Țara unde diplomația se face „în pielea goală”. „Asta facilitează discuții mai profunde”

Țara unde diplomația se face „în pielea goală”. „Asta facilitează discuții mai profunde”

Diplomația se face în maniere diferite, de la întâlniri formale în Biroul Oval și cine de stat în Camera de Est a Casei Albe, dedicată evenimentelor cu mulți invitați, la recepții ocazionale la ambasade și întâlniri unu-la-unu la un pahar de martini la barurile hotelurilor de cinci stele. Apoi este modalitatea unică în care guvernul finlandez preferă să facă afaceri și să dezvolte relații, și anume organizând întâlniri în saună, unde invitații sunt acceptați și în pielea goală, relatează New York Times.

Saună finlandeză FOTO SHUTTERSTOCK

Saună finlandeză FOTO SHUTTERSTOCK

„Când ești pe jumătate dezbrăcat sau chiar, uneori complet dezbrăcat, asta facilitează discuții mai profunde”, spune Mikko Hautala, ambasadorul Finlandei în Statele Unite. „Poți sta de vorbă într-un fel care nu e posibil când stai la masă purtând cravată sau la un eveniment formal.”

Avem o regulă de aur precum că orice se întâmplă în saună rămâne în saună”, a sublinat el. „Încercăm să ne asigurăm că există încredere deplină și siguranță”.

În Finlanda, sauna face parte din viața de zi cu zi, a explicat ambasadorul. „Sunt 5,5 milioane de oameni și trei milioane de saune”, a spus el. „Chiar și un apartament mic are o saună.”

Finlandezii o folosesc de mai multe ori pe săptămână, seara sau dimineața înainte de a-și începe ziua, în cadrul unui ritual ce presupune un duș, ședere într-un mediu extrem de fierbinte și apoi răcorire cu apă rece. Această practică, care are loc în mod tradițional fără costum de baie, e repetată de mai multe ori înainte ca finlandezii să ia o masă sănătoasă. Este, totodată, o experiență socială pentru ei.

În urmă cu șaisprezece ani, Ambasada Finlandei la Washington, a decis să invite oameni influenți – politicieni, diplomați, jurnaliști, funcționari publici și academicieni – să experimenteze împreună sauna drept mijloc de relaționare.

Societatea Diplomatică a Saunei, așa cum se numesc acum adunările, este acum o invitație râvnită datorită influenței tot mai mari a Finlandei în afacerile internaționale și a dorinței profesioniștilor ocupați de a duce o viață mai sănătoasă.

Sunt mulți oameni care încearcă să obțină o invitație și este foarte căutată”, a explicat Robbie Gramer, 33 de ani, care scrie despre diplomație și securitate națională pentru revista Foreign Policy. „Au năvălit oameni de la Departamentul de Stat, Pentagon, angajați ai Congresului, alți reporteri care doreau să știe cum am intrat și întrebând: poți să pui o vorbă bună pentru mine?”.

Primesc solicitări de la congresmeni sau congresmeni să vină la saună”, a spus ambasadorul Hautala.

Ritualul oferit de Societatea Diplomatică a Saunei

La Washington, există două tipuri de evenimente ale Societății Diplomatice de Saune., pe un tipar similar ambasadelor finlandeze din întreaga lume, inclusiv la Berlin și Londra. În cadrul unuia dintre ele, delegația finlandeză adună un grup de 15 până la 20 de persoane la ambasadă aproximativ o dată pe lună. Seara începe într-un bar de la parter, iluminat doar de panoul cu neon pe care scrie „Sauna”. Participanții sunt separați în funcție de sex, iar fiecare grup este condus într-o cabină de probă aprovizionată cu halate Marimekko și produse de baie Lumene.

