Szep Robert (GNM), despre urşii de la Băile Tuşnad: Trebuie intervenit, nu se mai poate, e pusă în pericol viaţa omului

Szep Robert (GNM), despre urşii de la Băile Tuşnad: Trebuie intervenit, nu se mai poate, e pusă în pericol viaţa omului

Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Szep Robert, a declarat luni, la Miercurea Ciuc, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă convocată în urma atacurilor urşilor de la Băile Tuşnad, că "s-a ajuns într-un punct zero" şi că trebuie intervenit, pentru că viaţa oamenilor este pusă în pericol.

Szep Robert a cerut autorităţilor locale şi asociaţiilor de vânătoare să depună cât mai repede documentaţia pentru relocarea sau împuşcarea, după caz, a exemplarelor periculoase, pentru ca Ministerul Mediului să ia cât mai repede o decizie.

"Ministerul Mediului roagă asociaţiile de vânătoare să depună cât mai repede documentele către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi către Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean, tocmai ca să putem interveni, pentru că situaţia este de eminent pericol în zona respectivă. Vă rog să identificaţi toate exemplarele care fac pagube în zona respectivă şi să putem interveni. Nu se pot extrage toate exemplarele, totuşi vorbim de animale care au pui, nu cred că e etic şi nu cred că e cazul să deschidem o cutie a Pandorei şi să începem să împuşcăm ursoaice cu pui", a declarat Szep Robert.

Oficialul Gărzii Naţionale de Mediu a spus că sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns la această situaţie, unul dintre ele fiind legat de faptul că în urmă cu doi ani, ministrul Mediului din Guvernul tehnocrat a luat decizia să se renunţe la orice fel de intervenţie pe carnivore mari, fapt care a dus la producerea "unei rupturi foarte mari în managementul acestei specii".

El a punctat şi că s-au extras exemplarele mari din fondul cinegetic şi au rămas doar urşi din categoria de mijloc, care se înmulţesc "în neştire" iar rata de supravieţuire a ajuns la aproape sută la sută, întrucât nu mai există selecţie naturală, când urşii mari omorau puii de lângă ursoaică, lucru obişnuit la această specie.

De asemenea, a amintit şi de faptul că, în anumite perioade, există un adevărat "turism" în pădure din partea culegătorilor de ciuperci sau fructe, iar urşii nu mai au perioade de linişte.

"Avem o problemă de suprapopulare, haideţi să o spunem cu subiect şi predicat, tot aruncăm mâţa de la unii la alţi. Trebuie intervenit, suntem în punctul zero, nu se mai poate, e pusă în pericol viaţa omului zi de zi. Intră, te atacă pe trotuar, e o realitate că avem o problemă", a spus Szep Robert.

Comisarul şef adjunct al Gărzii de Mediu a anunţat că Ministerul Mediului doreşte să revină la varianta anterioară, de alocare a unor cote de intervenţie în populaţia de urşi, cu anumite clauze, astfel încât să nu se facă o vânătoare mascată de trofee.

"Chiar dacă sună foarte urât, da, la ora actuală populaţia nu poate fi reglată decât cu arma în mână în anumite zone. Există, clar, zone suprapopulate. (...) Şi da, avem zone în care limita de suportabilitate a terenului nu mai face faţă numărului de urşi care există în zona respectivă. Şi ştiţi care este cea mai mare problemă? Că prin neintervenţie facem rău tot speciei de urs, pentru că există pericolul de pipernicire şi deja avem acest fenomen în anumite zone, chiar şi în Harghita, sunt din ce în ce mai mici, din ce în ce mai amărâţi şi riscăm peste 100-300 de ani probabil să nu mai cunoaştem ursul la dimensiunile la care este acum, să avem o degradate genetică", a explicat Szep Robert.

El a vorbit şi de "datoria morală şi legală" a asociaţiilor de vânătoare, de a face eforturi pentru a trece peste această situaţie şi de implicare a autorităţilor locale în acţiuni de prevenţie, punctând faptul că toate măsurile luate trebuie să se facă "cu respectarea directivei europene şi cu păstrarea unei stări de conservare favorabilă a ursului".

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care a convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat că situaţia în zona Băile Tuşnad este foarte tensionată şi că din cauza mai multor ursoaice cu pui prezente aici, unele extrem de agresive, există un risc maxim şi pentru localnici şi pentru turişti.

