Tancul Leopard 2A4 cu blindaj reactiv, filmat în Ucraina
Și este de fapt al doilea tanc Leopard 2A4 văzut îmbunătățit cu elemente de blindaj reactiv exploziv Kontakt.
Imagini cu un Leopard 2A4 echipat cu blindaj exploziv suplimentar. FOTO: NMFTE
Tancul Leopard 2A4 întărit cu blindaj reactiv exploziv a fost surprins de camerele de luat vederi, fotografiile și imaginile fiind împărtășite de mai multe comunități în presa liberă. Au existat deja sugestii că inginerii și tehnicienii ucraineni lucrau în această direcție, dar nu existau dovezi că alte tancuri germane extrablindate ar fi fost reperate de atunci, scrie en.defence-ua.com.
Primul detaliu care trebuie subliniat este abordarea adecvată adoptată de tehnicienii ucraineni, având în vedere resursele disponibile. Accentul a fost pus pe aplicarea protecției la partea frontală și laterală a turelei și la părțile laterale ale fuselajului.
Pentru a face acest lucru, un cadru a fost sudat la turelă, iar modulele ERA au fost atașate la acest cadru. Demn de remarcat, containerele standard ale kitului de blindaj reactiv Kontakt ar putea avea, de fapt, elemente mult mai avansate și mai eficiente ale kitului Nizh de producție ucraineană.
Pe lângă modulele explozive, au folosit și ecrane de cauciuc care acoperă parțial turela și mantaua tunului. Având în vedere lipsa elementelor NERA (neenergetice) cu drepturi depline, aceasta nu a fost o alegere rea.
Dintr-un unghi ușor diferit, putem vedea la fel de bine modulele ERA plasate peste părțile laterale ale carenei. Nu putem vedea partea superioară pentru a afla dacă există vreo protecție suplimentară; pe de altă parte, este mai eficient să se folosească alte tipuri de suprastructuri de protecție, mai ușoare, pentru a se asigura că tancul nu este doborât de o dronă sinucigașă sau de o grenadă lansată de sus.
Piesele superioare și inferioare din partea frontală a corpului navei au fost lăsate fără a fi acoperite cu module ERA. Acest lucru poate indica faptul că acest Leopard 2A4 și cel văzut într-o fotografie publicată anterior sunt două vehicule diferite.
Și deși ar putea părea că acoperirea tancurilor Leopard 2 cu blindaj exploziv este o invenție exclusiv ucraineană, de fapt nu este așa. De fapt, multe țări care operează acest tanc de luptă principal au dezvoltat îmbunătățiri similare. De exemplu, turcii de la Roketsan și-au făcut propria interpretare a unui Leopard 2 îmbunătățit, combinând atât elemente ERA, cât și NERA.
Grecia a mers chiar mai departe și, pe lângă un kit pragmatic de blindaj reactiv, a adăugat un sistem de protecție activă pentru a acoperi emisfera superioară împotriva armelor antitanc inamice.
Cu siguranță, ambele proiecte au un aspect mai plăcut din punct de vedere estetic, dar, în același timp, nici industria de apărare greacă și nici cea turcă, cu atât mai puțin echipele de reparații, în special, nu trebuie să lucreze în condiții de zeitnot și atacuri sistematice cu rachete.
Sursa: adevarul.ro