Tanzcos Barna a semnat ordinul cu cotele de vânătoare la urși. „Exact interesul industriei de vânătoare“, îl acuză ecologiștii

Tanzcos Barna a semnat ordinul cu cotele de vânătoare la urși. „Exact interesul industriei de vânătoare“, îl acuză ecologiștii

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la ursul brun. Ecologiștii spun că, de fapt, se urmărește interesul industriei de vânătoare.

Tanczos Barna

Tanczos Barna

Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun. „Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie”, a precizat el.

„În Ţinutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urşi a ameninţat tot mai mult viaţa oamenilor şi bunurile acestora. În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja vieţile şi bunurile, precum şi pentru a soluţiona convieţuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populaţiei de urs din România“, a explicat decizia Tanczos Barna.

Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

La 4 mai, Tanczos Barna anunţa că a dezbătut ordinul care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun cu specialiştii şi reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi transmitea că „viaţa umană este mai presus de orice”.

Reprezentanţii Agent Green, organizaţia de protecţia mediului, afirmau că ordinul supus dezbaterii conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral şi va amplifica problema în loc să o rezolve. Organizaţia susţine că ordinul vizează împuşcarea urşilor, predominant masculi mari, „adică exact interesul industriei de vânătoare”.

Pe de altă parte, autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita au cerut ajutorul în privinţa rezolvării unei probleme care a devenit, spun acestea, acută pentru locuitorii din zonă - cea a urşilor care coboară zilnic după mâncare şi care ucid zeci de animale şi atacă oameni.

Edilii şi zeci de localnici , unii dintre aceştia victime ale urşilor, spun că această problemă s-a acutizat în ultimii cinci ani, de când Guvernul Cioloş a dat o lege care interzice sub orice formă vânătoarea urşilor, chiar şi a celor bătrâni sau a celor agresivi, neexistând în schimb un cadru legal clar referitor la situaţia de autoapărare.

Aceştia mai susţin chiar că „ursul nu mai este urs“, că genele multor exemplare s-au modificat, ajungând să prefere chiar alimente care conţin E-uri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…