ȚĂRĂNUȘUL de Teleorman a decis: PSD rămâne partidul BARONILOR
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut duminică seara un anunț oficial care spulberă, practic, ultimele șanse ale partidului de a-și ridica nivelul moral-intelectual și de a marca o cît de mică deschidere către exterior, după ce ultimul deceniu a adus cu sine o închistare aproape deplină a formațiunilor autohtone. O declarație care vestește rămînerea social-democraților în epoca de piatră a baronilor/penalilor locali într-un mod încă mai grav decît s-a petrecut la ultimele alegeri.
Concret, Dragnea a anunțat, la Antena 3, că pentru prima dată la alegerile parlamentare vor candida doar membri din organizațiile PSD din județe, afirmând că nu va fi impus niciun candidat din București. “Cred că va fi prima dată când nu voi trimite pe nimeni de la București în niciun județ. Vor fi numai candidați din județ, din organizația respectivă”, a afirmat Liviu Dragnea.
Declarația lui Dragnea are o importanță crucială, devastatoare, am spune, pentru viitorul PSD, în sens negativ, din nefericire.
Să vedem de ce:
În urmă cu cîțiva ani, introducerea votului uninominal la alegerea parlamentului, la presiunile unei părți cam visătoare a societății civile, a fost gîndită să aducă un plus de valoare și de responsabilitate legislativului. Se pornea de la ideea că noii senatori și deputați ar fi trebuit să iasă la bătaie, ei înșiși, în fața alegătorilor, după ce, pînă atunci, beneficiaseră de avantajele votului pe listă, adică un vot pro-partid.
Din păcate, s-a dovedit ulterior că a fost o mare eroare: parlamentul s-a golit de bruma de valori – intelectuale cel puțin, dacă nu și morale – în favoarea unor cvasi-anonimi la nivel național, dar celebri în cîteva comune și capabili să șpăguiască alegătorii din colegiile uninominale pînă la a-și adjudeca fotoliile. Bună parte dintre aceștia erau indivizi anchetați penali care și-au cumpărat, efectiv, candidaturile de la liderii filialelor locale, în speranța că vor întîrzia anchetele. Ne amintim, de altfel, cazul celebru al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care fusese bătut în alegerile de la Buzău de interlopul Marian Ghiveciu, urmărit de DNA.
Votul uninominal a făcut jocurile baronilor locali, care și-au plasat pe liste oamenii de încredere, sporindu-și puterea și influența în mod covîrșitor.
Votul pe liste, care funcționase anterior, avea marele avantaj că permitea plasarea pe listele din județe a unor candidați aleși de centru, care nu aveau, poate, notorietatea ori mijloacele necesare cîștigării colegiilor în cazul votului uninominal. Aveau, în schimb, notorietate la nivel național, prestigiu și valoare.
Votul pe listă permite desemnarea cu șanse a unor candidați din mediul cultural, științific șamd care nu sunt neapărat membri ai partidului înaintea nominalizării, ceea ce înseamnă creșterea valorii grupurilor parlamentare și împrospătarea, totodată, a efectivelor de partid.
Acest tip de vot a permis accesul în parlament a unor specialiști de marcă în Drept, economie, artă, arhitectură, medicină etc, care nu ar fi avut nici șanse, nici aplecare spre parcurgerea drumului „clasic”, adică înscriere în partid, implicarea în jocuri politice meschine, ascensiunea în funcții la nivel local și abia apoi candidatura.
E greu, oricum, în ziua de azi, să convingi un academician să candideze pentru parlament, dar să-l mai și trimiți să o ia de jos e de-a dreptul utopic.
Revenirea la votul pe liste, prin noua lege a alegerilor legislative, a reaprins speranța ridicării nivelului calitativ al parlamentarilor. La umbra ștampilei pe numele partidului, în noul parlament ar putea intra, din nou, personaje de înaltă calificare profesională și morală, chiar aduse din afara politicii și impuse de la centru pe listele locale. Oameni de valoare care nu ar face față confruntărilor uninominale cu șmecherii locali, dar care ar avea șansa intrării în parlament grație sistemului pe liste.
Această șansă ar putea funcționa în decembrie pentru PNL, ALDE ori PMP.
Dar nu și pentru PSD, grație anunțului oficial făcut de Dragnea, conform căruia nu are de gînd să trimită vreun candidat de la centru către teritoriu, lăsînd listele la cheremul baronilor locali.
Că Dragnea a anunțat, totodată, că nu va semna listele pentru alegerile parlamentare fără să discute despre fiecare candidat în parte e egal cu zero.
Ce bube-n cap ar trebui să aibă candidații baronilor spre a fi eliminați de la centru, de liderul PSD, de pe liste?
Condamnări penale, cumva?
Anunțul lui Dragnea este, în fapt, un mesaj de liniștire a teritoriului; noul lider al PSD, care umbla pînă mai ieri cu reforma-n gură, transmite baronilor că nu are de gînd să schimbe, de fapt, nimic.
O atitudine de lider mediocru, lipsit de viziune ori pur și simplu dezinteresat de viitorul partidului, în raport cu propriile interese.
O mentalitate de politician mărunt, dovedită și în recenta poveste cu moțiunea de cenzură, unde Dragnea a scăldat-o penibil pînă la a invoca prezentarea de scuze de către premier drept motiv suficient pentru a renunța la depunerea acesteia.
De parcă moțiunea anti-guvern ar fi o chestiune personală, nu un act politic major, în interesul poporului și al bunei administrări.