Participanții se dezbracă – nuditatea este încurajată, dar costumele de baie sunt permise – după care începe ritualul: duș, căldură, frig, reluare a ciclului. După câteva runde, toată lumea revine în zona barului, unde sunt servite băuturi și gustări tradiționale finlandeze, inclusiv somon pe pâine de secară cu sos de mărar și chiftele.

Ambasadorul mai găzduiește sesiuni săptămânale de diplomație în saună în reședința sa privată. Sauna lui este mai mică (poate încăpea în ea vreo 10 persoane) și este situată în exterior, alături de piscină în care participanții se pot răcori ulterior.

La final oaspeții primesc o diplomă pe care scrie: „Calitatea de membru al Societății este acordată numai persoanelor care au demonstrat o sisu (curaj) extraordinar, conversând lesne și cu elocvență la temperatura de 180 de grade Fahrenheit din sauna diplomatică a ambasadei”.

„Am postat o fotografie cu mine pe Twitter. A fost o onoare”, a spus Marie Royce, fost secretar de stat adjunct în administrația Trump.

Jurnalistul Gramer a subliniat că întrunirile în saună au fost o schimbare binevenită în raport cu celelalte evenimente diplomatice care au loc din capitala SUA. „Ambasadele din DC au mereu diferite evenimente și, de multe ori, acestea sunt formale și destul de plictisitoare”, a spus el. „Sauna este diferită. Este mult mai caldă. Este mult mai primitoare.”

Ben Cantrell, șeful de personal al senatorului Markwayne Mullin, republican de Oklahoma, a subliniat la rândul lui că apreciază capacitatea de a stabili legături în timpul unei activități sănătoase. „Nu sunt genul care să evite o întâlnire importantă pe terenul de tenis sau pe terenul de golf, iar asta ceva mai apropiat de așa ceva”, a spus el, care nu a avut nimic împotrivă să dedice unui astfel de eveniment șase ore într-o seară de vineri.

Walter Landgraf III, membru senior al Programului Eurasia la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia, a spus că ar prețui o invitație la saună. „Cred că atmosfera, ritualul de a face saună și de a împărtăși această experiență cu o altă persoană promovează o deschidere și permite cu adevărat oamenilor să coboare garda”, a explicat Landgraf. „Este și ceva privat. Ești în spatele ușilor închise, oamenii au mai mare predispoziție să vorbească.”

În acest sens și ambasadorul Hautala a spus că una dintre cele mai valoroase aspecte ale întâlnirilor la saună este faptul că acestea durează mult mai mult decât întâlnirile obișnuite de afaceri: „Nu voi da nume, dar am petrecut cinci, șase ore cu editorul unei companii media naționale cheie, or asta nu se întâmplă de obicei.

De asemenea, e de ajutor faptul că există un interes deosebit pentru Finlanda acum că țara a aderat la NATO după invazia rusă a Ucrainei.

Dacă vrei să înțelegi cum funcționează centrele de putere ale lui Putin, dacă nu poți vorbi cu rușii, și de multe ori nu poți, următoarea oprire sunt finlandezii”, a spus Gramer.

Max Bergmann, directorul programului Europa, Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că este, de asemenea, în interesul Finlandei să cultive relații strânse în Statele Unite. „Oamenii care participă la o saună au parte de această experiență memorabilă și își vor aminti de finlandezii care i-au găzduit, iar data viitoare când finlandezii vor cere o întâlnire, o vor primi”.

Gramer a fost de acord că această manieră de diplomație este un câștig de ambele păți: „Nu m-am gândit niciodată că voi spune asta, dar relaționarea nud este pur și simplu mai bună.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul româncei dispărute în timpul vacanței din Turcia. Ultimul mesaj transmis prietenei sale

2 De citit...

3 SONDAJ Cine ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern

4 VIDEO Ucrainenii au capturat închisoarea de femei din regiunea Kursk, transformată de armata rusă în fortăreață

5 VIDEO „Sudja este Ucraina!” / Declarații neașteptate la o adunare a populației din regiunea rusească Kursk