Tarcea la CCR: Mai grav, sunteţi chemaţi să faceţi un control de legalitate a tuturor hotărârilor pronunţate de ÎCCJ
Preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat miercuri că, prin sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte, judecătorii de la CCR sunt "invitaţi" să efectueze un control de legalitate a tuturor hotărârilor pronunţate în ultimii patru ani de ÎCCJ.
Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, miercuri, în şedinţă publică, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.
Guvernul a fost reprezentat de şeful SGG, Toni Greblă, fost judecător constituţional, iar ÎCCJ de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea.
"De fapt, distinşi domni judecători, dumneavoastră sunteţi invitaţi de către Guvernul României să faceţi un control de legalitate, un control care, potrivit dispoziţiilor constituţionale, nu vă aparţine, un control de legalitate asupra hotărârilor luate de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi, care sunt acte pur administrative. (...) Dar, mai grav, sunteţi chemaţi să faceţi un control de legalitate a tuturor hotărârilor pronunţate de Înalta Curte din 2014 şi până în prezent", le-a spus Tarcea judecătorilor CCR.
Ea a precizat că Executivul avea posibilitatea să dea o ordonanţă de urgenţă dacă a constatat că există un blocaj instituţional în legătură cu modul de compunere a completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.
"Îmi este greu să constat un blocaj instituţional, cu atât mai mult cu cât atunci când a constatat un blocaj instituţional chiar Guvernul l-a reglementat prompt, prin norme, este vorba de Ordonanţa 90 şi Ordonanţa 92/2018, iar în nota de fundamentare a acestei ordonanţe este specificat scopul pentru care este emis acest act normativ cu caracter de urgenţă şi anume evitarea blocajului instituţional. (...) Dacă exista blocaj instituţional, ce îl oprea pe Guvern să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să dispună în termeni lipsiţi de echivoc că, pentru anul 2018, nu se respectă principiul anualităţii şi completele trebuie trase la sorţi în iulie sau în septembrie 2018?", a precizat Tarcea.
Şefa Instanţei supreme s-a întrebat de ce Guvernul este cel care a făcut sesizarea la CCR, în condiţiile în care se reclamă un blocaj între alte două autorităţi - Parlamentul şi Înalta Curte.
"Desigur, nu am făcut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuală a titularului sesizării, deşi pare puţin ciudat că, în condiţiile în care se invocă un blocaj între cele două autorităţi, o altă autoritate face această sesizare", a explicat Tarcea.
Cristina Tarcea a declarat că nimeni nu a reclamat până acum nelegala compunere a completurilor de 5 judecători, deşi Guvernul susţine că această nelegalitate există din anul 2014.
"Dacă am fi tras la sorţi în iulie 2018, completurile de cinci ar fi funcţionat din luna septembrie, pentru că a fost vacanţă judecătorească. Deci, ele funcţionau pentru trei luni şi apoi aveam o nouă tragere la sorţi în ianuarie 2019? Atunci ar fi apărut de fapt blocajul instituţional. Magistraţii din aceste complete nu sunt scutiţi de activitatea lor din cadrul secţiilor Instanţei supreme. Din anul 2014, tragerea la sorţi s-a făcut în şedinţă publică. Nimeni nu a invocat nelegala constituire a completelor de 5. Timp de patru ani, nimeni, judecători sau avocaţi, nu a citit legea? Ba au citit-o şi au interpretat corect legea", a mai spus şefa ÎCCJ.
Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ÎCCJ a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.
Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019. AGERPRES