Țara în care mâncarea de spital câștigă o distincție culinară de excepție. Cum arată meniul VIDEO
În timp ce pacienții din România se plâng de slaba calitate a mâncării pe care o primesc în spital, o țară europeană a reușit să câștige o importantă distincție culinară, pentru preparatele ireproșabile, servite în unitățile medicale.
Când românii aud termenul de „mâncare de spital”, gândul aproape că îi duce către ceva dezgustător: preparate fade, fără pic de gust și insuficient de sățioase. De altfel, la noi în țară, suma derizorie acordată alocației de hrană a pacienților din spitale a reprezentat o constantă problemă. Cu atât mai mult, pe fondul inflației și al scumpirii alimentelor de bază.
În prezent, statul alocă 20 de lei pe zi, pentru toate cele trei mese, iar anul trecut vorbeam de numai 11 lei , pentru hrana zilnică a unui pacient. Meniurile nu pot fi altfel decât sărăcăcioase, alimentele de o slabă calitate, iar pentru nutriționiști, acoperirea necesarului de calorii rămâne o adevărată provocare. Spre exemplu, un mic-dejun de la o maternitate din Timișoara este format dintr-un ou fiert, biscuiți și o felie de parizer.
Nu peste tot este însă la fel, iar o țară europeană, dă clasă tuturor, în această privință.
Belgia demontează stereotipul „mâncării de spital”
Se pare că, la polul opus, pacienții spitalelor din Belgia au parte de o hrană absolut delicioasă, fiind răsfățați ca la restaurant. Un asemenea efort merită, din plin, răsplătit.
Un spital din vestul Belgiei se bucură acum de o importantă distincție. Unitatea medicală a fost inclusă într-un ghid de restaurante francez, de prestigiu.
Spitalul AZ Groeninge, situat în orașul Kortrijk devine primul spital din Benelux, recunoscut oficial de Gault & Millau, pentru calitatea hranei, pe care o servește pacienților săi.
Marc Declerck, directorul executiv al Gault & Millau Benelux, a declarat că producătorul ghidului colaborează de mai bine de 10 ani cu mai multe companii, inclusiv case de bătrâni, pentru mesele servite angajaților și rezidenților, relatează Reuters.
Ce conține meniul
Spitalul a adus experți de la Gault & Millau pentru a le inspecta alimentele și pentru a le oferi sfaturi de îmbunătățire a meniului, în special pentru preparatele din pește, sosurile și porțiile de cartofi.
Ghidul a stabilit, ulterior, că mâncarea spitalului era de un standard înalt. Declerck a spus chiar că ar servi cu bucurie unele dintre felurile de mâncare preparate în spital, la el acasă.
Sfatul său general este următorul: ingrediente de bună calitate și rețete simple.
„Oamenii nu vor neapărat lucruri prea complicate. Fă-le sănătoase, fă-le gustoase... Încearcă să gătești pentru ei așa cum ai găti pentru tine”, a declarat Marc Declerck, pentru Reuters.
Mesele pregătite pentru pacienți nu vor apărea, de fapt, în ghidul anual al restaurantelor, dar au fost certificate oficial de Gault & Millau, pentru anul 2023.
Sursa: adevarul.ro