Tancurile Abrams vor ajunge la militarii români FOTO Arhivă

Tancurile Abrams vor ajunge la militarii români FOTO Arhivă

Conform Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), cheltuielile militare globale totale au crescut cu 3,7% în termeni reali în 2022, pentru a atinge un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari, iar investițiile de acest fel realizate de țările europene au înregistrat o creștere bruscă.

Tancurile Abrams vor ajunge la militarii români FOTO Arhivă

Tancurile Abrams vor ajunge la militarii români FOTO Arhivă

Conform Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), cheltuielile militare globale totale au crescut cu 3,7% în termeni reali în 2022, pentru a atinge un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari, iar investițiile de acest fel realizate de țările europene au înregistrat cea mai abruptă creștere de la an la an din ultimele trei decenii.

Concret, cheltuielile militare ale statelor din Europa Centrală și de Vest au totalizat 345 de miliarde de dolari în 2022. În termeni reali, cheltuielile acestor state le-au depășit pentru prima dată pe cele din 1989, când de încheia Războiul Rece, și au fost cu 30% mai mari decât în 2013. Mai multe statele și-au crescut semnificativ cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, în timp ce altele au anunțat planuri de a crește nivelul cheltuielilor pe perioade de până la un deceniu.

Preocuparea pentru agresiunea rusă

„Invadarea Ucrainei a avut un impact imediat asupra deciziilor de cheltuieli militare în Europa Centrală și de Vest. Aceasta a inclus planuri multianuale de creștere a cheltuielilor din partea mai multor guverne“, a spus dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal la Programul de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI. „Ca urmare, ne putem aștepta în mod rezonabil că aceste cheltuieli militare că continue să crească în anii următori în Europa Centrală și de Vest“, a mai precizat expertul.

Unele dintre cele mai puternice creșteri au fost observate în Finlanda (+36 la sută), Lituania (+27 la sută), Suedia (+12 la sută) și Polonia (+11 la sută).

„În timp ce invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022 a afectat cu siguranță deciziile privind cheltuielile militare în 2022, preocupările cu privire la agresiunea rusă s-au acumulat de mai multă vreme în unele state. Multe țări din fostul bloc estic și-au dublat cheltuielile militare din 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea“, a declarat, la rândul lui, Lorenzo Scarazzato, cercetător la Programul de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!