Tactică înșelătoare. Cum încearcă marina Rusiei să își deghizeze cea mai puternică navă de război din Marea Neagră
Marina rusă aplică o nouă abordare radicală pentru a-și proteja cele mai valoroase nave de război de atacurile ucrainene.
Fregata Amiral Essen FOTO Wikipedia
O schemă de camuflaj înșelătoare a fost aplicată fregatei Amiral Essen. Aceasta încearcă să deruteze operatorii de drone ucraineni pentru a-i face să confunde ținta. Cât de bine va funcționa este sub semnul întrebării, potrivit navalnews.com.
Una dintre cele două fregate din clasa Amiral Grigorovici ale marinei ruse din Marea Neagră a primit o nouă schemă de vopsea. Imaginile din satelit confirmă faptul că prova și pupa au fost vopsite. Vopseaua întunecată aplicată peste schema gri uniformă este menită să înșele privitorul.
Încercarea de camuflaj înșelător este probabil un răspuns la amenințarea cu drone maritime a Marinei ucrainene. Acestea folosesc camere de luat vederi pentru a identifica ținta. Este posibil ca schema să aibă ca scop să deruteze operatorii de drone, pentru a o confunda cu o țintă mai puțin valoroasă.
Imaginile din satelit, de la Planet, au fost partajate online de observatorul de război din Ucraina, MT Anderson. De la imaginile clare inițiale din Sevastopol, pe 19 iunie, aceeași navă a apărut în Novorossiysk, pe 21 iunie. Împreună cu alte surse văzute de Naval News, acest lucru confirmă faptul că marcajele întunecate sunt o nouă schemă de vopsea și nu doar un truc al luminii. Naval News este convins că prova și pupa navei au fost vopsite.
Deși nu a mai fost văzut de zeci de ani, acest truc va fi apreciat rapid de istoricii navali. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kriegsmarine a aplicat un camuflaj similar navei de luptă K.M.S. Bismarck. Acesta a combinat elemente atât ale unui camuflaj înșelător, cât și ale unui camuflaj disruptiv.
Partea înșelătoare, care este relevantă în acest caz, era o prora și o pupa false vopsite într-o culoare închisă. Existau chiar și un val de prova fals și un val de steluță false pentru a se potrivi cu scurtarea aparentă a corpului navei. Aceasta a fost o încercare de a deruta observatorul cu privire la dimensiunea și, prin urmare, la identitatea navei.
Amenințarea dronelor ucrainene
Fregatele din clasa Amiral Grigorovici din cadrul Proiectului 11356P joacă un rol important în atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Acestea pot transporta fiecare 8 rachete de croazieră de atac terestru Kalibr. Acestea sunt, în general, echivalente cu Tomahawk-ul american și sunt lansate frecvent asupra unor ținte aflate în adâncimea Ucrainei. De asemenea, acestea sunt cele mai capabile nave de război din Flota rusă din Marea Neagră și acționează ca nave-amiral de când crucișătorul Moskva a fost scufundat în aprilie anul trecut. Navele sunt astfel considerate ca fiind premiul suprem pentru o continuare a scufundării Moskva.
În ciuda apărării tot mai puternice, dronele maritime ucrainene (USV) au pătruns în mod repetat în portul Sevastopol. Aceste ambarcațiuni mici sunt înarmate cu un focos de dimensiuni considerabile și reprezintă o amenințare reală, deși aceasta nu s-a tradus încă prin pagube semnificative.
În timpul acestor atacuri, un operator uman folosește camera pentru a discerne țintele. Prin urmare, orice truc, care le inhibă capacitatea de a identifica cea mai valoroasă țintă, ar fi văzut ca fiind valoros pentru ruși.
Marina rusă se adaptează la noile realități ale războiului
Nu este primul camuflaj "de modă veche" pe care Rusia îl încearcă de la începutul invaziei din 2022. În luna martie a anului trecut, la doar câteva săptămâni de la început, Marina rusă a început să picteze peste numerele de pe carenele navelor din Marea Neagră. Acest lucru ar fi putut părea învechit pentru unii observatori, dar a fost o măsură de precauție rezonabilă care face mai dificilă identificarea navelor individuale.
Cu toate acestea, indiciile din imaginea din satelit sugerează că fregata din clasa Amiral Grigorovici cu noua schemă este Amiral Essen. Această navă are o cupolă de culoare mai deschisă peste radarul Pozitiv-M. Nava sa soră, de asemenea cu baza la Sevastopol, Admiral Makarov are radomul de același gri ca și restul navei.
Dacă noul camuflaj va fi eficient este deschis la dezbatere. Din perspectiva Marinei ruse, poate fi considerat mai bine decât nimic. Posibil ca alte scheme de camuflaj de modă veche, cum ar fi orbirea, să revină în actualitate atâta timp cât dronele vor folosi țintirea vizuală. Ceea ce este clar însă este că, în ciuda faptului că nu a înregistrat pierderi până acum, Marina rusă ia în continuare în serios amenințarea dronelor maritime.
Sursa: adevarul.ro