Tăbliță misterioasă inscripționată cu simboluri ciudate ale unei limbi necunoscute, descoperită în Georgia

Tăbliță misterioasă inscripționată cu simboluri ciudate ale unei limbi necunoscute, descoperită în Georgia

Arheologii au descoperit o tăbliță fascinantă, gravată cu simboluri enigmatice aparținând unei limbi antice dispărute. Această placă de bazalt, cu inscripții necunoscute, a fost descoperită accidental în 2021 de un grup de pescari locali, care au găsit-o în mâlul de pe fundul Lacului Bashplemi, din Georgia.

Suprafața misterioasei plăci, de dimensiunea unei cărți, este gravată cu 60 de caractere dispuse în șapte rânduri, dintre care 39 sunt complet unice. Această descoperire uimitoare a atras atenția cercetătorilor, care cred că ar putea reprezenta o limbă pierdută, ce aparține unei civilizații antice necunoscute până acum.

Tăblița enigmatică oferă o oportunitate rară de a explora un capitol neexplorat al istoriei umane , deschizând noi direcții de cercetare lingvistică și arheologică.

Arheologii susțin că aceste simboluri ciudate nu se regăsesc în niciun limbaj cunoscut de știință.

Inscripție misterioasă într-o limbă necunoscută descoperită lângă Lacul Bashplemi Georgia Colaj

Inscripție misterioasă într-o limbă necunoscută - Lacul Bashplemi Georgia Colaj R Shengelia et al

Datarea chimică a tăbliței nu a putut fi realizată

Deși există asemănări cu manuscrise din India, Egipt și vestul Peninsulei Iberice, arheologii susțin că inscripția din Bashplemi nu folosește niciun limbaj consacrat.

Nu a fost posibilă datarea chimică a tăbliței , însă, având în vedere zona în care a fost descoperită, se presupune că inscripțiile ar putea data din perioada târzie a Epocii Bronzului sau de la începutul Epocii Fierului , cu aproximativ 14.000 de ani în urmă.

Cercetătorii afirmă că nu există o modalitate de a ști ce mesaj dorea să transmită autorul antic, dar cred că ar fi putut fi ceva important.

Dispunerea și frecvența unora dintre caractere sugerează că ele ar fi fost folosite pentru a desemna numere sau semne de punctuație. Cercetătorii au sugerat că sistemul de scriere putea fi folosit pentru a înregistra ofrande religioase, lucrări de construcție sau inventare militare, deși aceste interpretări sunt preliminare.

Simbolurile enigmatice inscripționate cu o tehnică „surprinzător de avansată”

Cele 60 de caractere de pe tăbliță par a fi realizate cu o tehnică surprinzător de avansat ă și rafinată pentru perioada în care a fost creată.

Se presupune că, pentru a crea aceste inscripții, meșteșugarii antici au început prin a săpa o serie de incizii pentru a contura fiecare simbol, prin utilizarea unui burghiu conic, apoi au netezit marginile cu ajutorul unor instrumente cu cap rotunjit. Astfel, s-au obținut forme curbate, linii și puncte unice, total diferite de orice altceva cunoscut până în prezent. Duritatea bazaltului și precizia marcajelor sugerează nu doar un nivel înalt de îndemânare, ci și o tehnică de sculptură extrem de avansată pentru acea perioadă.

Cele mai apropiate simboluri față de cele găsite pe tăblița Bashplemi se regăsesc în Proto-Kartvelian - un strămoș al limbii georgiene moderne - limbă ancestrală vorbită în mileniul al IV-lea î.Hr.

Există forme asemănătoare și pe sigiliile antice utilizate în Georgia precreștină, în perioada timpurie a Epocii Fierului. Arheologii sugerează că aceste ștampile simple din os erau folosite probabil de oficiali, cum ar fi colectorii de taxe, pentru a marca diverse bunuri printre care și cantitățile de vin.

Originile inscripției, mister complet. Asemănare cu manuscrise exotice

În lucrarea lor publicată în Journal of Ancient History and Archaeology , cercetătorii au remarcat asemănări cu manuscrise și mai exotice.

