Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul, a afirmat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Taipei, Joanne Ou.
China se foloseşte de vizita efectuată la Taipei de către preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, ca „scuză pentru a crea o nouă normalitate de a intimida populaţia Taiwanului”, a adăugat Ou, citată de Reuters şi Agerpres.
Armata taiwaneză a organizat joi un nou exerciţiu cu muniţie reală, după cel de marţi.
Între timp, armata chineză şi-a încheiat exerciţiile militare pe care le-a început în timp ce Pelosi sosea la Taipei, pe 2 august.
Noua „carte albă” a regimului de la Beijing, intitulată „Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră”, prevede instituirea modelului „o ţară, două sisteme”. În plus, Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe şi administraţie după „reunificare”, care poate fi făcută cu forţa în caz de necesitate.
China nu a exclus niciodată să ia Taiwanul cu forţa, a reiterat luni un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
China consideră Taiwanul, o insulă democratică cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, drept o provincie separatistă pe care încă nu a reuşit să o aducă sub controlul său de la sfârşitul războiului civil şi preluarea puterii de către comunişti la Beijing, în 1949.