Țara cu cele mai înrăite consumatoare de alcool din lume: una din patru femei se îmbată în fiecare lună
Femeile britanice sunt cele mai mari consumatoare de alcool din lumea dezvoltată: una din patru se îmbată în fiecare lună, arată un raport prezentat de Daily Mail Online . Dacă vorbim de bărbați, românii îi depășesc pe britanici.
Aproximativ 26% dintre femeile britanice recunosc că au consumat șase sau mai multe băuturi alcoolice într-o singură ocazie.
Procentul este mai mare decât dublul ratei medii (de 12%) înregistrate în cele cele 33 de țări analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Experții dau vina pe culturile „Ladette" și „Wine o'clock". Femeile britanice au fost egalate doar de cele din Danemarca (26%), urmate de cele din Luxemburg (24%) și Germania (22%).
Aproape unu din cinci adulți a raportat un consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, în medie, în 29 de țări analizate de OCDE în 2019. Cifra variază de 10 ori, de la mai puțin de 3 % în Turcia la peste 30 % în Germania, Luxemburg, Regatul Unit și Danemarca.
Unde se află românii și româncele în acest clasament
Potrivit graficului prezentat de Daily Mail pentru raportul amintit mai sus, procentul femeilor din România care consumă excesiv de alcool este puțin sub 20%, însă cel al bărbaților trece de 50%. Nu este însă o noutate că românii sunt în fruntea topurilor la consumul de alcool.
Consumul mediu calculat din vânzări
OCDE a măsurat consumul de alcool pe țară prin intermediul datelor privind vânzările și a rezultat că populația a consumat, în medie, 8,6 litri în 2021. Consumul a variat însă de la mai mult de 12 litri în Letonia și Lituania la mai puțin de cinci litri în Turcia, Costa Rica, Israel și Columbia. În Marea Britanie, consumul a fost de 10 litri, iar în SUA, de 9,5 litri
Bărbații britanici sunt pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori de alcool, 46% dintre ei consumând echivalentul a 60 g de etanol pur la o singură ocazie în ultimele 30 de zile.
Procentul îi plasează în urma României (55%) și a Danemarcei (49%) , media internațională fiind de 27%.
Potrivit expertului în adicții John Britton, profesor emerit la Universitatea din Nottingham, cifrele relevate sunt extrem de îngrijorătoare.
Raportul „Health at a Glance 2023" al OCDE avertizează că alcoolul crește riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, ciroză hepatică și anumite tipuri de cancer.
Sursa: adevarul.ro