Tăriceanu: Biroul permanent a solicitat secretarului general al Senatului să trimită toate documentele solicitate de DNA

Tăriceanu: Biroul permanent a solicitat secretarului general al Senatului să trimită toate documentele solicitate de DNA

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că Biroul permanent va solicita secretarului general al instituției să transmită Direcției Naționale Anticorupție (DNA), până la data de 22 aprilie, toate înscrisurile întocmite ca urmare a cererilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, reținerii sau arestării preventive a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015 și pe cele referitoare la cazul Dan Șova. "De săptămâna trecută, de când am primit acea solicitare, noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică, care să întocmească toată lista de documente, toate materiale solicitate. Am făcut și o scrisoare de răspuns ministrului Justiției în care am spus că Senatul este de acord pe fond să dea aceste documente. Sunt toate documente publice, deci ele se găsesc pe site-ul Senatului, dar astăzi Biroul permanent a hotărât în unanimitate să ceară secretarului general al Senatului să trimită până pe data de 22 aprilie toate aceste documente solicitate și să poarte în continuare toată corespondența instituțională cu Parchetul și să informeze Biroul permanent în legătură cu solicitările eventuale care vor mai fi de acest gen", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului de luni.

Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a luat decizia ca documentele să fie transmise prin Secretariatul General al Senatului fiind vorba despre "o chestiune administrativă" și pentru a nu exista "niciun fel de interpretare".

"Trebuie să înțelegeți că Senatul este o instituție politică și publică în același timp. Vrem să separăm lucrurile administrative de cele politice. Nu vreau să se interpreteze sub nicio formă că punerea la dispoziție a documentelor solicitate de Parchet ține de o decizie politică. Nu este niciun fel de discuție sau polemică politică la nivelul Senatului în acest sens și este o chestiune administrativă pe care o tratăm ca atare", a spus președintele Senatului.

Acesta a adăugat că, prin însărcinarea secretarului general cu transmiterea documentelor solicitate de către DNA, se procedează "mai expeditiv".

"Am spus foarte clar că Senatul este de acord pe fond să pună la dispoziția Parchetului toate documentele solicitate, numai că am însărcinat Comisia juridică să colecteze aceste documente și să le pună la pachet ca să le furnizeze Parchetului. Ca să lucrăm puțin mai expeditiv și ținând cont de faptul că unii colegi din Comisia juridică au spus că ei nu sunt experții juridici ai Senatului, ci au menirea de a da avize asupra proiectelor de legi, am hotărât să procedăm mai expeditiv și să însărcinăm Secretariatul General al Senatului", a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că documentele vor fi transmise direct către DNA în format scris.

"(Le trimitem — n.r.) direct la cei care au solicitat. (...) Dacă se dorește ca aceste documente să plece cu o ștampilă de însoțire, considerându-se că cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care mă duce cu gândul că nu toată lumea în ziua de azi a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut. Nu e nicio problemă, le furnizăm sub formă scrisă, pe hârtie", a mai declarat acesta.

DNA și-a reînnoit solicitarea adresată Senatului privind transmiterea tuturor înscrisurilor întocmite ca urmare a cererilor pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014 — 2015, în vederea documentării dosarului referitor la social-democratul Dan Șova, precizând că un eventual refuz al Camerei superioare "constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției", se arată în documentul care urmează să fie analizat luni în Biroul permanent.

DNA impune data de 22 aprilie ca termen limită până la care Senatul poate transmite înscrisurile solicitate.

"Refuzul de punere la dispoziția DNA a înscrisurilor constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției prevăzută de art. 271, alin. 1, lit. b din Codul penal", se precizează în documentul analizat de către Biroul permanent al Senatului în ședința de luni. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri