Tancul Leopard, un partener fiabil pe câmpul de luptă. Soldat ucrainean: „L-aș prefera oricând”

Tancul Leopard, un partener fiabil pe câmpul de luptă. Soldat ucrainean: „L-aș prefera oricând”

În buna tradiție a industriei auto germane, este proiectat cu precizie pentru a depăși concurența. Cu toate acestea, la 62 de tone și aproape 10 metri lungime, s-ar putea presupune că tancului Leopard îi lipsește grația unui Audi sau BMW, scrie The Telegraph.

Tancurile Leopard sunt un ajutor de nădejde pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO ARHIVĂ

Tancurile Leopard sunt un ajutor de nădejde pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO ARHIVĂ

Soldații Brigăzii 21 de infanterie mecanizată separată din Ucraina care l-au folosit într-o ambuscadă nocturnă lângă Kupiansk, în regiunea Harkov, luna trecută contrazic această asumpție.

Dacă s-ar fi deplasat cu tancurile lor greoaie și zgomotoase sovietice, inamicul i-ar fi auzit literalmente de la peste un kilometru. Însă datorită motorului cu care sunt înzestrate Leopardurile, aproape la fel de silențios precum cele ale unor camionete pe diesel, au reușit să se strecoare aproape neobservați.

„Am reușit să ne apropiem la aproximativ 200 de metri de liniile rusești înainte de atac”, a dezvăluit comandantul Vitali, din cadrul Escadrilei a treia de tancuri a brigăzii, care folosește Leopardul încă din vară.

„Nu am fi putut face asta cu tancurile noastre mai vechi, pentru că literalmente le auzi de la doi sau trei kilometri - fac mult zgomot”, a subliniat el.

Torsul lin al Leopardului este doar unul dintre multiplele avantaje ale tancului german; Ucraina a primit 70 de modele de la țările membre NATO Ucrainei pentru a-i fi utile în cadrul contraofensivei în curs.

Comandorul Vitali și camarazii săi au primit Leopardurile după ce au făcut un curs de pregătire NATO în Europa de doar două luni și o săptămână, de unde în mod normal ar dura 18 luni.

„Eu am mai condus tancuri înainte, dar camarazii mei nu - cred că instructorii au fost destul de impresionați că reușit să stăpânim folosirea lui într-un timp atât de scurt", a spus el.

Leopardul are o viteză maximă de aproximativ 67 de kilometri pe oră și este dotat cu un tun de 120 mm, capabil să străpungă un metru și jumătate de blindaj de oțel la o distanță de 2,5 km. În timp ce modelele furnizate Ucrainei datează din anii 1990, este considerat mai mult decât eficient pentru a face față tancurilor de fabricație sovietică care alcătuiesc cea mai mare parte a arsenalului rusesc, având un tun mai precis.

„În general, este un tanc mult mai bun - mai ușor de condus și de manevrat și mult mai bine protejat în interior. Încă nu am fost loviți de nimic, dar și în acest caz avem șanse mult mai mari de supraviețuire”, a adăugat comandorul Vitali. "

Speranțele că prezența tancurilor Leopard va schimba instantaneu jocul au fost spulberate în primele săptămâni ale contraofensivei, când mai multe tancuri au lovit minele din așa-numita „Linie Surovikin”, rețeaua de peste 100 km de apărări rusești stratificate construite la sud de Zaporojie.

Mulți s-au îndoit de fiabilitatea lor: unele dintre ele au stat ani de zile în depozite în Europa și au suferit defecțiuni tehnice după ce au fost folosite în luptă.

Totuși, rezistența lor a fost pe deplim dovedită pe câmpul de luptă. Datorită blindajului lor îmbunătățit, echipajele ale căror tancuri au fost lovite de mine sau de drone rusești au supraviețuit în general.

„Dacă aș avea de ales, aș prefera oricând să folosesc un Leopard în locul celor mai vechi pe care le aveam înainte”, a declarat comandorul Vitali.

Analiștii militari consideră că Leopardul german nu a avut încă șansa de a-și scoate pe deplin ghearele pe câmpul de luptă. Aceștia prezic că își va arăta valoarea dacă și atunci când forțele ucrainene vor sparge linia Surovikin și vor pătrunde în terenul deschis de dincolo de ea, care este mult mai potrivit pentru războiul cu tancuri.

Totuși, lupta este și despre arta de a se descurca cu ce ai, iar multe unități ucrainene continuă să lupte cu tancuri sovietice, unele extrem de vechi. De pildă, comandantul Oleksandr, din Brigada 93 ucraineană care luptă lângă Bahmut, folosește un model T64 din epoca sovietică.

Ar putea părea un Trabant în comparație cu Porsche-ul comandantului Vitali. Dar a avut parte de actualizări de-a lungul anilor, este mai simplu de folosit - și, în mod crucial, este tancul cu care este obișnuit.

„Rușii folosesc și ei aceste tancuri mai vechi, așa că nu suntem dezavantajați. Și oricum, un tanc este doar o mașină. Ceea ce este important este îndemânarea cu care îl folosești, și nu cât de modern este”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…