Ţara TRASEIŞTILOR/17% dintre PRIMARII României au schimbat PARTIDUL/PSD a luat 404 şi a pierdut 3

Ţara TRASEIŞTILOR/17% dintre PRIMARII României au schimbat PARTIDUL/PSD a luat 404 şi a pierdut 3

​Bilant incredibil al ordonanţei traseiştilor: 17% dintre primarii din Romania şi-au schimbat partidul spune ExpertForum într-o analiză.

Din cei 3.180 de primari din Romania, circa 540 si-au schimbat partiul ca urmare a Ordonantei 55/2014 care a permis timp de 45 de zile alesilor locali sa isi schimbe formatiunea politica fara sa isi piarda functia, potrivit unei analize facute de Expert Forum. Mai exact, este vorba de 17% dintre primarii din Romania. Cel mai mult de castigat de pe urma acestei Ordonante a avut PSD, care a pierdut 3 primari si a castigat 404. Judetele cele mai afectate de traseism sunt Giurgiu (73% dintre primari au tradat), Neamt, Buzau si Dolj.


Din cei 1.338 de consilieri judeteni au migrat catre alte patide 171 - respectiv 12,8%, iar din 40.000 de consilieri locali, si-au schimbat partidul 4.378 - respectiv 10,9%.

PNL a castigat 5 primari si a pierdut 248, iar PDL a castigat 1 primar si a pierdut 195. PPDD nu a castigat niciun primar, dar a pierdut 24. PLR a castigat 34 de primari, desi nu a participat la alegerile din 2012.

Judetele campioane la migratia primarilor sunt:

- Giurgiu, unde 73% dintre primari au migrat;
- Neamt, unde 49% dintre primari au migrat;
- Buzau, unde 38% dintre primari au migrat;
- Dolj, unde 32% dintre primari au migrat;

Judetele cu cei mai putini migratori sunt: Sibiu, Mehedinti, Ilfov si Covasna.

Ce se intampla cu migratorii

Curtea Constitutionala a decis pe 17 decembrie ca Ordonanta de urgenta 55/2014 care a permis migratia politica a alesilor locali este neconstitutionala.
Laura Stefan, specialist ExpertForum, este de parere ca alesii locali care au migrat trebuie sa isi piarda functia ca urmare a deciziei CCR existand o jurisprudenta a Curtii in acest sens.

"Curtea Constitutionala a spus doua lucruri. Primul: ca Ordonanta este neconstitutionala. Al doilea: ca Parlamentul prin legea de respingere trebuie sa hotarasca efectele pe care migratia politica le produce asupra mandatelor alesilor locali care au schimbat partidul. Acum, am auzit ca Parlamentul are mai multe optiuni in acest sens. In opinia mea are putine. Trebuia sa spuna ca mandatele celor care au plecat la alt partid in baza Ordonantei iau sfarsit", a explicat Laura Stefan.

In cazul in care Parlamentul nu va lua aceasta decizie, partidele politice au posibilitatea sa ceara in instanta incetarea mandatelor alesilor care au migart.

"O alta varianta este ca Parlamentul sa nu faca nimic. Inactiunea Parlamentului insa nu securizeaza mandatele alesilor locali. Daca Parlamentul nu va da o lege atfel incat mandatele celor care au migrat sa inceteze, se va ajunge in fata instantelor si instantele vor decide ce se intampla. In acest caz, exista riscul unei practici neunitare. In plus, toate aceste proceduri vor lua timp, iar mandatele alesilor locali sunt pe perioada determinata", a mai spus Laura Stefan.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”