Ei au scris: „În general, inscripția de la Bashplemi nu repetă nicio scriere cunoscută de noi; totuși, majoritatea simbolurilor utilizate în aceasta seamănă cu cele întâlnite în manuscrisele din Orientul Mijlociu, precum și în cele ale unor țări îndepărtate geografic, precum India, Egipt și vestul Peninsulei Iberice”.

Totuși, nici o limbă antică nu corespunde perfect cu vreuna dintre limbile cunoscute, ceea ce face ca originile acestei inscripții să rămână un mister complet.

Unelte din obsidian, descoperite pe fundul lacului

Municipiul Mansi, unde a fost descoperită tăblița, situat în regiunea istorică Dbaniskhevi, a fost odată locul unei civilizații prospere , ale cărei rădăcini se întind până în perioada timpurie a Epocii Bronzului.

Săpăturile au descoperit chiar și unelte de piatră și obsidian folosite pentru prelucrarea pieilor, ceea ce sugerează o perioadă îndelungată de așezare în zonă.

În jurul Lacului Bashplemi, cercetările cu drone au relevat grupuri de cercuri regulate care ar putea fi movile funerare, dar și forme geometrice ce ar putea reprezenta rămășițele unor case, structuri de apărare și locuri de cult.

Legătura dintre misterioasa tăbliță, mitul lui Iason și „Scrierea de Aur”

Un aspect interesant este că cercetătorii sugerează o posibilă legătură între inscripțiile de la Bashplemi și o limbă pierdută menționată în mitologia greacă.

În mitul lui Iason , conducătorul argonauților, se menționează că acesta călătorește în Colhida pentru a obține Lâna de Aur. Deși Colhida era adesea considerată un tărâm mitologic al bogățiilor, ea a fost, se pare, o regiune reală aflată la granița Mării Negre, în zona care corespunde acum Georgiei. Locul a fost, însă, identificat de unii istorici , precum Nicolae Densușianu, și în România. Cu ocazia descifrării tăbliței din Georgia, poate se va lămuri și acest mister al locației Colhidei.

Conform surselor antice grecești, locuitorii Colhidei cunoșteau un sistem de scriere denumit „Scrierea de Aur”.

În anul 1.115, eruditul bizantin Sf. Eustatie din Tesalonic a scris: „Scopul expediției argonautice a fost de a învăța metoda Scrierii de Aur”.

Tăblița de la Bashplemi ar putea fi legată de runele colhidiene

Totuși, toate urmele acestei limbi antice, acum cunoscute sub denumirea de rune colhidiene, s-au pierdut în timp.

Aceasta se datorează probabil faptului că locuitorii originari ai Colhidei foloseau materiale organice pentru scris, cum ar fi osul sau lemnul, care s-au descompus de-a lungul timpului.

Totuși, cercetătorii sugerează acum că tăblița de la Bashplemi ar putea fi legată, într-un fel, de runele colhidiene.

Totuși, fără săpături arheologice suplimentare în zonă, nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine ce spune tăblița sau cine au fost creatorii săi.

Cercetătorii au concluzionat: „Descifrarea inscripției găsite în istorica regiune Dbaniskhevi ar putea reprezenta un eveniment remarcabil și semnificativ, capabil să schimbe stereotipurile legate de anumite fenomene istorice și să adâncească înțelegerea asupra originilor și evoluției scrierilor din Caucaz”.

În Georgia, numeroase situri arheologice datează din Epoca Bronzului. În apropierea Lacului Bashplemi, unde a fost descoperită tăblița de bazalt inscripționată cu caractere necunoscute, s-a găsit și craniul unui hominin de 1,8 milioane de ani, considerat primul european.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?

2 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

3 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

4 Serghei Jirnov, fost înalt ofițer KGB: „Călin Georgescu e un oportunist”. Ce spune despre zvonurile privind recrutarea acestuia

5 N-ai cum să nu-i dai dreptate lui Năstase la tura asta...