situație fictivă pentru a-și susține afirmația referitoare la conflictul de interese.
"Înainte de a fi prim-ministru am avut nevoie de o consultație medicală. Acea consultație să presupunem, vorbesc de un caz fictiv, că mi-a fost acordată de către o mare somitate medicală în domeniu care putea să fie un ipotetic ministru al Sănătății. Vreți să spuneți că numirea acelei personalități în funcția de ministru al Sănătății ne duce în situația de conflict de interese? Și Sănătatea gestionează enorm de mulți bani", a mai spus acesta.
Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat, de asemenea, sprijinul pe care reprezentanții PLR îl oferă premierului Victor Ponta în ciuda situației care îl vizează, fiindcă este vorba despre un "dosar făcut în pripă".
"Avem o serie de informații care au apărut în spațiul public. Am urmărit ieri cu foarte multă atenție câteva elemente din prezentarea premierului, care mi-au întărit convingerea că este un dosar făcut în pripă, fără niciun fel de fundamentare. Vreau cu toții să luăm notă de ceea ce spunea doamna Kovesi, că este o pură coincidență că s-a suprapus cu moțiunea de cenzură. Așa de mare este coincidența că tot domnia sa ne-a declarat cu multă inocență că marțea trecută, în momentul în care solicitarea încuviințării reținerii și arestării preventive a domnului Șova a fost refuzată de Senat, au hotărât să declanșeze urmărirea împotriva premierului", a arătat Tăriceanu.
Totodată, el a adăugat că formațiunea politică pe care o conduce nu a fost, nici de această dată, invitată la Palatul Cotroceni pentru consultări.
"La consultările de azi de la Cotroceni, pe care președintele le-a organizat și care sunt foarte bine-venite, încă o dată PLR nu a fost invitat la aceste discuții probabil considerându-se că nu are legitimitatea necesară pentru că nu a participat la alegerile din 2012. Subliniez că PLR a rezultat din fuziunea a două partide. Partidele care au participat la alegerile din 2012 au fost radiate din Registrul partidelor și s-a înregistrat un partid nou", a explicat acesta.
Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").
Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la cele două complexe energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.
În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru.
Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.
Pentru aceste trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Victor Ponta.
AGERPRES