Sirenele au sunat alarma la ora locală 13.30 (05.30 GMT) pentru exerciţiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
„Alertă pentru rachete”: acest mesaj transmis prin SMS indică necesitatea punerii la adăpost în mod imediat.
În Taipei, poliţia a ordonat vehiculelor să tragă pe dreapta, iar trecătorilor li s-a cerut să se adăpostească într-un loc sigur. Magazinele şi restaurantele şi-au tras obloanele şi au stins luminile pentru a evita să devină o ţintă în cazul unui atac nocturn. De asemenea, pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanşat de un atac cu rachete.
Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a semnala încheierea exerciţiului, precizează Reuters.
„Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs susţinut după supervizarea acestui exerciţiu denumit „Wan An” („Pace eternă”).
Exerciţiile de acest tip s-au intensificat în ultimii ani pe fondul înmulţirii manevrelor de intimidare din partea Chinei, care revendică insula tot mai insistent. Cele două sunt separate din 1949, când China a fost acaparată de comunişti. Taiwanul, guvernat în mod democratic, respinge pretenţia de suveranitate a Chinei asupra sa şi afirmă că o să-şi apere independenţa în caz de atac.
„Avioane militare chineze hărţuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani şi odată cu declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenţi în timp de pace”, a declarat Ko Wen-je.
Agresivitatea manifestată de China faţă de Taiwan stârneşte nemulţumiri la Washington, care, chiar dacă nu recunoaşte insula ca ţară separată, este obligat de propria legislaţie să-i ofere mijloace de a se apăra.
Armata chineză „a devenit în mod semnificativ şi vizibil mai agresivă în special în această regiune, atât în aer, cât şi pe mare”, a remarcat şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, în timpul unei vizite la Jakarta, Indonezia.
Milley va participa săptămâna aceasta la o întâlnire, în Australia, a şefilor de armată din statele din regiunea din Indo-Pacific. Pericolul chinez va fi subiectul cel mai fierbinte de pe agenda reuniunii.
De cealaltă parte, Beijingul se dedă unor avertismente tot mai dure la adresa Washingtonului, insinuând chiar posibilitatea unui răspuns militar în cazul în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, nu renunţă la intenţia sa de a vizita Taiwanul în august.
Potrivit unor oficiali militari americani citaţi de Financial Times, un atac al Chinei împotriva Taiwanului este posibil chiar înainte de 2027.