Taifunul Yagi a făcut 35 de morți în Vietnam, iar 24 de persoane sunt date dispărute. Infrastructura este grav afectată

Taifunul Yagi a făcut 35 de morți în Vietnam, iar 24 de persoane sunt date dispărute. Infrastructura este grav afectată

Taifunul Yagi, cea mai puternică furtună din Asia din acest an, a făcut zeci de morți în nordul Vietnamului și pagube extinse. Agenția meteorologică a avertizat cu privire la alte inundații și alunecări de teren.

Taifunul a făcut prăpăd în Vietnam FOTO: X/Volcaholic

Taifunul a făcut prăpăd în Vietnam FOTO: X/Volcaholic

Treizeci și cinci de persoane au murit și 24 sunt date dispărute, majoritatea din cauza alunecărilor de teren și a inundațiilor provocate de taifun, a declarat agenția vietnameză de gestionare a dezastrelor, scrie reuters.com.

Taifunul a ajuns sâmbătă pe coasta de nord-est a Vietnamului, unde se află mari unități de producție ale unor companii naționale și străine, și a fost retrogradat duminică de agenția meteorologică la depresiune tropicală.

Taifunul a întrerupt alimentarea cu energie electrică a milioane de gospodării și întreprinderi, a inundat autostrăzi, a perturbat rețelele de telecomunicații, a dărâmat un pod de dimensiuni medii și mii de copaci și a stopat activitatea economică în multe centre industriale.

Managerii și lucrătorii din parcurile industriale și fabricile din Haiphong, un oraș de coastă cu două milioane de locuitori, au declarat luni că nu aveau electricitate și că încercau să salveze echipamentele din ploaie din fabricile ale căror acoperișuri din tablă au fost luate de vânt.

„Toată lumea se străduiește să facă site-urile sigure și stocurile uscate”, a declarat Bruno Jaspaert, șeful zonelor industriale DEEP C, care găzduiesc uzine de la peste 150 de investitori din Haiphong și provincia vecină Quang Ninh.

O fabrică din Haiphong a companiei sud-coreene LG Electronics (066570.KS), deschide o filă nouă, s-a prăbușit, potrivit imaginilor și unui martor Reuters.

„O mulțime de daune”, a declarat Hong Sun, președintele asociației sud-coreene de afaceri din Vietnam, atunci când a fost întrebat despre impactul taifunului asupra fabricilor coreene din zonele de coastă.

Un manager al unor fabrici închiriate a confirmat daune generalizate la acoperișuri și pene de curent prelungite în provinciile nordice.

Un pod din provincia Phu Tho s-a prăbușit luni, au declarat autoritățile.

„Acesta este în mod normal un pod aglomerat, un pod cheie în provincie”, a declarat un înalt funcționar al departamentului de transport al provinciei, adăugând că nu există încă un raport disponibil privind victimele.

Agenția meteorologică a avertizat cu privire la mai multe inundații și alunecări de teren, menționând că precipitațiile au variat între 208 milimetri și 433 milimetri (8,2 inci și 17,1 inci) în mai multe părți ale regiunii de nord în ultimele 24 de ore.

Furnizorul de electricitate de stat EVN a declarat că peste 5,7 milioane de clienți au rămas fără curent electric în timpul weekendului, deoarece zeci de linii electrice au fost rupte, însă luni curentul a fost restabilit pentru aproape 75% dintre cei afectați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

4 Începe criza? / Companiile străine își retrag banii din China, iar tensiunile din Asia sunt aproape la apogeu

5 „Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici” / Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României