Sute de mii de persoane, așteptate la Festivalul UNTOLD care începe joi la Cluj-Napoca
Festivalul UNTOLD, care este proiectul principal al programului Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeană a Tineretului, organizat de Federația SHARE Cluj-Napoca, începe joi în municipiul reședință de județ. La eveniment sunt așteptate peste 250.000 de persoane, în cele patru zile de festival.
UNTOLD Festival are loc în perioada 30 iulie — 2 august și aduce pentru prima dată în România, pe aceeași scenă, patru dintre cei mai îndrăgiți artiști electro-dance-music din întreaga lume: AVICII, ARMIN van BUUREN, DAVID GUETTA și DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE.
Pe cele opt scene ale festivalului, ridicate în mai multe puncte din oraș, vor urca peste 170 artiști internaționali, dar și din România, dintre care amintim: ATB, Fedde le Grande, Tinie Tempah, John Newman, Patrice, Dj Premier, AronChupa, Foreign Beggars, Wilkinson, ANDYC, Tom Odell, John Digweed, Sharam, Nic Fanciulli, Satoshie Tomiie, Duke Dumont, Michael Calfan, Lost Frequencies, Gentleman si Gramatik.
Organizatorii au împărțit evenimentele care vor avea loc în cele patru zile în mai multe zone ale orașului, respectiv Pădurea Hoia, Malul Someșului, Piața Unirii din centrul orașului, Parcul Central și stadionul Cluj Arena. Fiecare dintre aceste zone a primit un nume nou, ca și cum ar face parte dintr-o poveste, respectiv 'The Mountin', 'The River', 'The Forrest', 'The Citadel' și 'The Arena'. În zona Cluj Arena — Sala Polivalentă (n. red — care se numără printre cele mai moderne și noi clădiri de infrastructură sportivă din România) vor fi amenajate opt scene, dintre care cea mai mare va avea 80 de metri lățime și 18 metri înălțime.
Pe de altă parte, circulația în oraș a fost restricționată în anumite zone, iar Parcul Central a fost înconjurat cu gard și a fost închis parțial din motive de securitate. În această zonă nu vor putea intra decât cei care au bilet la festival, aici fiind amenajate două scene, dar și spații de relaxare.
Închiderea parcului a provocat și nemulțumiri printre clujeni, care au semnalat prin scrisori care au circulat pe internet, dar și prin bannere și bilete-manifest, că Parcul Central, care are 180 de ani vechime și este principala zonă verde a municipiului, aparține tuturor, nu doar celor care au bilet la festival.
O problemă cu care s-au confruntat cei care și-au cumpărat bilete la UNTOLD a fost lipsa locurilor de cazare. Încă de acum trei luni întreaga capacitate de cazare a hotelurilor și pensiunilor din Cluj-Napoca și din localitățile din jur a fost epuizată. Organizatorii festivalului au reușit să găsească câteva soluții foarte practice cum ar fi locuri de cazare în căminele studențești. O altă idee a fost transformarea unui teren al stațiunii de cercetare pomicolă Polocsay în camping.
De asemenea, a fost deschisă și o pagină de facebook dedicată oportunităților de cazare oferite de clujeni, pentru a-i ajuta pe turiști să găsească un loc pe placul lor. În zilele de dinaintea festivalului, prețurile de închiriere a apartamentelor din Cluj-Napoca au atins prețuri greu de imaginat — unii proprietari au cerut și 1.500 de euro pe un apartament cu trei dormitoare și living, în care ar putea fi cazate maxim zece peroane, pe perioada evenimentului.
Potrivit directorului Federației SHARE, care este principalul organizator, la Cluj sunt așteptați turiști din țări precum Mexic, Noua Zeelandă, Japonia, Filipine, Canada.
Pe perioada festivalului, transportul public va funcționa fără întrerupere. Festivalul beneficiază de o finanțare de 4 milioane de euro, din care 400.000 de euro provin de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.
UNTOLD este cel mai mare eveniment de acest gen din istoria Clujului. Festivalul este proiectul major de divertisment al programului Cluj-Napoca 2015 — Capitala Europeană a Tineretului, organizat de Federația SHARE Cluj-Napoca în parteneriat cu organizația Student Plus, fondator al Federației SHARE Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca deține pe tot parcursul anului 2015 titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Acest titlul se acordă, pentru un an, unui oraș din Europa și are ca scop susținerea acestuia în demersul de a-și crește vizibilitatea. Orașul respectiv are șansa de a prezenta, printr-un program complex, toate aspectele pe care le consideră importante din punct de vedere social, cultural sau economic, însă proiectele trebuie să readucă mereu în atenție ideea promovării tineretului.
Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu orașul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia) în 2012, Maribor (Slovenia) în 2013 și Salonic (Grecia) în 2014. Anul viitor titlul va fi deținut de Ganja din Azerbaidjan, iar în 2017 de Varna din Bulgaria.
AGERPRES