Tancuri britanice, în premieră pe teritoriul Rusiei după ce ucrainenii ar fi folosit Challenger 2 în incursiunea din regiunea Kursk
Trupele ucrainene ar fi folosit tancuri britanice Challenger 2 în ofensiva lor din interiorul Rusiei, potrivit Sky News .
Dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată când tancuri britanice – operate de soldați ucraineni – au fost folosite în luptă pe teritoriul Rusiei.
Ministerul Apărării de la Londra a refuzat să comenteze detaliile operaționale. Forțele armate ale Ucrainei nu au oferit niciun comentariu.
Cu toate acestea, Regatul Unit a confirmat că Ucraina este liberă să utilizeze arme britanice pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu politica guvernului.
O sursă a declarat că aceasta include tancurile Challenger 2 și a semnalat că acestea au fost utilizate în timpul incursiunii ucrainene, care a început la 6 august.
Detaliile privind modul și momentul în care forțele ucrainene ar fi putut desfășura tancuri Challenger 2 în regiunea rusă Kursk nu au fost imediat clare. Nici numărul de tancuri care ar fi putut fi implicate nu era clar.
Însă puternica Brigadă 82 de asalt aerian din Ucraina este unitatea din cadrul forțelor armate ucrainene care operează tancurile de luptă principale britanice începând de anul trecut.
S-a confirmat că elemente ale brigăzii au luat parte la ofensiva de la Kursk.
Regatul Unit a fost de acord să ofere Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 în ianuarie 2023, o măsură care a determinat Germania și Statele Unite să urmeze exemplul cu versiunile lor.
Unul dintre tancurile britanice a fost distrus în cadrul unor operațiuni desfășurate în Ucraina în septembrie anul trecut – prima dată când Challenger 2 a fost scos în luptă activă.
În serviciu din 1994, tancul Challenger 2 cântărește 62,5 tone și este înarmat cu un tun cu țeavă de 120 mm și un tun cu lanț de 7,62 mm.
Conform politicii guvernului britanic, utilizarea oricăror arme oferite Ucrainei de către Regatul Unit trebuie să fie în conformitate cu dreptul internațional. Asistența militară este menită să ajute armata ucraineană să se apere de atacurile Rusiei.
The Times a relatat miercuri că Sir Ben Wallace, fostul ministru al apărării, a dezvăluit că, în timpul mandatului său, a permis Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei folosind „orice armă [care i-a fost] furnizată”, cu excepția rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
El a sugerat că aceleași reguli se aplică operațiunii Kursk a Ucrainei în Rusia.
Sir Ben a fost citat spunând că, în cazul în care atacul a fost conceput pentru a urmări logistica și infrastructura care sprijină invazia Rusiei în Ucraina, a fost „perfect legitim” ca Ucraina să utilizeze arme britanice.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Nu a existat nicio schimbare în politica guvernului britanic, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are un drept clar de autoapărare împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei, care nu exclude operațiunile din interiorul Rusiei. Facem clar în timpul procesului de donație că echipamentul trebuie utilizat în conformitate cu dreptul internațional”.