Ţara care interzice consumul de insecte, pe motiv religios
În luna mai a anului 2021, Comisia Europeană a aprobat prima insectă comestibilă. În prezent, există patru insecte care au primit undă verde pentru consum, dar există ţări care nici nu vor să audă de aşa ceva. Una dintre ele a interzis consumul, prin lege.
Consumul de insecte, respins cu vehemenţă în unele ţări FOTO Arhivă
La începutul acestui an, o nouă insectă şi anume larva gândacului de bălegar a fost aprobată de Comisia Europeană, după ce Autoritatea Europenă pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus-o pe lista alimentelor comestibile. Există însă popoare care resping vehement numai simpla idee de a mânca insecte, din motive culturale şi religioase.
Qatarul interzice prin lege consumul de insecte
Ministerul Sănătăţii din Qatar a anunţat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă că produsele pe bază de insecte nu corespund „exigenţelor normelor tehnice ale alimentelor halal”, autorizate pentru musulmani.
Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi „recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte”, se precizeată în respectivul comunicat.
Deşi Qatarul, face parte din Orientul Mijlociu , anunţul a venit ca urmare a deciziei anumitor ţărilor de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară. Ministerul Sănătăţii din Qatar nu a menţionat în mod concret despre ce ţări este vorba, însă cel mai probabil face referire la statele membre ale Uniunii Europene. Mai ales că, interdicţia a venit la scurt timp după aprobarea spre consum a celei de-a patra insecte.
Interdicţie pe motiv religios
Religia islamică nu interzice în mod clar consumul de insecte, potrivit teologilor musulmani. Majoritatea dintre aceştia estimează că lăcustele, de exemplu, ar putea fi permise, în măsura în care sunt pomenite în Coran. Numeroşi teologi musulmani resping însă celelalte insecte, deoarece sunt considerate impure.
Ministerul Sănătăţii din Qatar a mai transmis în documentul destinat presei că gradul de conformare a alimentelor cu regulile halal a fost verificat de organismele islamice acreditate de către minister şi de laboratoarele acreditate la nivel internaţional.
Insectele sunt considerate a fi o sursă de proteine, ieftină şi accesibilă, pentru anumite comunităţi din întreaga lume. Consumul lor s-a extins ca o alternativă la carne ori alte alimente asociate cu un nivel ridicat de gaze cu efect de seră, în urma presiunilor făcute pe plan internaţional.
Sursa: adevarul.ro