Țară de căcat!/Bode spune că a luat, în sfârșit, ministerul din ghearele lui Despescu! Ăla coordona DGPI și DGA, Corpul de Control și Comunicarea!
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat la B1 Tv că a preluat de la secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, Bogdan Despescu, atribuțiile privind coordonarea Direcției Generale de Protecție Internă (serviciul secret al MAI), Direcției Generale Anticorupție (DGA), Corpului de Control al MAI, Direcției de audit a ministerului și Direcției de Comunicare.
Bode a explicat că a preluat în coordonare aceste structuri întrucât ministrul de Interne este responsabil de ”asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne”.
El a precizat că nu întâmplător a preluat aceste atribuții în contextul acuzațiilor lansate de șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, Cristian Ghica, privind filajul unor structuri MAI la adresa celor 4 procurori de la Parchetul Capitalei și a adjunctului Poliției Capitalei, Radu Gavriș, surprinși bând o bere pe terasa Hanului Manuc.
Ministrul Lucian Bode a precizat că nu crede sub nicio formă că structuri ale MAI au putut face așa ceva, însă a precizat că a cerut un raport în acest sens și că, inclusiv, comentariile pe Facebook ale polițistului Ghica vor fi cercetate.
”Nu cred ca vreo instituție a statului român, că vorbim de DGPI, că vorbim de DOS, nu cred, refuz să cred că, vreodată, cel puțin în ultimii ani, s-a întâmplat acest lucru. Eu vă asigur că în mandatul meu, acest lucru nu se va întâmpla. Și poate că nu întâmplator…
Și aici vă dau o informație în exclusivitate, astăzi am luat o decizie. Și anume, am luat decizia ca… ținând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul Afacerilor Interne și ținând cont de faptul că în prerogativele ministrului Afacerilor Interne nu era și coordonarea anumitor structuri importante din minister. Și aici mă refer la Corpul de Control al ministrului, Direcția de audit, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Direcția de Comunicare, șamd, aceste structuri prin ordinul ministrului au fost trecute de astăzi în coordonarea ministrului Afacerilor Interne”, a precizat Lucian Bode.
Bogdan Despescu este numărul 2 din MAI. Secretarul de stat responsabil cu ordinea publică este funcția deținută pe vremuri de generalii Toma Zaharia sau Anghel Andreescu.
Bode a precizat că atribuțiile privind coordonarea acestor structuri aparținea ministrului de Interne pe vremea ministrului tehnocrat Dragoș Tudorache, actual europarlamentar USR-PLUS. Potrivit lui Bode, în decembrie 2019, fostul ministru PNL, Marcel Vela, a transferat atribuțiile privind coordonarea acestor structuri către secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, chestorul Bogdan Despescu.
Context. În cadrul MAI există un conflict vechi între fostul șef al Poliției române, Bogdan Despescu, și comisarul șef Radu Gavriș, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.
În 2016, poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei s-au trezit cu 3 controale pe cap, venite de la IGP condus de Bogdan Despescu, după ce au lucrat în dosarul privind moartea colegului lor de la Poliţia Rutieră, Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a fostului ministru de interne Gabriel Oprea. Cazul a devenit ”dosarul coloanelor oficiale” şi a condus la punerea sub acuzare a fostului vicepremier Gabriel Oprea.
Ulterior, în vara anului trecut, fostul șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, și-a dat demisia întrucât în spațiul public au apărut imagini de la întânirea lui, noaptea, într-o biserică, cu membrii ai clanului Duduianu, în încercarea de a-i convinge pe interlopi să îl înmormânteze mai repede pe Emi Pian și să respecte regulile de protecție anti-Covid.
Bănuit de ”scurgerea” acelor imagini în presă a fost comisarul Radu Gavriș, fost șef la Omoruri și devenit, între timp adjunct al Poliției Capitalei, văzut ca un rival al lui Vasilescu pentru funcția de șef al IGPR.
De altfel, conducerea interimară a Poliției Române, coordonată de chestorul Bogdan Despescu, a sesizat DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu scurgerea acelor imagini în presă, iar dosarul este încă în curs de cercetare.
Săptămâna trecută, comisarul Radu Gavriș a fost surprins bând o bere pe terasa Hanului Manuc, împreună cu 4 procurori. Pe televiziuni au apărut imagini de la acel eveniment. Hanul lui Manuc a fost amendat cu 5000 de lei, inclusiv cele 27 de persoane aflate pe terasa restaurantului, printre care polițistul Radu Gavriș, întrucât spațiul ar fi fost, de fapt, unul închis și ar fi funcționat ilegal.
Ulterior, ministrul Lucian Bode a declarat că i-a retras lui Gavriș atribuțiile de coordonator al luptei anti-Covid din cadrul Poliției Capitalei. El a precizat că s-a deschis și un dosar penal privind combaterea zădărnicirii bolilor întrucât pe terasa hanului Manuc era și o persoană care trebuia să fie în carantină. În cadrul acestui dosar, ar trebui să se lămurească dacă acel spațiu era închis sau deschis, a precizat ministrul de Interne.