Tăriceanu: Ancheta DNA în legătură cu OUG 13, o premieră nedorită
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că ancheta DNA în legătură cu OUG 13 reprezintă "o premieră în lumea democratică", iar trimiterea unei părți din dosar către Parchet a fost "o mișcare tactică".
El a calificat "acțiunea DNA ca fiind și una politică".
"Nu o dată eu am ridicat semne de întrebare în legătură cu acțiunea DNA, pe care am calificat-o ca fiind și una politică, și în acest caz mie mi s-a părut că acțiunea DNA se înscrie în registrul politic. Sigur că CCR nu analizează acest aspect și trimiterea unei părți din dosar către Parchetul Înaltei Curți nu face decât să dovedească, încă o dată în plus, că DNA nu înțelege să respecte ordinea constituțională din România și încearcă să se impună ca o supraputere în stat, ceea ce este foarte grav. Aceasta este interpretarea politică. Interpretarea juridică, așa cum v-am spus, după ce mă voi consulta cu juriștii (...). Eu consider că este incorect că DNA a procedat așa, dar DNA a procedat așa pentru ca să reducă presiunea și înfrângerea să pară ceva mai mică", a adăugat Tăriceanu.
Procurorii DNA au dispus disjungerea și declinarea la PÎCCJ a anchetei privind OUG 13 sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni, printre care se numără prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, și favorizarea făptuitorului.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
În legătură cu ancheta în cazul OUG 13, luni, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin DNA. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că DNA și-a depășit atribuțiile și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale, fiind perturbată și buna activitate a Guvernului.
AGERPRES