Tancurile și trupele ucrainene au o rată de supraviețuire de 10 minute în câmp deschis
Tancurile și trupele ucrainene nu rezistă în câmp deschis mai mult de 10 minute înainte de a fi observate și atacate,, a declarat pentru WSJ un oficial de top al armatei ucrainene.
Ucraina atacă tot mai mult pozițiile ruse cu ajutorul blindatelor occidentale FOTO Profimedia
Numărul mare de drone care operează în Ucraina, precum și sistemele de gestionare a câmpului de luptă care furnizează imagini și locații în timp real înseamnă că trupele și tancurile aflate în câmp deschis au doar câteva minute înainte de a fi vizate de focul rusesc, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt pentru The Wall Street Journal.
„Astăzi, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi descoperită în trei până la cinci minute și poate fi lovită în alte trei minute", a declarat generalul-maior Vadim Skibițki, comandantul adjunct al serviciului de informații militare din Ucraina.
„Capacitatea de supraviețuire în mișcare nu depășește 10 minute”, a adăugat el.
Skibițki a mai spus publicației că „surprizele au devenit foarte greu de înfăptuit”.
Atât Rusia, cât și Ucraina desfășoară mii de drone pe câmpul de luptă și folosesc drone ieftine pentru a ținti forțele celeilalte.
„Zilele asalturilor masive cu blindate, cucerind mulți kilometri de teren deodată, așa cum am făcut în 2003 în Irak - aceste lucruri nu mai sunt de actualitate, deoarece dronele au devenit atât de eficiente acum", a declarat pentru WSJ sergentul în retragere al armatei americane Bradley Crawford, un veteran al războiului din Irak.
Ucraina se bazează din ce în ce mai mult pe drone ieftine pentru a doborî echipamentele militare rusești.
Aceste drone au un cost în jur de 400-500 de dolari, mult mai puțin decât un obuz de artilerie obișnuit de 155 mm, care poate valora până la 3.000 de dolari, sau un tanc T-72, al cărui preț este de aproximativ 1,2 milioane de dolari.
Săptămâna trecută, vehiculele aeriene ucrainene fără pilot au lovit un număr record de piese de echipament militar rusesc în Ucraina, și anume 205, a declarat ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov.
Printre acestea se numără 64 de tunuri, 27 de tancuri și 55 de camioane, a precizat el.
În timp ce numărul precis de drone desfășurate rămâne neclar, Institutul Regal al Serviciilor Unite a estimat la începutul acestui an că Ucraina pierdea aproximativ 10.000 de drone pe lună, un indiciu al utilizării lor pe scară largă.
Între timp, Rusia lucrează la producerea unei versiuni mai letale și mai avansate a dronei de atac Shahed-136 de fabricație iraniană, potrivit unor documente divulgate pentru The Washington Post.
Ucrainenii au abandonat tacticile occidentale de luptă
Ucraina a avut dreptate să renunțe la planurile susținute de Occident de a ataca apărarea rusă frontal în grupuri mari, se arată într-un raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). În schimb, au observat experții, Ucraina a obținut succes folosind unități mai mici pentru a lupta cu inamicul. „Forțele ucrainene au făcut ceea ce fac armatele de succes - s-au adaptat și acum avansează. Kievul a recunoscut realitățile apărării rusești mult mai repede decât factorii de decizie din Occident, care se așteptau la o descoperire rapidă ucraineană“, se spune în raport.
Un veteran al armatei americane care pregătește soldați ucraineni a declarat pentru Insider că forțele ucrainene ar avea viață grea dacă ar urma doctrina americană pe câmpul de luptă și că au fost de fapt mai bune în înțelegerea unor tipuri de lupte moderne.
Blindatele occidentale nu au fost proiectate pentru lupte de o asemenea intensitate, susține un analist militar ucrainean
Blindatele de fabricație occidentală eșuează în Ucraina pentru că nu au fost proiectate pentru un conflict de o asemenea intensitate, a declarat un analist militar pentru Wall Street Journal.
Taras Chmut, șeful Fundației „Come Back Alive„, care a strâns fonduri pentru a achiziționa și furniza arme și echipamente armatei Ucrainei, a declarat că „o mare parte din blindatele occidentale nu funcționează aici pentru că nu au fost create pentru un război pe scară largă, ci pentru conflicte de intensitate mică sau medie”.
„Dacă îl arunci într-o ofensivă în masă, pur și simplu nu este performant", a spus el.
Chmut a apreciat că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui, în schimb, să își îndrepte atenția către livrarea unor sisteme mai simple și mai ieftine, dar în cantități mai mari, lucru pe care Kievul l-a cerut în mod repetat, potrivit publicației citate.
Mai puțin de 5% dintre tancurile distruse de la începutul războiului au fost doborâte de alte tancuri, au declarat oficialii ucraineni citați de WSJ, restul fiind doborâte de mine, artilerie, rachete antitanc și drone.
„În Occident, noi ne-am redus armata; ne-am redus stocurile. Dar cantitatea contează; volumul contează", a declarat generalul-maior Christian Freuding, directorul de planificare și personal de comandă al Germaniei.
Un raport din iulie, întocmit de Institutul Kiel pentru Economie Mondială, a arătat că aliații Ucrainei au livrat doar aproximativ jumătate din armele grele care fuseseră promise.
„Diferența dintre ajutorul militar promis și cel livrat este mare”, a declarat Christoph Trebesch, șeful echipei care a creat aplicația de urmărire.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, declara săptămâna trecută pentru „The Economist” că Kievul acordă prioritate producției interne de muniție. „Tot ceea ce poate fi produs la nivel local trebuie să fie produs la nivel local”, a spus el.
Sursa: adevarul.ro