Rușii au ca țintă readucerea Republicii Moldova în sfera de influență a Moscovei, iar mașinăria de subversiuni a Kremlinului va apela la o gamă extinsă de metode care să influențeze alegerile prezidențiale din octombrie.
Deepfake-urile virale, boți, profiluri false și dezinformarea câștigă teren în Moldova. Înaintea alegerilor din octombrie, analiștii prevăd un atac sporit de dezinformare, atacuri cibernetice și ingerințe politice din partea Moscovei, care vizează destabilizarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova.
Președintele Maia Sandu caută un nou mandat și relații mai strânse cu UE. Gradul de susținere pentru Maia, potrivit sondajelor, este la 60% dintre moldoveni. Cu toate acestea, prezența Rusiei este evidentă. În Transnistria și Găgăuzia sunt deja speculate sentimentele pro-Kremlin.
Pentru pregătirea și derularea unei ample operațiuni speciale de propagandă și influențare a opiniei publice de peste Prut, Kremlinul ar putea cheltui până la 100 de milioane de dolari, estimează Politico , după discuții cu oficiali și experți moldoveni din domeniul securității.
Rușii, pregătiți să dezlănțuie campanii de propagandă care utilizează inteligența artificială
Pe diverse site-uri au apărut postări înșelătoare - inclusiv ale unor personalități proeminente precum președinta Maia Sandu - care spuneau că îl susțin pe fugarul pro-rus Ilan Shor. Conturile false folosesc imagini de profil realiste - majoritatea generate folosind instrumente de inteligență artificială.
Comentariile de pe rețelele de socializare - generate și ele tot de AI - o au ca țintă pe Maia Sandu. Acuzațiile se repetă la indigo: corupție, administrația ei pro-occidentală este acuzată că bagă Republica Moldova în război (întâlnim și la noi astfel de mesaje). În același timp, comentariile prezintă loialitatea față de Moscova drept singura salvare pentru viitorul națiunii.
„Aceste deepfake fac parte dintr-o nouă fază a războiului hibrid rusesc împotriva Moldovei”, a declarat Stanislav Secrieru, consilierul pentru securitate națională al lui Sandu, într-un interviu pentru Politico. Secrieru subliniază scopul Kremlinului: epuizarea resurselor Moldovei cu campanii necruțătoare de dezinformare. În ciuda victoriilor ocazionale în lupta împotriva dezinformării, efectul persistent rămâne.
Pentru militanții anti-dezinformare, inteligența artificială reprezintă o evoluție a tacticilor existente, împletindu-se cu strategiile folosite de mass-media locală pro-ruse și de politicienii legați de Kremlin.
Un mecanism este utilizarea boților bazați pe inteligență artificială, care sunt omniprezenti pe platforme precum X (fostul Twitter), iar utilizarea lor pentru manipularea politică prin intermediul comentariilor Facebook reprezintă o nouă amenințare în peisajul digital al Republicii Moldova.
Valeriu Pașa, manager de program al WatchDog.md, o organizație non-profit care monitorizează dezinformarea locală, a publicat o listă cu cei care încearcă să saboteze alegerile viitoare din țară. În aprilie, organizația a înregistrat sute de comentarii false pe paginile de Facebook care l-au inclus pe președinte. „Este o tactică simplă, dar are un impact”, a declarat Pasha pentru Politico.
Ana Revenco , directorul Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din Moldova, este în ochiul furtunii, când vine vorba de războiul hibrid. Revenco subliniază escaladarea campaniilor de dezinformare.
„Inteligenta artificiala este folosita pentru a discredita autoritatea liderilor noștri. Războiul de agresiune care a început în urmă cu doi ani a crescut exponențial complexitatea și agresivitatea atacurilor'', a declarat Revenco, care este și fostul ministru de interne al Republicii Moldova, pentru Politico.
În ciuda promisiunilor de către marile platforme tehnologice de a aborda dezinformarea, oficialii moldoveni și grupurile societății civile raportează implicare și sprijin minim.
Meta a spus că va răspunde la rapoartele oficialilor moldoveni de dezinformare „cât mai curând posibil”. TikTok a spus că va monitoriza modul în care actorii răi și-au folosit platforma în timpul alegerilor. Un reprezentant Telegram nu a răspuns solicitărilor de comentarii. SURSA: defenseromania.ro