Prefectul a cerut asigurări de la reprezentantul Ministerului Mediului că se vor aproba solicitările pentru extragerea sau relocarea exemplarelor periculoase, Szep Robert susţinând că acest lucru se va întâmpla, dacă se vor depune documentaţii în acest sens.

Întrucât atacurile urşilor de la Băile Tuşnad nu reprezintă, potrivit legislaţiei, o situaţie de urgenţă şi nu se pot lua hotărâri care să fie aprobate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Jean-Adrian Andrei a solicitat de urgenţă înaintarea documentaţiilor către Agenţia de Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu, în colaborare cu gestionarii fondurilor de vânătoare şi asociaţiile de extragere pentru exemplarele identificate care prezintă un pericol real.

"Deci, este foarte important şi să luăm în calcul că mai sunt câteva luni până la care acest mare carnivor intră în hibernare, nu trebuie să lăsăm ca până atunci să mai existe victime omeneşti. Trebuie să luăm toate măsurile, dac e nevoie să patrulăm, vom patrula, dacă trebuie să mergem la minister, mergem la minister, dacă e nevoie să extragem exemplarele periculoase o să le extragem", a spus prefectul, care a susţinut că în ultimii trei ani, 33 de oameni din Harghita au fost răniţi de urs.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a solicitat Ministerului Mediului să acţioneze şi să nu mai ceară luarea de măsuri la nivel local, în condiţiile în care nu există resurse şi nici bază legală în acest sens.

"În primul rând trebuie să convingem Ministerul Mediului să acţioneze, pentru că dacă întotdeauna este de acord cu noi şi plângem unii pe umerii celuilalt, nu rezolvăm situaţia. Deci, din păcate, această tematică nu este descentralizată şi este în competenţa ministerului. Chiar am zis că avem autonomie, că suntem lăsaţi să rezolvăm această problematică, dar fără resurse şi fără bază legală. Aşadar, ministerul ar trebui să acţioneze pentru extragerea acelor exemplare periculoase, după care ar trebui să aprobe un plan pentru prevenţie. Deci, avem planul de acţiune, dar trebuie inplementat pentru că altfel, în judeţul Harghita, cazul Băile Tuşnad se va repeta în mai multe localităţi", a spus Borboly Csaba.

Acesta a mai susţinut că pentru Harghita se dau mult mai puţine aprobări de relocare sau extragere, decât în alte judeţe, chiar dacă urşii periculoşi sunt peste tot şi a vorbit şi despre necesitatea debirocratizării procedurii de evaluare a pagubelor şi a plăţii despăgubirilor, dar şi despre faptul că Ministerul Mediului trebuie să solicite bani de la Uniunea Europeană pentru rezolvarea acestei probleme.

Prezent la şedinţă, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, col. Dan Iamandi, a anunţat că a suplimentat numărul de patrule prezente la Băile Tuşnad şi că, numai în noaptea de duminică spre luni, jandarmii au alungat cinci urşi, care nu se mai sperie nici măcat de petardele care fac zgomot.

"Azi noapte (n.r.: duminică spre luni) colegii noştri au fugărit cinci urşi. Avem petarde cumpărate care au zgomot mai mare decât cartuşele de manevră, dar urşii nu se mai sperie, aici e foarte grav, pleacă un minut şi se întorc înapoi. Nu ştiu ce e de făcut, dar trebuie făcut ceva", a spus col. Iamandi.

El a readus în discuţie ideea elaborării unor proceduri clare de intervenţie în situaţia relocării animalelor şi i-a cerut sprijinul preşedintelui CJ Harghita pentru cumpărarea unor spray-uri anti-urs, cu care să fie dotaţi de urgenţă jandarmii din Băile Tuşnad şi Miercurea Ciuc.

Patru bărbaţi au fost răniţi de urşi la Băile Tuşnad, în ultima perioadă, ultimul caz fiind înregistrat duminica trecută, dimineaţa, când doi tineri au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de o ursoaică, în centrul oraşului . Oamenii spun că în cursul aceleiaşi zile, urşii au intrat într-o pensiune, un magazin alimentar şi în curtea unui localnic. De asemenea, săptămâna trecută, un urs a intrat într-un centru de plasament din Băile Tuşnad, unde se aflau peste 50 de copii, a spart o uşă şi dintr-o ladă frigorifică a mâncat îngheţată şi legume congelate.

Localnicii din Băile Tuşnad au trimis săptămâna trecută o petiţie ministrului Mediului în care îi solicită să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai este garantat dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Nona Jalbă, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…