Szijjarto/refugiați: Ungaria îl va convoca pe ambasadorul german în legătură cu recentele 'atacuri' la adresa Budapestei
Autoritățile ungare vor solicita o întrevedere cu ambasadorul german la Budapesta cu privire la recentele ''atacuri'' ale Germaniei la adresa Ungariei în legătură cu criza migranților, a anunțat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.
Kristof Altusz, subsecretar de stat în Ministerul de Externe ungar, va avea consultări cu ambasadorul german în legătură cu comentariile președintelui Parlamentului European, germanul Martin Schulz, citat de publicația Der Spiegel, cu privire la cererea guvernului ungar de organizare a unui referendum în legătură cu sistemul UE de repartizare a migranților pe baza unor cote obligatorii.
Conform publicației germane, Schulz a afirmat că ''potrivit deciziilor Uniunii Europene referitoare la distribuirea migranților, Ungaria va trebuie să accepte doar 1.294 migranți relocați''. Președintele PE a adăugat că ''nu înțelege de ce acest lucru trebuie să ducă la organizarea unui referendum, cu excepția cazului în care el ar fi un alt pas către părăsirea unei Europe a solidarității și responsabilității comune''.
Peter Szijjarto a răspuns că ''Martin Schulz și prietenii săi trebuie să fi interpretat diferit în mod intenționat provocările europene și răspunsurile Ungariei la ele''. El a amintit că Ungaria și Slovacia au contestat la Curtea de Justiție a UE (CJUE) planul Bruxellesului privind repartizarea migranților pe baza unor cote obligatorii și că Budapesta va căuta să organizeze un referendum pe această temă.
La începutul lunii februarie, președintele Parlamentului European afirma că măsurile 'egoiste' luate de anumite țări, printre care Ungaria, sunt unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană nu a reușit până acum să-și securizeze granițele externe, afirmația sa fiind calificată drept o 'insultă' de către șeful diplomației ungare.
Schulz declarase pentru postul de televiziune public german ARD că guverne precum cel ungar, care consideră criza migrației drept o ''problemă germană'', pun interesele lor ''naționaliste'' înaintea găsirii unei soluții comune la criza respectivă și că există 20 de state membre care sunt interesate de problemele UE numai atunci când este vorba de a primi fonduri de la bugetul comunitar.
AGERPRES