Talibanii vor un transfer paşnic al puterii ''în următoarele zilele'' (purtător de cuvânt al insurgenţilor)
Talibanii se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile" , a declarat Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, citat de Reuters şi AFP duminică, în timp ce trupele lor încercuies capitala afgană, întâmpinând puţină rezistenţă, relatează Reuters.
Suhail Shaheen a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.
"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt citat într-un interviu acordat BBC.
"Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.
"Ne aşteptăm la un transfer paşnic al puterii", a spus el, adăugând că talibanii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc în câteva zile.
Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a declarat un responsabil din Ministerul afgan de Interne, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, a transmis Reuters.
Înaltul responsabil afgan citat a declarat pentru Reuters că talibanii "sosesc din toate părţile", dar nu a oferit alte detalii.
Un mesaj pe Twitter de la Palatul prezidenţial afgan menţiona că tiruri au fost auzite din mai multe locuri din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în cooperare cu parteneri internaţionali, menţin controlul asupra oraşului.
Oficiali americani au declarat că diplomaţii erau transportaţi spre aeroport de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise pentru a ajuta la evacuare, după ce talibanii au avansat fulgerător spre Kabul în câteva zile.
Nu mai târziu decât săptămâna trecută, o estimare a serviciilor de informaţii americane spunea că Kabulul ar putea rezista cel puţin trei luni.
Membrii "esenţiali" ai echipei americane lucrează pe aeroportul din Kabul, a declarat un responsabil american, în timp ce un oficial NATO a afirmat că mai mulţi membri ai personalului UE fuseseră mutaţi într-un loc mai sigur şi secret din capitala afgană.
Puţin mai devreme, duminică, insurgenţii au capturat oraşul estic Jalalabad fără lupte.Ei au preluat de asemenea controlul asupra postului de frontieră din Torkham, vecin cu Pakistanul, lăsând aeroportul din Kabul, singurul loc pe unde se poate ieşi din Afganistan încă în mâinile guvernului.
Cucerirea Jalalabad urmează ocupării oraşului Mazar-i-Sharif, în nord, sâmbătă seara, de asemenea cu puţine lupte.
"Nu există confruntări în acest moment la Jalalabad pentru că guvernatorul s-a predat talibanilor", a declarat pentru Reuters un responsabil afgan din acest oraş. "Autorizarea predării către talibani era singurul mijloc de a salva vieţi civile".
O înregistrare video distribuită de talibani arată oameni care aclamă şi strigă "Allahu Akbar", în timp ce în oraş intră un convoi de camionete cu combatanţi agitând mitraliere şi drapelul alb al talibanilor.
După ce forţele conduse de SUA şi-au retras luna trecută grosul trupelor, campania talibanilor s-a accelerat, în timp ce apărarea armatei afgane pare să se fi prăbuşit.
Preşedintele Joe Biden a autorizat sâmbătă desfăşurarea a 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor şi a asigura o retragere "ordonată şi sigură" a personalului militar.
Combatanţii talibani au intrat în Mazar-i-Sharif practic fără opoziţie, în timp ce forţele de securitate se salvau fugind pe autostrada spre Uzbekistan, situat la 80 km spre nord, au declarat responsabili locali. O înregistrare video neverificată difuzată pe reţelele de socializare arată vehicule ale armatei afgane şi bărbaţi în uniforme înghesuindu-se pe podul de fier între oraşul afgan Hairatan şi Uzbekistan, pe unde s-au retras în 1989 trupele sovietice din Afganistan.
Doi influenţi comandanţi de război care susţineau guvernul - Atta Mohammad Noor şi Abdul Rashid Dostum- au fugit de asemenea. Noor a declarat pe reţele de social media că talibanii au ocupat provincia Balkh, unde se află Mazar-i-Sharif, în urma unui "complot".
Într-un comunicat emis sâmbătă seara, talibanii au declarat că înaintarea lor rapidă arată că ei sunt acceptaţi de poporul afgan şi au dat asigurări că afganii şi cetăţenii străini vor fi în siguranţă.
Emiratul islamic, aşa cum se autointitulează taibanii, "va proteja ca întotdeauna vieţile lor, bunurile lor şi onoarea lor şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea mult iubită", se menţionează într-un comunicat al insurgenţilor, specificându-se că diplomaţii şi lucrătorii umanitari nu se vor confrunta cu probleme.
Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist pur şi dur.
Duminică dimineaţă, refugiaţi din provincii controlate de talibani au fost văzuţi descărcându-şi efectele personale din taxiuri şi familii staţionând în faţa ambasadei SUA, în timp ce centrul oraşului mişuna de persoane care îşi făceau provizii.
Sute de persoane au dormit înghesuite în corturi sau în aer liber în oraş, pe trotuare sau în parcări, a relatat un locuitor."Li se putea citi teama pe chipuri", spune el.
Biden a declarat că administraţia sa le-a transmis responsabililor talibani în cadrul negocierilor din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul american "se va confrunta cu o ripostă militară americană rapidă şi puternică".
Biden este din ce în ce mai mult ţinta unor critici pe plan naţional pentru că talibanii au cucerit Kabulul mult mai rapid decât se estima. Preşedintele urmează un plan, iniţiat de predecesorul său Donald Trump, care prevede definitivarea retragerii forţelor americane din Afganistan până în 31 august.
Biden a declarat că revenea armatei afgane misiunea de a-şi apăra propriul teritoriu. "O prezenţă americană fără sfârşit în mijlocul unui război civil dintr-o altă ţară nu era acceptabilă pentru mine", a explicat el sâmbătă.
Qatarul, care a găzduit până în prezent convorbiri de pace neconcludente între guvernul afgan şi talibani, a declarat că a cerut insurgenţilor să înceteze focul. Preşedintele Ghani nu a dat niciun semn că ar răspunde talibanilor la cererea de a demisiona drept condiţie a încetării totale a focului, notează Reuters. AGERPRES