TAB-uri pentru Armata Română, construite la Brăila într-o fabrică de excavatoare. „Ar fi excepțional”
O nouă investiție importantă se pregătește la Brăila, la scurt timp de la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre. O companie a anunțat că vrea să construiască transportoare blindate pentru Armata Română.
Blindate amfibii pentru Armata Română FOTO: MApN
Anunțul a fost făcut conducerea grupului din industria grea Uzinsider, care în acest moment are 1.200 de angajaţi şi afaceri anuale de peste 70 milioane de euro. Uzinsider deține și compania de excavatoare Promex Brăila. În prezent, în fabrică sunt produse excavatoare personalizate, care costă între 130.000 şi 500.000 de euro.
„Grupul Uzinsider a semnat deja cu Romarm, respectiv cu Uzina Automecanică Moreni (n.red. singurul loc din România unde se produc TAB-uri), o înţelegere astfel încât împreună să putem realiza transportoare blindate. Diferenţa dintre un excavator şi un transportor blindat nu este foarte mare, sunt produse similare într-un fel. Ca atare, noi deţinând know-how, tehnologie, forţa de muncă şi echipamentele necesare, împreună cu cei care deţin proprietatea intelectuală a acestor echipamente, putem realiza în ţară acest produs”, a declarat Costică Mustață, șeful grupului Uzinsider, pentru Ziarul Financiar.
Președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, susține că investiția este oportună pentru Brăila.
„Ar fi excepțional să se concretizeze această investiție în Brăila. Consider că orice investiție este oportună și ajută la crearea de noi locuri de muncă. Noi suntem deschiși și ajutăm dacă e nevoie cu facilitarea acordării autorizațiilor, pentru a nu-i îngreuna pe investitori”, a declarat Francisk Iulian Chiriac.
Uzinsider este grup cu capital privat 100% românesc și reuneşte şapte companii: Uzinsider SA București, Uzinsider Techno SA București, Uzinsider General Contractor SA București, Uzinsider Engineering SA Galaţi, 24 Ianuarie SA Ploieşti, Comelf SA Bistriţa şi Promex SA Brăila.
Echipamente pentru Armata Română
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are, începând de marți, 16 mai, o hala de microproducție pentru inginerie electronică. Un prim contract a fost semnat cu o companie celebră și vizează producerea de echipamente care asigură protecție împotriva furturilor de date.
„Ne străduim să ne încadrăm în cerințele sistemului educațional modern, în care pregătirea practică a studenților, a specialiștilor și cercetarea se împletesc. Ne dorim să convingem companiile de vârf că se poate lucra cu UDJG, că avem know-how-ul și tehnologia necesară. Asta înseamnă că formăm specialiști pregătiți pentru piața muncii și că ne eficientizăm investițiile, Hala fiind o sursă de autofinanțare”, a declarat prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul universității gălățene.
Potrivit conducerii universității, beneficiarii finali ai acestei colaborări vor fi Armata Română, Ministerul de Interne și alte instituții ale statului care vor avea nevoie de protecție împotriva furtului de informații.
„Demarăm microproducția de sisteme de tempestizare, de sisteme de protecție a IT-ului. Deocamdată se lucrează pentru Armată. Ideea principală vine de la Blue Space. Începem producția de sistemele de protecție împotriva furturilor prin câmpuri electromagnetice”, a adăugat rectorul Lucian Puiu Georgescu.
Sursa: adevarul.ro