Tăriceanu: Demersurile mele publice de a demasca gravele abuzuri şi excese m-au costat enorm pe plan politic şi personal

Tăriceanu: Demersurile mele publice de a demasca gravele abuzuri şi excese m-au costat enorm pe plan politic şi personal

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi seară, la Antena 3, după ce a fost achitat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă, că demersurile sale publice din ultimii patru ani de a demasca "gravele abuzuri şi excese făcute de statul paralel" l-au costat "enorm" în plan politic şi personal, însă acest lucru nu l-a "clintit" în convingerile sale profunde.

"Nu vă ascund că este o zi aparte, pe care nu mi-aş fi imaginat că am s-o trăiesc vreodată. O zi aparte pentru mine, pentru familia mea, pentru soţie şi pentru copii. Dar în mod evident nu se poate rezuma totul la o problemă de ordin strict personal, pentru că demersurile mele publice din ultimii patru ani de a demasca gravele abuzuri şi excese făcute de statul paralel nu au izvorât din vreo problemă personală. Această atitudine, în schimb, m-a costat enorm în plan politic şi personal, însă, după cum aţi văzut, nu m-a clintit în convingerile mele profunde. Şi în aceste momente pot să vă spun că mă gândesc la soarta multor cetăţeni români, cetăţeni simpli, care au devenit ţinte şi victime ale sistemului care a funcţionat practic nestingherit în România vreme de peste zece ani, fără să se poată apăra, fără să ne putem apăra de ţesătura aceasta obscură a statului paralel, cu interesele sale politice, economice", a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că "lupta" pe care a dus-o el este "lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele statului paralel".

"E o luptă pe care am dus-o pentru un sistem democratic, în care să prevaleze respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului, domnia legii, şi nicidecum a bunului plac. Acestea au fost valorile în care am crezut de la început, când m-am angajat în lupta politică, acestea sunt valorile în care cred şi eu, şi colegii mei liberali din ALDE şi pe care doresc să le înapoiem românilor. Iar ceea ce doresc să subliniez este că ALDE va conduce şi în continuare această luptă care reprezintă pentru noi o datorie, o obligaţie faţă de România şi faţă de partenerii noştri de Coaliţie sau faţă de cei din societatea civilă", a precizat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, demersurile pe care deja le-a făcut conduc la însănătoşirea sistemului juridic, şi anume, reforma legilor de funcţionare a justiţiei.

"Au fost demersuri care au fost practic bazate pe o încordare aş spune consensuală între factorul politic, reprezentat de majoritate şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor - judecători, procurori şi avocaţi. Ca urmare, cred că acest demers va avea drept rezultat recâştigarea unui element esenţial pentru funcţionarea democratică a statului şi pentru funcţionarea a ceea ce se numeşte statul de drept, adică independenţa totală a magistraţilor. Şi aici un element foarte important l-a avut scoaterea la lumină a protocoalelor secrete, pe care nu le cunoaştem, pe care nici măcar nu le intuiam şi care au reprezentat o lovitură mortală adusă funcţionării statului de drept şi o lovitură mortală pentru independenţa magistraţilor şi aceste remarci nu-mi aparţin, ele sunt punctele de vedere exprimate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor", a spus Tăriceanu.

El a susţinut că acesta reprezintă doar "mijlocul drumului". "Demersul trebuie continuat pentru a scoate la lumină toată această cangrenă a sistemului judiciar, care i-a afectat pe foarte mulţi cetăţeni şi care au căzut victime, oameni care au fost târâţi în procese, care au fost acuzaţi, supuşi oprobiului public, unii din ei arestaţi fără să fie judecaţi, ţinuţi închişi lungi perioade, ca în final să fie achitaţi", a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a subliniat însă că nu pot exista derogări de la normele statului de drept în numele combaterii corupţiei, care nu trebuie să fie "un paravan pentru răfuieli politice".

"Sunt oameni care şi-au văzut carierele profesionale distruse, reputaţia, familia ş.a.m.d. şi cred că trebuie să acceptăm cu toţii că nu putem deroga de la normele statului de drept în numele unui ţel care este onest, şi anume, combaterea corupţiei. Combaterea corupţiei nu poate să fie însă un paravan pentru răfuieli politice, pentru lupte de acaparare de putere şi nu putem să acceptăm ceea ce se numeşte în mod uzual victime colaterale, adică nevinovaţi care intră în această morişcă a sistemului din care nu se pot apăra corect datorită modului în care funcţiona până de curând justiţia, cu protocoalele secrete dintre justiţie şi servicii. Şi toate aceste lucruri sigur că trebuie curmate, pentru a reveni la o stare de normalitate", a susţinut liderul ALDE.

Referindu-se în context la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), preşedintele Senatului a afirmat că acesta a funcţionat "ignorând semnalele cu privire la gravele abuzuri şi excese" din România.

"România este de peste zece ani împinsă într-un mecanism cunoscut ca MCV - Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu Comisia Europeană. Vreau să trag o singură concluzie: că acest mecanism a funcţionat vreme de peste zece ani, practic, ignorând toate aceste lucruri care s-au petrecut în România, ignorând semnalele cu privire la gravele abuzuri şi excese şi, până la urmă, corectarea situaţiei vine tot ca o reacţie a organismului numit societatea românească, aşa cum este ea denigrată de foarte mulţi, criticată enorm. Până la urmă, lucrurile astea nu au venit de la Comisia Europeană, au venit din interior, oameni care au avut curaj să spună lucrurilor pe nume, presa, care a fost extrem de curajoasă, deciziile unora care au contribuit decisiv la scoaterea la lumină a adevărului, cum a fost decizia de desecretizare a protocolului dintre SRI şi DNA. Ceea ce mă face să fiu încrezător pentru viitor, pentru că societatea îşi gândeşte singură antidotul pentru asemenea situaţii", a apreciat Tăriceanu. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...