ȚARA LOR/Fostul FIERAR-BETONIST Onțanu și-a PLAGIAT DOCTORATUL
Desi a reusit sa-si obtina doctoratul, studiile universitare urmate de Neculai Ontanu sunt incerte avand in vedere ca acesta nu face referire in CV-ul personal, de pe site-ul Primariei Sectorului 2, la facultatea pe care a absolvit-o. Cert este ca in 1986, Ontanu a fost propus pentru a fi admis in anul I la Academia "Stefan Gheorghiu", la Institutul pentru pregatirea cadrelor in problemele conducerii social - politice. La acea vreme, actualul primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii era fierar betonist.
O analiza comparativa arata ca o parte insemnata din teza de doctorat a lui Neculai Ontanu este copiata din cateva carti si articole aparute anterior. Primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii, Ontanu l-a avut drept profesor coordonator pe vicepremierul Gabriel Oprea, pentru teza de doctorat pe care a sustinut-o anul 2009. Oprea a fost acuzat la randul lui ca a copiat lucrarea de doctorat din surse multiple, fara a respecta normele academice de citare si atribuire, dar a fost exonerat de institutia care judeca aceste cazuri. Neculai Ontanu, Primarul Sectorului 2, este doar unul dintre "soldatii" din "armata" de doctoranzi coordonati de catre generalul Gabriel Oprea in obtinerea titlului de doctor, formata din Florian Coldea, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, Loredana Radu, Remus Span, George Balan, Ionel Marin, Dumitru Zamfir sau Ioan Sandru.
Neculai Ontanu si-a inceput studiile doctorale la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" in 2006, acolo unde Gabriel Oprea era la acea vreme profesor si conducator de doctorate. Relatia de prietenie dintre Gabriel Oprea si Naculai Ontanu este una de notorietate inca din perioada in care ambii erau membri PSD.
In 2008, cand Oprea s-a mutat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANI), si-a luat dupa el si doctoranzii, inclusiv pe Neculai Ontanu, dar si pe Florian Coldea (general SRI, prim adjunct al directorului SRI), Dan Marcel Barbut (director al Organismului de Licentiere Feroviare Roman) sau Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), cu totii obtinand in final diploma de doctor emisa de scoala universitara a Serviciului Roman de Informatii.
Teza de doctorat a lui Ontanu are titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" si se intinde pe 313 pagini, fara bibliografie si anexe. Analiza textului arata ca cea mai mare parte a tezei este copiata din surse multiple: carti, articole stiintifice, site-uri ale unor institutii sau documente oficiale ale unor organisme interne si internationale. Practic, putine paragrafe din continutul tezei in baza careia secretarul general al UNPR si-a obtinut titlul de doctor ii apartin.
La fel ca si Gabriel Oprea, primarul Sectorului 2 preia pagini intregi, capitole in integralitatea lor sau articole stiintifice de la cap la coada fara sa utilizeze ghilimele sau note de subsol, semne distincte recunoscute ca parte a tuturor conventiilor nationale si internationale de citare. In unele cazuri, secretarul general al UNPR face trimitere catre sursa originala a informatiilor cu nota de subsol, dar fara a folosi de ghilimele, asa cum cer normele academice de citare acceptate la nivel international, insa in cele mai multe situatii nu apeleaza nici la ghilimele si nici la note de subsol.
La fel ca si Gabriel Oprea, mentorul si prietenul sau, in cazul tezei lui Ontanu este copiat nu doar continutul unor lucrari, ci si notele de subsol. De altfel, potrivit normelor academice, citarea unui autor se face prin utilizarea ghilimelelor, insotite de trimiteri catre referintele bibliografice de unde s-a facut preluarea. In cele 313 pagini din teza lui Ontanu, ghilimelele nu sunt folosite nici macar o singura data.
Chiar primul paragraf din introducerea tezei de doctorat a lui Neculai Ontanu este preluat din lucrarea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu, si care ii are drept autori pe prof. univ. dr. Marian Rizea, Mariana Marinica, Lucian Dumitrache, Alexandru Barbasura si Catalin Ene (cartea a aparut la Editura ANI, in 2008).