Țara în care cazurile de sifilis au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 70 de ani
Cazurile de sifilis au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte decenii, potrivit unor noi date îngrijorătoare ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, relatează NY Post.
Un număr uluitor de 207.000 de cazuri de sifilis au fost raportate în SUA în 2022.FOTO Shutterstock
Un număr uluitor de 207.000 de cazuri de sifilis au fost raportate în SUA în 2022 - o creștere de 80% față de 2018.
„Criza sifilisului din țara noastră este inacceptabilă”, a declarat marți, într-un comunicat de presă, secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, care a tras un semnal de alarmă cu privire la această criză „critică” de sănătate publică.
Potrivit datelor CDC, peste 170.000 de cazuri de sifilis au fost raportate încă din 1951. Numărul a scăzut dramatic după disponibilitatea pe scară largă a antibioticelor. Până în 1998, numărul anual de cazuri a scăzut sub 40.000, înainte de a crește din nou în ultimele două decenii.
„În Statele Unite, sifilisul a fost aproape de eradicare în anii 1990, așa că știm că este posibil să inversăm această epidemie”, a adăugat Dr. Jonathan Mermin, directorul Centrului național pentru prevenirea HIV, hepatitelor virale, BTS și tuberculozei din cadrul CDC.
Boala - numită și „Marele prefăcut”, deoarece simptomele sale pot semăna cu multe alte boli - se transmite prin contact direct cu o plagă de sifilis în timpul sexului vaginal, anal sau oral. Rănile sunt nedureroase, ceea ce înseamnă că adesea nu sunt tratate. La patru până la 10 săptămâni după infectare, se dezvoltă adesea o erupție cutanată pe tot corpul bolnavului.
Fără tratament medical, sifilisul se poate răspândi ulterior la creier, sistemul nervos sau la ochi, putând provoca orbire, surzenie și paralizie.
Între timp, datele arată că există, de asemenea, rate în creștere ale sifilisului congenital în întreaga țară.
Sifilisul congenital apare atunci când o mamă infectată transmite infecția la nou-născut. Atunci când este transmisă în timpul sarcinii, aceasta poate provoca avort spontan, probleme medicale pe tot parcursul vieții și moartea copilului.
De asemenea, în 2022 au fost documentate peste 3.700 de cazuri de sifilis congenital în rândul nou-născuților - de peste 10 ori mai mult decât numărul diagnosticat în 2012.
La sfârșitul anului trecut, Serviciile de Sănătate și Servicii Umane au creat Grupul de lucru federal național pentru sifilis și sifilis congenital (NSCSS) în încercarea de a ajuta la încetinirea răspândirii bolii.
Potrivit comunicatului de presă al CDC, ratele de sifilis au fost cele mai ridicate în rândul amerindienilor sau al nativilor din Alaska, dar persoanele homosexuale și americanii de culoare sunt, de asemenea, afectați în mod disproporționat, notează sursa citată.
Deși reprezintă 13% din populația SUA, americanii de culoare au reprezentat aproape 32% din toate cazurile de sifilis.
„Administrația Biden-Harris s-a angajat să abordeze această problemă urgentă și să folosească toate mijloacele disponibile pentru a elimina disparitățile din sistemul nostru de sănătate”, a declarat marți secretarul HHS, Becerra.
Rata în creștere a sifilisului vine pe fondul unei epidemii de boli cu transmitere sexuală „scăpate de sub control”.
Anul trecut, CDC a raportat că numărul cazurilor de gonoree a crescut cu 28% în întreaga țară în 2021.
Sursa: adevarul.ro