Tanzanianul care caută de 60 de ani, în Germania, rămășițele bunicului său șef de trib. Povestea care nu-i dă pace

Tanzanianul care caută de 60 de ani, în Germania, rămășițele bunicului său șef de trib. Povestea care nu-i dă pace

El crede că craniul a ajuns într-un muzeu din Berlin după ce bunicul său, Mangi Meli, împreună cu alți 18 șefi și consilieri, au fost spânzurați de o forță colonială germană în urmă cu 123 de ani.

Isaria Anael Meli caută de 60 de ani cadavrul bunicului său FOTO: bbc.com

Isaria Anael Meli caută de 60 de ani cadavrul bunicului său FOTO: bbc.com

Isaria Anael Meli, din Tanzania, caută rămășițele bunicului său timp de peste șase decenii.

După atâta timp, un ministru german a declarat pentru BBC că țara sa este pregătită să își ceară scuze pentru execuțiile din ceea ce este acum nordul Tanzaniei, potrivit bbc.com.

Alți descendenți au căutat, de asemenea, rămășițele, iar recent, printr-o utilizare fără precedent a cercetării ADN, două dintre craniile celor uciși au fost identificate printre o colecție de mii de persoane dintr-un muzeu.

Este rar să găsești un copac de salcâm pe pantele inferioare ale muntelui Kilimanjaro. Ramurile sale răsucite se întind deasupra drumului abrupt și se remarcă printre vegetația luxuriantă mai densă.

La un moment dat, acesta făcea umbră unei piețe pentru sătenii din Tsudunyi, o parte din ceea ce se numește acum Old Moshi, care trăiau din pământul fertil și se bucurau de temperaturile mai scăzute pe care le aducea altitudinea mai mare.

Dar acest punct central pentru comunitate a devenit scena unei mari tragedii. În ciuda păcii din împrejurimile naturale de astăzi, impactul acesteia a reverberat de-a lungul deceniilor.

Aici, la 2 martie 1900, așa cum povestesc descendenții, cei 19 bărbați au fost spânzurați unul câte unul. Aceștia fuseseră judecați în grabă cu o zi înainte, fiind acuzați că au complotat pentru a ataca forțele coloniale germane.

Revendicarea Germaniei asupra acestei părți a continentului a fost oficializată la Conferința de la Berlin din 1884-1885. Puterile europene și-au împărțit Africa între ele, fără ca oamenii care locuiau acolo să aibă vreun cuvânt de spus în ceea ce s-a întâmplat.

Mangi Meli, cel mai proeminent mangi, sau șef, dintre cei care au fost uciși, a învins cu succes forțele germane în 1892. Acest succes a fost mai târziu inversat și, la sfârșitul secolului al XIX-lea, europenii erau dornici să își impună autoritatea în această parte a ceea ce era cunoscut sub numele de Africa de Est germană.

Ei doreau să dea un exemplu cu Mangi Meli și cu alți lideri locali care ar fi putut plănui o revoltă.

Umilința nu s-a terminat aici

Deși se crede că majoritatea torsurilor sunt îngropate într-o groapă comună undeva lângă copac, capetele lor au fost la un moment dat îndepărtate, împachetate și trimise la 6.600 km în capitala germană. În unele cazuri, au fost expediate scheletele complete.

Când vorbește despre ceea ce i s-a întâmplat bunicului său, Meli nu pare furios, dar există o tristețe în vocea sa și un sentiment de nedumerire că s-a permis acest lucru.

Acest bărbat plin de viață, în vârstă de 92 de ani, a fost informat despre uciderea lui Mangi Meli de către bunica sa, despre care spune că a fost forțată să asiste la execuție, și explică faptul că șeful a venit la el noaptea, spunându-i că se va întoarce într-o zi.

"Mereu, mereu, mereu, mereu venea la mine în visele mele", spune el.

Pălăria sa de soare flexibilă și ochii sclipitori atunci când zâmbește îi maschează personalitatea tenace.

Cel puțin din anii 1960, Meli a scris autorităților germane și tanzanianeze pentru a le îndemna să caute rămășițele bunicului său.

El spune că oficialii au încercat să îl descurajeze spunându-i că dosarele relevante au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Meli nu s-a lăsat descurajat.

"Vizitatorii strigă mereu: "Spuneți-le tuturor oamenilor din Germania să returneze craniul".

"L-au păstrat undeva doar pentru că au crezut că familia Mangi Meli sunt oameni mici - crezând că pot face ce vor. Dar nu uitați că acest craniu este necesar pentru întreaga țară - nu doar pentru mine, numai pentru mine."

Există un sentiment de pierdere profundă care merge dincolo de ideea că aceasta a fost o nedreptate istorică.

Mangi Meli a fost un șef al grupului etnic Chagga - unul dintre cele mai importante din Tanzania de astăzi. Pentru poporul Chagga, precum și pentru alte popoare din regiune, ideea capului separat de corp și apoi luat de pe pământ este profund tulburătoare.

Mangi Meli a fost un șef al grupului etnic Chagga

Mangi Meli a fost un șef al grupului etnic Chagga

În cultura Chagga, se presupune că morții sunt îngropați în gospodărie pentru ca ei să poată continua să vegheze asupra celor vii. Se crede că nerespectarea acestui lucru ar putea avea consecințe de-a lungul generațiilor.

"Dacă lăsăm craniile în Germania, spiritele vor chinui aceste familii", explică Gabriel Mzei Orio, care a fondat Întreprinderea de turism cultural Old Moshi în parte pentru a evidenția cultura Chagga în fața restului lumii.

El se află sub salcâmul din Tsudunyi, lângă un memorial al celor care au fost uciși acolo.

Spiritele spun: "Știți unde ne aflăm și nu ne aduceți în patria noastră și știți că am fost luați într-un mod crud"."

Simulango Molelia, nepotul unei alte victime a execuțiilor - Mangi Molelia - crede că familia sa este bântuită de spiritul șefului.

Bărbatul în vârstă de 69 de ani stă în ferma sa umbroasă înconjurat de plante de banane, alimentul de bază în regiune și sursa berii tradiționale pe care familia o prepară. Așa cum este obiceiul aici, mormintele mamei și tatălui său se află în gospodărie - o tradiție refuzată bunicului său.

"Multe lucruri au fost afectate de crime", spune el cu o voce blândă, sugerând că a fost ca și cum rădăcinile unui copac ar fi fost atacate.

"Când Mangi Molelia a fost ucis, familia și-a pierdut averea. Până în prezent, lucrurile nu stau bine".

Dar pentru cei care au prelevat părți ale corpului cu mai mult de 120 de ani în urmă, acest lucru nu era o problemă.

Muzeele și alte instituții din Europa și America de Nord din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului al XX-lea au adunat colecții mari de cranii și alte rămășițe umane.

Acest lucru a fost parțial determinat de interesul uriaș pentru știința, acum discreditată, a frenologiei. Aceasta se baza pe ideea că caracteristicile fundamentale ale unei persoane se reflectau în forma craniului său.

În unele cazuri, a căpătat un caracter rasist, cercetătorii încercând să stabilească o ierarhie rasială. În consecință, oamenii au început să colecteze cranii din întreaga lume.

Antropologul german Felix von Luschan, care a condus departamentul Africa și Oceania al Muzeului Regal de Etnologie din Berlin, a fost foarte interesat să achiziționeze rămășițe din imperiul german, precum și din alte colonii europene.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...