Szijjarto: Sperăm că România își poate apăra granițele; nu construim garduri în plus față de ce e necesar

Szijjarto: Sperăm că România își poate apăra granițele; nu construim garduri în plus față de ce e necesar

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, că Ungaria nu va construi la frontierele sale "niciun kilometru de gard în plus față de ce e necesar" și și-a exprimat speranța că România este în măsură să-și protejeze granițele proprii.

"Poate să-mi spună cineva dacă am un flux de 8.000 — 10.000 de migranți ilegali pe zi pe o porțiune de frontieră de mai multe sute de kilometri cum pot să-mi îndeplinesc obligațiile prevăzute de Acordul de la Schengen fără un obstacol fizic? Prin construirea acestui gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiți. (...) Nu construim niciun kilometru de gard în plus față de ce este necesar și sperăm foarte mult că România e în măsură să-și apere propriile granițe și niciodată nu va trebui să se confrunte cu fluxul de migranți cu care a trebuit să se confrunte Ungaria", a spus Szijjarto, într-o conferință de presă comună cu ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

El a precizat că România și Ungaria au un punct de vedere comun pe tema migrației, în sensul că frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie apărate.

"În momentul de față nu se construiește gard la granița dintre Ungaria și România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situație în care să se pună în discuție acest subiect. Dorim atât României, cât și nouă înșine ca aceste două țări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranților care să facă necesare măsuri ulterioare", a adăugat șeful diplomației maghiare.

În opinia sa, la nivelul Europei există "o politică cu două sensuri" întrucât, a explicat Szijjarto, chiar dacă politicienii europeni vorbesc foarte mult despre problema migrației, nu se întâmplă nimic pentru a proteja frontierele UE.

"Trebuie să stopăm această migrare necontrolată. Dacă Grecia nu e în măsură să-și îndeplinească această obligație, trebuie să creăm o altă linie de defensivă implicând Bulgaria și Macedonia. (...) Cu tot respectul față de Grecia, dacă cineva nu răspunde obligațiilor care derivă din apartenența la o comunitate, atunci trebuie să existe consecințe, pentru că riscul e ca întreaga comunitate să se destrame. Trebuie să luăm în considerare cu seriozitate acel scenariu că granița de sud a spațiului Schengen se va muta la granița de nord a Greciei", a afirmat oficialul ungar.

Totodată, el a arătat că Ungaria susține România în demersul de aderare la spațiul Schengen.

În context, ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a pledat pentru o cooperare la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea frontierelor externe, amintind că România este printre principalii contributori la FRONTEX.

"Esențialul este ca noi să lucrăm împreună atât bilateral, cât și la nivelul Uniunii Europene să consolidăm și să securizăm frontierele externe ale Uniunii Europene, astfel încât să se evite afectarea bunei funcționări inclusiv a spațiului Schengen", a declarat Comănescu.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…